Ajánló: Űrvihar (Geostorm – 2017)

Magyar cím: Űrvihar
Eredeti cím: Geostorm
Műfaj: sci-fi katasztrófafilm
Gyártás éve: 2017
Szereplők: Gerard Butler, Jim Sturgess, Abbie Cornish, Alexandra Maria Lara, Richard Schiff, Robert Sheehan, Daniel Wu, Eugenio Derbez, Ed Harris, Andy García
Rendező: Dean Devlin
Forgatókönyvíró: Dean Devlin, Paul Guyot
Játékidő: 109 perc
Magyarországi mozipremier: 2017. ‪október 19.
Magyarországi moziforgalmazó: InterCom
Korhatár: 12+
Szinkronos előzetes:

Időről időre felbukkan egy nagy költségvetésű film, mely vagy a klímaváltozás következményeinek fenyegető közelségére hívja fel a figyelmet, vagy már azonnal az arcunkba is kapjuk a szökőárat, új jégkorszakot, vagy amit éppen az adott film az emberiség jövőjének vizionál. Az érzelmi hatást jellemzően a szétválasztott, család szemszögével, a szökőárnak áldozatul eső mellékszereplők halálával és hasonló, megkérdőjelezhetően friss megoldásokkal igyekeznek elérni ezek az alkotások. Cserébe próbálnak minket lenyűgöző látvánnyal és izgalmas alapötlettel kárpótolni. Ilyesmi vonalon indul el a Gerard Butler fémjelezte Űrvihar is. Az emberiség végre összefogott, hogy szembeszálljon a klímaváltozással, és létrehozott egy műholdakból álló gyűrűt a Föld körül, ami képes az időjárás szabályozására. Egy rövid ideig jól is mennek a dolgok, aztán váratlanul az egyik műhold elromlik, és jéggé varázsol egy falut Afganisztánban. Innentől kezdve egyik meghibásodás követi a másikat, mígnem a rendszer, amit a védelmünkre építettünk, az életünkre tör. Arról nem beszélve, hogy talán szándékosság áll a katasztrófa mögött.

A forgatókönyvet is író Dean Devlin először ül a rendezői székbe, írói munkásságában azonban már olyan nevek megtalálhatók, mint a Csillagkapu, A függetlenség napja vagy a Godzilla, producerként pedig ott állt A hazafi vagy A függetlenség napja – Feltámadás mögött. Nem mintha ezek a filmek akkora kritikai sikert értek volna el, de mindegyikben megvolt az epikus lépték, és némelyik egy-két jó poént is rejtegetett. Ennél többet az Űrvihartól sem érdemes várni. Az előzetes alapján a szereplőket egy külön az ilyen filmeknek összeállított gardróbból rántották elő, és a végkifejlet sem kérdéses egy pillanatig sem. Ennek ellenére a látványért és talán pár egyedi ötletért be lehet ülni rá, de ne lepődjünk meg, ha a végére a hangulatunk szimbolikus bárányfelhőiből viharfelhők lesznek.

A film október 19-től tekinthető meg a hazai mozikban!Űrvihar
Vélemény
Ha valaki élvezte A függetlenség napját, és még tud őszintén izgulni az olyan filmeken, mint a 2012, ne féljen megnézni az Űrvihart. Mindenki más kerülje el inkább.
Pozitívumok
Negatívumok
30
Ennyire ajánljuk

Friss

Creed III kritika (Creed III, 2023) – Még mindig megvan benne a tűz

Talán kijelenthető, hogy eddig mindkét Creed film kiválóan vitte tovább a Rocky franchise örökségét,...

65 kritika (65, 2023) – Jurassic Parkban a helyzet változatlan

Tehát adott egy minimál karakteres túlélőfilm. Nem nagy ügy, vagyis lehetne az, mert ugye...

Hadik kritika (2023)

Képzeljük el, ahogy Rango, a kaméleon huszárruhát ölt, majd elkiáltja magát: „És most vágtatunk”....

Sikoly VI. kritika (Scream VI, 2023) – Ghostface New Yorkban

2022-ben több, mint egy évtizedes álmából keltették fel a Sikoly franchise-t. A Wes Craven...

Hasonlóak

Katonadolog, avagy a kutya, amelyik se nem ugat, se nem harap: Katonadolog (Dog, 2022 – United Artists Releasing) kritika

"Egyszer a kutya és/vagy az izmoscsávó miatt megnézhető, gyerekeknek a kutya ellenére nem ajánlott..." Holivúd...

Tisztítótűz: Akik az életemre törnek (Those Who Wish Me Dead, 2021 – New Line Cinema) kritika

Februárban a hazai HBO Go-ra is megérkezik Taylor Sheridan (Wind River - Gyilkos nyomon)...

A tökéletes öndefiníció: All Machines Will Fail: And We (2022) kritika

Végre megjelent az All Machines Will Fail debütlemeze és iszonyatos erővel ránt a mélybe. Az...