vasárnap, április 21, 2024

Trending

Hasonlóak

Hasábról a vászonra extra: WandaVízió 1/2

A WandaVízió sorozat főszereplői már a címből kifolyólag is elég egyértelműek. A Végjáték végére megtört Wanda képességeiben eddig nem mélyedt el a stúdió részletekbe menően, most azonban lehetőség adódott felfedezni a karakterben rejlő potenciált. Wanda Maximoff eredetileg a Tél Katonája című második Amerika Kapitány-film stáblistás jelenetében tűnt fel, meglehetősen titokzatos körülmények között. Ez a kis bejátszás egyenesen a Bosszúállók-moziig vezetett, ahol Ultron egyik cinkosaként jelent meg a lány, majd a film cselekménye során testvérével, Pietroval átpártoltak Vasemberék oldalára. A Polgárháború fő konfliktusa az ő akció alatt elkövetett hibájára épült, majd a Végtelen Háború elején láthattuk bujkálni Európában a másik címszereplővel, Vízióval, aki a film végén elpusztult. 

WandaVízió
Kép: Marvel

A legvalószínűbb, hogy a WandaVízió elején Wanda nem tud megbékélni az android halálával, ezért a képességeivel átformálja a valóságot, egy olyan világot teremtve, ahol Vízió életben van, majd a bizarr sitcom történetének előrehaladtával láthatjuk, hogy ennek milyen súlyos következményei lesznek a multiverzumra nézve. Ez a felütés szépen egybecsengene a magyarul A Bosszú Angyalai: Káosz (Avengers Disassembled) és Mutánsvilág (House of M) címeken ismert képregények eseményeivel. Mindkét sztori Brian Michael Bendis írótól származik, számtalan kapcsolódó címmel és alkotóval karöltve. Mivel ez a két történet tökéletes táptalaj a streamsorozathoz, néhány gondolatban összefoglaljuk, miként hathat a szériára, illetve milyen elemeket hozhattak át képregényekből az alkotók.

WandaVízió
Kép: Marvel Database

Wanda Maximoff sokkal inkább ismert Skarlát Boszorkányként (Scarlet Witch) a képregényes univerzumban, ahol szerepelt már mutáns aktivistaként, de a Bosszúállók sorai között is. A nyakatekert filmes jogok miatt azt azonban nem örökítették át az MCU világába, hogy ikertestvérével, Higanyszállal Magneto gyermekei. A Káosz előtt Wanda mágia útján teremtett magának két gyermeket, akiket később elvettek tőle. A trauma és a kétségbeesés őrületbe taszította és csapások egész sorát zúdította a Bosszúállókra, melyek magukkal ragadták Scott Langet (a Hangya), Sólyomszemet és Víziót is. Az őrületnek Doctor Strange vetett véget, majd Magneto magához vette a lányát, hogy a világtól távol regenerálódhasson.

Nem kizárt, hogy a WandaVízió is hasonló ámokfutásba torkollik a kezdeti idillből, ahogy az sem, hogy a sorozat fináléjához közeledve Benedict Cumberbatch is felbukkan, hiszen a stúdió eddig sem titkolta, hogy a sorozat és a Doctor Strange folytatása szoros kapcsolatban áll. Ennél sokkal mélyebben meríthet a széria a Mutánsvilágból, amiben Wanda helyzete sokkal jobban hasonlít az MCU-ban látottakhoz. A Káosz tragikus eseményei után a Boszorkány teremt egy tökéletes világot, ahol mindenki boldog: a mutánsok nemes és elismert uralkodói a bolygónak, Doctor Strange soha nem szenvedte el a sérüléseit, Amerika Kapitány nem fagyott jégbe és leélhette az életet, amit szeretett volna (ismerős…?) és Pókember élete is jól alakult.

WandaVízió
WandaVízió / Kép: Deadline

Bendis képregényeseményének az elején összegyűlnek a legnevesebb szuperhőscsapatok tagjai, hogy megvitassák, mi legyen a megtébolyodott Wanda sorsa. Egyesek úgy gondolják, jobb lenne megölni a lányt, mások jóval békésebb megoldásban gondolkodnak, erre a fenyegetésre reagál Wanda, mikor átalakítja a valóságot. Miután a hősök egyenként öntudatra ébrednek és összefognak, Skarlát Boszorkány visszavonja a varázslatot azzal az egyetlen módosítással, hogy megszünteti a mutáns faj létezését, aminek évekig tartó következményei voltak a füzetek lapjain. Az MCU-ban eddig nem tűnhettek fel mutánsok a jogi problémák miatt, viszont azzal, hogy a Disney felvásárolta a Fox stúdiót, a WandaVízió könnyen lehet a Mutánsvilág tükörképe: pont, hogy Wanda manipulálhatja úgy a valóságot, hogy aktiválódjon a mutáns gén az emberiségben. 

WandaVízió
WandaVízió / Kép: GamesRadar

Akármennyit is emel át a sorozat a Mutánsvilág lapjairól, bemelegítésképp mindenképp érdemes elolvasni ezt a crossover sztorit, önmagában is érdekfeszítő alkotás, és a képregény ismeretében az is érdekes vonal lehet, hogy Wanda milyen megvilágításba kerül az események után a bajtársai szemében.


Török Dániel
Török Dániel
Tizenéves korom óta foglalkoztatnak a különböző művészeti ágak. Leginkább a zenében érzem otthon magam, tizenöt éves korom óta játszom, azóta a legkülönfélébb hangszereken próbáltam ki magam: csellón, gitáron, ütősökön, szintetizátorokon. Stilisztikailag a metál áll legközelebb a szívemhez, de szívesen hallgatok és beszélek más stílusokról is. Szintén foglalkoztat a képregények világa, jelenleg több, mint ötszáz példányt számol a gyűjteményem. A hétköznapokban a színház világában munkálkodom, világosítóként.