hétfő, április 15, 2024

Az MCU szerintünk: A nagy Marvel rangsor

Még az összeomlás szélén álló Marvel sem gondolhatta 2008-ban, hogy az akkor debütáló Vasember akkorát robban, hogy azzal több, mint tíz évre meghatározzák a mainstream mozizás arculatát. Kevin Fiege végeláthatatlan munkája azonban viszonylag rövid időn belül megtérült és jelenleg a Marvel Studios az egyik legnagyobb húzónév a mozibajáró közönség számára. 

Miután múltkor rangsoroltuk a létező összes Pókember filmet, most megtettük ugyanezt az MCU saját produkcióival is. Görgessetek lejjebb a listáért.

32. Thor: Sötét világ (Thor: Dark World, Alan Taylor – 2013)

Marvel film rangsor
Forrás: WIRED

Kevés olyan tétel szerepel ezen a listán, aminek kapcsán tökéletes egyetértés lenne a Marvel rajongóinak köreiben, de a Sötét Világ világszerte számos listán megnyerte a méltán -nem túl- megtisztelő utolsó helyezést. Nálunk is.

31. Thor (Thor, Kenneth Branagh – 2011)

Marvel film rangsor
Fotókredit: Zade Rosenthal / © 2011 Marvel. All Rights Reserved.

Bár jóval több pozitívummal kecsegtet, mint a “kistestvére” az első Thor rész a közepesnél is gyengébben teljesít a több, mint 30 tételt számláló MCU listán, de egy maradandó Loki alakítást mégis sikerült kitermelnie magából.

30. Marvel Kapitány (Captain Marvel, Anna Boden/Ryan Fleck – 2019)

Marvel film rangsor
Forrás: IndieWire

Ha van film a Marvel filmes világában, amiről süt, hogy szó szerint beleerőszakolták egy váratlan pillanatban a fősodorba az a Marvel Kapitány. A versengés a konkurens Wonder Woman-nel sajnos bőven a minőség rovására ment és ennek még a negyedik Bosszúállók filmben is érződik a hatása.

29. A Hihetetlen Hulk (The Incredible Hulk, Louis Leterrier -2008)

Marvel film rangsor
Forrás: The Hollywood Reporter

Edward Norton köztudottan szeret beledolgozni a filmjei forgatókönyveibe, a Hihetetlen Hulk ennek köszönhetően olyan karakteridegen elemekkel operál, hogy nem csoda, hogy a stúdió nem tartott igényt a színészre a 2012-es csapatfilmhez.

28. Fekete Özvegy (Black Widow, Cate Shortland – 2021)

Marvel film rangsor
Forrás: The Guardian

A Fekete Özvegy mozival kapcsolatban teljesen jogosan merülhet fel a kérdés: tényleg kellett ez? A válasz igen, de későn jött, rajongói nyomásra és roppant izzadságszagúra sikeredett az amúgy egész jó átlagú szintet tartó stúdió portfóliójában. 

27. Sólyomszem (Hawkeye, Jonathan Igla – 2021)

Marvel film rangsor
Forrás: CNET

Egész kellemes ünnepi lazítás ez a sorozat, de sokat nem tesz hozzá ehhez a világhoz. Mivel a nagyobb ziccerekkel nem tudott élni, valószínűleg kevés embernek tűnne fel, ha el sem készült volna.

26. Amerika Kapitány: Az első Bosszúálló (Captain America: The First Avenger, Joe Johnston – 2011)

Marvel film rangsor
Forrás: Den of Geek

Alapjáraton Az első Bosszúálló egy egészen jó háborús kaland, a Russo fivérek érkeztével mégis kiderült, hogy teljesen komolyan lehet venni az öreg Kapitányt, így ez a film is csak a hátsó szekcióban tud kullogni.

25. Vasember 2 (Iron Man 2, Jon Favreau – 2010)

Marvel film rangsor
Forrás: GamesRadar

Túlzsúfolt, zagyva és bőven ez a trilógia leggyengébb darabja. Sajnos a stúdió egészen korán elkezdett rátelepedni egyes rendezőkre és a Bádogember második kalandja ezt jócskán megsínylette.

24. Bosszúállók: Ultron Kora (Avengers: Age of Ultron, Joss Whedon – 2015)

Marvel film rangsor
Forrás: GeekDad

Újabb folytatás, ami az építkezős játék áldozatává vált. Joss Whedon teljesen más filmet szeretett volna az utókorra hagyni, mint Mickey egér és sajnos még James Spader sem menti annyira ezt a filmet, mint amennyire vártuk Ultron szerepében.

23. A Hangya és a Darázs (Ant-Man and the Wasp, Peyton Reed, 2018)

Marvel film rangsor
Forrás: Rolling Stone

Hiába van legalább ugyanakkora szíve a folytatásnak, mint a 2014-es eredetinek, a második Hangya kaland képtelen volt annyi újdonsággal szolgálni, mint elődje. Ettől függetlenül nincs szégyenkeznivalója, igazán szerethető film.

22. A galaxis őrzői vol. 2 (Guardians of the Galaxy vol. 2, James Gunn – 2017)

Marvel film rangsor
Forrás: Vox

Akárcsak az elődje, egyszerre laza és megható. Dícséretes Gunn részéről, hogy kikerülte a Marvel folytatások csapdáját. Ennek a filmnek a legnagyobb hibája, hogy az első rész árnyékában kell léteznie.

21. Örökkévalók (Eternals, Chloé Zhao – 2021)

Marvel film rangsor
Forrás: The New Yorker

Az Örökkévalók semmilyen szempontból nem rossz film és talán az egyik legbátrabb mozi, amit Fiege-ék szuperhős univerzuma bevállalt. Az sem utolsó szempont, hogy egy indie-filmekből ismert rendező kezébe kerülhetett ez a gigaprodukció. Zhao azonban túl sokat akart mondani és ez komolyabb áldozatokkal járt a filmre nézve, mint amennyit bármelyik szereplője magára vállalt.

20. A Sólyom és a Tél Katonája (The Falcon and the Winter Soldier, Malcolm Spellman – 2021)

Marvel film rangsor
Forrás: Empire

Ez a miniszéria szépen építi tovább a Tél Katonája hagyatékát és érezhetően rengeteget merít a második Amerika Kapitány kalandból. Anthony Mackie sótlan játéka és a finálé zagyvaságai ellenére rengeteg kiváló pillanattal szolgál.

19. Pókember: Idegenben (Spider-Man: Far from Home, Jon Watts – 2019)

Marvel film rangsor
Forrás: The Guardian

Mindig felüdülés Tom Holland-ot a falmászó szerepében látni, az Idegenben alkotói mégsem merték a fiatal hálószövő pórázát elég messzire engedni Tony Starktól, ami jócskán csorbít a film értékein.

18. Fekete Párduc (Black Panther, Ryan Coogler – 2018)

Marvel film rangsor
Kredit: Matt Kennedy/ ©Marvel Studios 2018

Ryan Coogler filmje a zsánerhez képest igencsak komplex alkotás, ami egyúttal már jóval Thanos előtt bebizonyítja, hogy a Marvel igenis képes érdekes ellenfelekkel előrukkolni. Killmonger mindenképpen benne van a Top 5 Marvel főgonoszban, nélküle nem születhetett volna ilyen izgalmas Fekete Párduc film.

17. Vasember (Iron Man, Jon Favreau – 2008)

Marvel film rangsor
Forrás: The Hollywood Reporter

Az MCU 2008-as debütje egész szépen öregszik. Nem csak egy egész filmes univerzum startolt el ezzel a filmmel, de a képregényóriás mérhetetlen kockázatot vállalt vele. Akkoriban nem csak Downey Jr. castingja számított merésznek, de Vasember sem tartozott a legnépszerűbb szuperhősök közé. A többi történelem.

16. WandaVízió (WandaVision, Jac Schaeffer – 2021)

Marvel film rangsor
Forrás: NME

Egy újabb szép példa arra, hogy az MCU igenis ki mer lépni a saját maga alkotta kereteiből. A finálé ebben az esetben is erősen megkérdőjelezhető, az oda vezető út viszont messze túlmutat a megszokott zsargonoktól. Igazi karakterközpontú élmény.

15. Shang-Chi és a Tíz Gyűrű Legendája (Shang-Chi and the Legend of the Ten Rings, Destin Daniel Cretton – 2021)

Marvel film rangsor
Forrás: The Wrap

A Shang-Chi mozi legnagyobb bűne, hogy egy újabb eredettörténetet mesél el, ezáltal képtelen hátrahagyni az ezzel járó kliséket. Ennek ellenére a látványvilág pazar, Tony Leung minden jelenete aranyat ér és a hardcore fanok is örülhetnek a rengeteg kikacsintásnak.

14. A Hangya (Ant-Man, Peyton Reed – 2015)

Marvel film rangsor
Forrás: The New York Times

Scott Lang debütálása szépen visszatáncolt a menthetetlen helyzetből. Ami a képregényekben egy kicsit érdekessé is tette a Hangyát már mind elsütötték korábbi MCU filmekben, Hank Pym karakterét legfeljebb mellékszerepben lehetett használni egy korábbi botrány miatt és még az eredeti rendező (Edgar Wright) is összetűzésbe került a stúdióval, majd távozott. Ennek a filmnek így is hatalmas szíve van és képes mókásan reflektálni az MCU-ban akkortájt csúnyán elharapódzó megalomániára is.

13. Vasember 3 (Iron Man 3, Shane Black – 2013)

Marvel film rangsor
Forrás: Roger Ebert

Shane Black filmje hiába borította ki a hardcore rajongókat, Vasember harmadik szóló kalandja bőven jobb élmény, mint ahogyan azt sokan gondolják. Egyáltalán nem egy noir élmény, de Tony Stark PTSD-je az átlagnál sötétebb territóriumok felé terelte az alkotást.

12. A Galaxis Őrzői (Guardians of the Galaxy, James Gunn, 2014)

Marvel film rangsor
Forrás: Smash Cut Reviews

2014-ben gyűltek össze először a galaxis legnagyobb S’fejei. James Gunn karaktereivel bárki könnyen azonosulhat, hiszen talán ennél emberibb karakterábrázolást nem láthattunk korábban az MCU-ban.

11. Pókember: Hazatérés (Spider-Man: Homecoming, John Watts – 2017)

Marvel film rangsor
Forrás: Roger Ebert

Pókember végre hazatelefo… talált és végre vászonra kerülhetett a falmászó talán leghitelesebb mozis ábrázolása. Ha van film, ami egyaránt képes megérteni mind Peter Parker, mind Pókember esszenciáját, az a Hazatérés.

10. Doctor Strange (Doctor Strange, Scott Derrickson – 2016)

Marvel film rangsor
Forrás: SuperHeroHype

A buddhista Harry Potter bemutatkozása rengeteg párhuzamot mutat Tony Stark első mozijával, de a sajátos vizuális világ és a mágia bevezetése a Marvel filmes világába mégis sikeresen elkülöníti attól

9. Mi lenne, ha…? (What if…?, A.C. Bradley – 2021)

Marvel film rangsor
Forrás: CNET

Túlzás lenne minden epizódot a “zseniális” jelzővel illetni, de amikor igazán szabadjára engedték az írócsoportot tényleg különleges Marvel történetek születhettek. Az MCU első animációs sorozata viszonylag stabil minőséget tud tartani a 9 rész alatt.

8. Bosszúállók (Avengers, Joss Whedon – 2012)

Marvel film rangsor
Forrás: Insider

Bármit lehet mondani a Marvel Studios-ról, rengeteg a jogos kritika, de a Bosszúállók első összeállása igazi filmipari mérföldkő. Korábban nem nagyon volt példa arra a mozivásznon, hogy nem kevesebb, mint négy franchise szálai fussanak össze egyetlen filmben.

7. Bosszúállók: Végjáték (Avengers: Endgame, Anthony & Joe Russo – 2019)

Marvel film rangsor
Kredit: Film Frame/ ©Marvel Studios 2019

22 előzményfilm és több tucat karakter mellett borítékolhatató, hogy képtelenség tökéletes konklúziót gyártani, a Russo fivérek mégis vállon veregethetik magukat, hiszen a Végjáték egy kiváló alkotás és egy korszak lezárása is egyben.

6. Amerika Kapitány: Polgárháború (Captain America: Civil War, Anthony & Joe Russo – 2016)

Marvel film rangsor
Forrás: Empire

Roppant nehéz dolga volt ennek a filmnek, hiszen nem csupán a Tél Katonája által felállított magas lécet kellett megugrania, de a pénztáraknál is fel kellett vennie a kesztyűt az akkortájt debütáló konkurens Batman Suparman ellen is. Szerencsére Russo-ék könnyen vették az akadályokat, Zemo karaktere pedig igazán vérfagyasztóra sikeredett az amúgy fulladásig telepakolt mozi közepette is.

5. Thor: Ragnarök (Thor: Ragnarok, Taika Waititi – 2017)

Marvel film rangsor
Forrás: Plugged In

Ha egyetlen filmmel kéne definiálni milyen legyen egy blockbuster szuperhősfilm a 2010-es évek után, mindenképp a Ragnarök a legjobb példa. Taika Waititi stílusa telitalálat volt Thor újraértelmezéséhez és végre a közönség szívébe is sikerült belopnia magát.

4. Loki (Loki, Michael Waldron – 2021)

Marvel film rangsor
Forrás: Rotten Tomatoes

Ki gondolta volna, hogy az MCU Doctor Who-ját majd pont Loki testesíti meg? Ez az időn és téren átívelő történet pedig épphogy szoktatja a nézőket a multiverzum lehetőségeihez.

3. Pókember: Nincs Hazaút (Spider-Man: No Way Home, Jon Watts – 2021)

Marvel film rangsor
Forrás: MARCA

A Nincs Hazaút messze a legnagyszabásúbb Marvel projekt, hiszen a két korábbi Pókemberrel és azok ellenségeivel messze túlmutat az MCU saját történelmén.

2. Amerika Kapitány: A Tél Katonája (Captain America: The Winter Soldier, Anthony & Joe Russo – 2014)

Marvel film rangsor
Forrás: Los Angeles Times

A Tél Katonája egyértelmű bizonyítéka, hogy a Marvel képes igazán komoly, már-már sötét territóriumokra tévedni. Ez a politikai-thriller egy igazi kincs a stúdió több, mint tíz éves portfóliójában.

1. Bosszúállók: Végtelen Háború (Avengers: Infinity War, Anthony & Joe Russo – 2018)

Marvel film rangsor
Forrás: Marvel.com

Nem véletlen, hogy a Russo testvérek összes Marvel projektje a lista élvonalában landolt, látásmódjuk és rátermettségük nagyban meghatározta a harmadik fázis tónusát. Habár a Végjáték is egy nagyszerű alkotás, a Végtelen Háború nem esik a végeláthatatlan fan-service csapdájába, így sokkal jobban tud önálló filmként működni.

Friss

Horrortörténeti remekművek részhalmazait kombináló alkotás: Szeplőtlen (Immaculate – 2024) kritika

Sydney Sweeney az Eufória óta az egyik legnépszerűbb színésznővé vált egy olyan filmipari közegben,...

ARA San Juan: Az eltűnt tengeralattjáró minisorozat (ARA San Juan: The The Submarine that Disappeared limited series, 2024 – Netflix) kritika

Ha hirtelen össze kell foglalnom, mit gondolok összességében a Netflix ARA San Juan: Az...

A művész és a társadalom – Szurcsik József: A varázsló kertje című kiállításán jártunk

Szurcsik József képzőművész kiállítása a Műcsarnokban látható. Címe: A varázsló kertje. A címadó képet...

Feltámasztási kísérlet – A törvény nevében 4.évad (True Detective Season 4, HBO Max -2024) kritika

A törvény nevében sorozat 2014-ben indult és Nic Pizolatto showrunner rögtön egy olyan évadot...
Török Dániel
Török Dániel
Tizenéves korom óta foglalkoztatnak a különböző művészeti ágak. Leginkább a zenében érzem otthon magam, tizenöt éves korom óta játszom, azóta a legkülönfélébb hangszereken próbáltam ki magam: csellón, gitáron, ütősökön, szintetizátorokon. Stilisztikailag a metál áll legközelebb a szívemhez, de szívesen hallgatok és beszélek más stílusokról is. Szintén foglalkoztat a képregények világa, jelenleg több, mint ötszáz példányt számol a gyűjteményem. A hétköznapokban a színház világában munkálkodom, világosítóként.

Hasonlóak

Star Wars maratont tartanál? Íme a teljes idővonal, hogy biztosan a helyes sorrendben nézd a filmeket és sorozatokat!

Az Artsomnia szerkesztősége úgy döntött ad egy kis támpontot azoknak, akik szeretnék ledarálni a...

110 érdekesség a Harry Potter és a Legendás állatok filmekről

Már-már ijesztő bele gondolni abba, hogy az első Harry Potter film több, mint húsz...

Irány a Pókverzum!: Pókember filmek rangsorolva

Végignéztük Pókember összes mozis szereplését, hogy friss fejjel élményekkel gazdagodva állítsuk fel a saját...