vasárnap, április 14, 2024

Trending

Hasonlóak

Ajánló: Űrvihar (Geostorm – 2017)

Magyar cím: Űrvihar
Eredeti cím: Geostorm
Műfaj: sci-fi katasztrófafilm
Gyártás éve: 2017
Szereplők: Gerard Butler, Jim Sturgess, Abbie Cornish, Alexandra Maria Lara, Richard Schiff, Robert Sheehan, Daniel Wu, Eugenio Derbez, Ed Harris, Andy García
Rendező: Dean Devlin
Forgatókönyvíró: Dean Devlin, Paul Guyot
Játékidő: 109 perc
Magyarországi mozipremier: 2017. ‪október 19.
Magyarországi moziforgalmazó: InterCom
Korhatár: 12+
Szinkronos előzetes:

Időről időre felbukkan egy nagy költségvetésű film, mely vagy a klímaváltozás következményeinek fenyegető közelségére hívja fel a figyelmet, vagy már azonnal az arcunkba is kapjuk a szökőárat, új jégkorszakot, vagy amit éppen az adott film az emberiség jövőjének vizionál. Az érzelmi hatást jellemzően a szétválasztott, család szemszögével, a szökőárnak áldozatul eső mellékszereplők halálával és hasonló, megkérdőjelezhetően friss megoldásokkal igyekeznek elérni ezek az alkotások. Cserébe próbálnak minket lenyűgöző látvánnyal és izgalmas alapötlettel kárpótolni. Ilyesmi vonalon indul el a Gerard Butler fémjelezte Űrvihar is. Az emberiség végre összefogott, hogy szembeszálljon a klímaváltozással, és létrehozott egy műholdakból álló gyűrűt a Föld körül, ami képes az időjárás szabályozására. Egy rövid ideig jól is mennek a dolgok, aztán váratlanul az egyik műhold elromlik, és jéggé varázsol egy falut Afganisztánban. Innentől kezdve egyik meghibásodás követi a másikat, mígnem a rendszer, amit a védelmünkre építettünk, az életünkre tör. Arról nem beszélve, hogy talán szándékosság áll a katasztrófa mögött.

A forgatókönyvet is író Dean Devlin először ül a rendezői székbe, írói munkásságában azonban már olyan nevek megtalálhatók, mint a Csillagkapu, A függetlenség napja vagy a Godzilla, producerként pedig ott állt A hazafi vagy A függetlenség napja – Feltámadás mögött. Nem mintha ezek a filmek akkora kritikai sikert értek volna el, de mindegyikben megvolt az epikus lépték, és némelyik egy-két jó poént is rejtegetett. Ennél többet az Űrvihartól sem érdemes várni. Az előzetes alapján a szereplőket egy külön az ilyen filmeknek összeállított gardróbból rántották elő, és a végkifejlet sem kérdéses egy pillanatig sem. Ennek ellenére a látványért és talán pár egyedi ötletért be lehet ülni rá, de ne lepődjünk meg, ha a végére a hangulatunk szimbolikus bárányfelhőiből viharfelhők lesznek.

A film október 19-től tekinthető meg a hazai mozikban!Űrvihar
Vélemény
Ha valaki élvezte A függetlenség napját, és még tud őszintén izgulni az olyan filmeken, mint a 2012, ne féljen megnézni az Űrvihart. Mindenki más kerülje el inkább.
Pozitívumok
Negatívumok
30
Ennyire ajánljuk