Szerelmes levél a sitcomhoz: WandaVízió 1. évad premier (WandaVision – Disney+, 2021) kritika

Felhőtlen szórakozás és egy csipetnyi rejtély fogadott minket a WandaVízió első két részében, de vajon hogyan tovább?

Sokat kellett várnia az MCU rajongóinak, hiszen a pandémia miatt idénre halasztott Fekete Özvegy átütemezésével talán ez volt a leghosszabb hiátus a filmes univerzum történetében. Az átszervezéssel a teljes negyedik fázis sorrendje is borult, így az eredetileg is Disney+-ra készülő sorozatok előrébb kerültek, nem csoda tehát, hogy ekkora kihagyás után hatalmas várakozás előzte meg a WandaVíziót. És hogy megérte-e várni rá…?

Nos, eszem ágában sincs bármi rosszat mondani erről a sorozatról, hiszen az első két epizód tényleg rendkívül szórakoztató és aranyos volt, nagyon egyedi karaktere van bármelyik eddigi Marvel-alkotáshoz képest, ugyanakkor talán azt a harmadik részt nem ártott volna hozzácsapni az első kettőhöz, hiszen nyilvánvaló, hogy ott fog igazán elindulni a történet. És akkor kb. ennyit a negatívumokról.

WandaVízió
WandaVízió: Kathryn Hahn, mint Agnes; Elizabeth Olsen, mint Wanda és Paul Bettany, mint Vízió/ Kép: Disney+

Kevin Fiege és csapata a teljes szívét-lelkét beleadta, hogy a WandaVízió működjön, és ez sikerült is. Egyrészt már magában az is öröm, hogy végre kibontakozhat ez a két, eddig méltatlanul mellőzött karakter és mélyebb betekintést nyújt a képességeikbe, de mindenképpen rengeteg plusz pontot megérdemel, hogy mindezt olyan technikák segítségével keltik életre, ami jellemző volt a korra, ami egy-egy epizód alapjául szolgál.

Nagyon mókás azt látni egy ekkora költségvetéssel bíró széria esetében, hogy Wanda mágiája egy egyszerű (béna) vágással van megoldva, a reklámok jópofák és érdemes rájuk figyelni, különben könnyen lemarad a néző egy-egy easter egg-ről, és a klasszikus sitcom humor is működik. Az Elizabeth OlsenPaul Bettany duót pedig nem lehet eléggé dicsérni, süt a képernyőről, hogy tényleg jól érezték magukat a forgatások során.

WandaVízió
WandaVízió: Paul Bettany, mint Vízió és Elizabeth Olsen, mint Wanda/ Kép: Disney+

Érdemes még kiemelni Christopher Beck zenéjét. Ő viszonylag ismerős arc az MCU-ban, hiszen mindkét Hangya-film zenéjét ő írta és a WandaVízióhoz is remek betéteket írt, nagyon jól hozza eddig mind az ötvenes, mind a hatvanas évek tipikus hangulatát.

WandaVízió
WandaVízió: Paul Bettany, mint Vízió boldogan integet/ Kép: Disney+

Bár egyelőre még nem igazán lehet megfogni, hogy miről is akar szólni a széria, a WandaVízió szerethető alkotás, ami szívvel készült és igazi mosolyt csal az ember arcára. Érdekes lesz látni, hogyan bontakozik ki a furcsaságok mögötti rejtély, de remélhetőleg a harmadik részben már aktívabban mozgatják azokat a szálakat is, mindenesetre egyértelműen rengeteg potenciál van a sorozatban és az első két rész igazi szerelmes levél a klasszikus sitcomsorozatokhoz.


Friss

6 dolog, amit nem tudtál a szülinapos Mark Hamillről

Mark Hamill legismertebb szerepe valószínűleg élete végéig Luke Skywalker jedi lovag (majd későbbi mester...

Dühödt taxisok, robbanásveszélyes politikai krízis és 56-os golyózápor a Blokád új előzetesében

Alig több mint egy hónap múlva, október 20-án már a mozikban lesz látható az...

Németh Miklós: Életöröm című kiállítása a Virág Judit, és a Bodó Galériában

A Virág Judit, és a Bodó Galéria közös rendezvényén Németh Miklós festményei vannak kiállítva....

SINA – Utak a jövőbe (egy szubjektív riport)

Augusztus 02-19-ig volt megtekinthető Szilágyi Imola Nelli (SINA) OTTHONOM című szóló kiállítása a budapesti...
Török Dániel
Török Dániel
Tizenéves korom óta foglalkoztatnak a különböző művészeti ágak. Leginkább a zenében érzem otthon magam, tizenöt éves korom óta játszom, azóta a legkülönfélébb hangszereken próbáltam ki magam: csellón, gitáron, ütősökön, szintetizátorokon. Stilisztikailag a metál áll legközelebb a szívemhez, de szívesen hallgatok és beszélek más stílusokról is. Szintén foglalkoztat a képregények világa, jelenleg több, mint ötszáz példányt számol a gyűjteményem. A hétköznapokban a színház világában munkálkodom, világosítóként.

Hasonlóak

6 dolog, amit nem tudtál a szülinapos Mark Hamillről

Mark Hamill legismertebb szerepe valószínűleg élete végéig Luke Skywalker jedi lovag (majd későbbi mester...

Sárkányok háza 1. rész kritika (House of the Dragon, 2022 – HBO Max)

A Trónok harca előzménysorozata, a Sárkányok háza augusztus 22-től lesz látható a magyar HBO...

Sandman – Az álmok fejedelme 1. évad kritika (The Sandman, 2022 – Netflix)

Olyankor szoktam magamat fiatalosnak gondolni, mikor a gyerek rákérdez, hogy mit nézek, aztán a)...