péntek, április 19, 2024

Trending

Hasonlóak

Egy király hagyatéka: A Chadwick Boseman filmográfia

Mindig fájdalmas, amikor egy közkedvelt művész távozik az élők sorából, és ennél még megrendítőbb, ha ez idejekorán következik be. Chadwick Boseman hosszan elnyúló betegség következtében, 43 évesen hajtotta örök álomra a fejét.Megemlékezésképpen összeállítottunk egy listát a filmes munkáiról, hogy a lehető legátfogóbb képet nyújtsuk karrierjéről.

2008 – A megállíthatatlan (The Express: The Ernie Davis Story)

Gary Fleder rendező amerikai sportfilmje volt az első mozi, amiben Chadwick szerepet kapott. Az amerikai foci mellett a film komoly hangsúlyt fektet a rasszizmus, a diszkrimináció és az emberi jogok kérdéskörére is.

2009 – Lincoln Heights 

Boseman elsőként a Lincoln Heights című amerikai drámasorozatban kapott visszatérő szerepet, 9 epizód erejéig. 

2010 – Persons Unknown

A 13 részes sorozat főszereplőként foglalkoztatta a színészt. A rejtélyes szériában Chadwick Boseman karaktere a tengerészgyalogságnál szolgál és mélyen tiszteli a muszlim vallást.

2012 – The Kill Hole

Az iraki háború szellemeivel foglalkozó filmet hazánkban nem mutatták be, de ez az alkotás volt Boseman első nagyjátékfilmes főszerepe.

2013 – A 42-es (42)

Jackie Robinson volt az első fekete baseballjátékos, aki bekerülhetett a profi ligába (MLB), ‘45-ben. A 42-es szám Robinson mezén szerepelt, mikor ‘97-ben visszavonult a professzionális sportkarriertől. Chadwick magát Jackie Robinsont alakította a sportfilmben.

2014 – Újoncok napja (Draft Day)

Az újoncok napja egy újabb sporttematikájú film az életműben. A jelentős focicsapatok ezen a napon választják ki az egyetemekről a profi ligába kerülő ígéretes tehetségeket.

2014 – A James Brown sztori (Get on Up)

Ebben az évben egy önéletrajzi film is jutott Boseman számára. A legendás soulzenészről szóló mozit a kritikusok és a rajongók is egyaránt dicsérték.

2016 – Egyiptom istenei (Gods of Egypt)

Alex Proyas vegyes fogadtatású fantasy-je gyorsan feledésbe merült mindenki számára. Szerencsére a negatív visszhangok nem veszélyeztették Boseman karrierjét.

2016 – Amerika kapitány: Polgárháború (Captain America: Civil War)

A harmadik Amerika Kapitány installáció jelentette Chadwick belépőjét az MCU-ba, hiszen a Russo-fivérek úgy döntöttek, hogy már a saját filmje előtt behozzák a karaktert, de Wakanda világát még nem fedték fel a nézők előtt.

2017 – Message from the King 

Bosszúálló akciófilm a Netflix kínálatából, melyben Chadwick Boseman nemcsak a főszerepet tudhatta magáénak, de executive producerként is dolgozott a streamingcsatorna művén.

2017 – Marshall

Bűnügyi-önéletrajzi dráma Regindal Hudlin rendezőtől. A film ugyan a negyvenes években játszódik, azonban Thurgood Marshall lesz később az amerikai legfelsőbb bíróság első afroamerikai bírája.

2018 – Fekete Párduc (Black Panther)

Boseman első (és sajnos egyetlen) szóló szuperhős filmje nemcsak a széleskörű ismertséget hozta meg a színész számára, de világszerte példaképpé tette a fekete közösségek szemében, szerte a világon

2018 – Bosszúállók: Végtelen Háború (Avengers: Infinity War)

Kapásból a szóló filmje után, szinte rögtön a Marvel legambiciózusabb mozijában találkozhattunk újra a Fekete Párduccal. A szereplőgárda méreteit tekintve nem csoda, hogy ez alkalommal nem jutott sok játékidő a számára, ám a Russo-fivérek később elismerték, hogy nem számoltak vele, hogy a Fekete Párduc ekkora siker lesz, máskülönben nagyobb szerepet szántak volna Boseman karakterének és Wakandának.

2019 – Bosszúállók: Végjáték (Avengers: Endgame)

Újfent a Fekete Párduc szerepében, de talán még kevesebb játékidővel találkozhatunk újra a wakandai királlyal. Ez a színész utolsó élőszereplős MCU-megjelenése.

2019 – 21 Híd (21 Bridges)

Újabb közös munka a Russo-fivérekkel, amelyben Chadwick Boseman egy New York-i nyomozót alakít.

2020 – Az 5 bajtárs (Da 5 Brothers)

Spike Lee filmje a vietnami háború alatt játszódik, és ez az utolsó olyan alkotás, ami még Chadwick Boseman halála előtt megjelent.

2020 – Ma Rainey: A blues nagyasszonya (Ma Rainey’s Black Bottom)

Boseman első poszthumusz filmje, az ez év novemberi premiert sajnálatos módon már nem érte meg a színész. A húszas évek Chicagójában játszódó művet a nézők és a kritikusok egyaránt méltatják.

2021 – What if…?

Az MCU rajongói a jövőre érkező animációs sorozatban vehetnek végső búcsút a Fekete Párductól, ugyanis Boseman az animációs sorozat több részéhez is narrálta a filmbeli karakter alternatív verzióit. 

Török Dániel
Török Dániel
Tizenéves korom óta foglalkoztatnak a különböző művészeti ágak. Leginkább a zenében érzem otthon magam, tizenöt éves korom óta játszom, azóta a legkülönfélébb hangszereken próbáltam ki magam: csellón, gitáron, ütősökön, szintetizátorokon. Stilisztikailag a metál áll legközelebb a szívemhez, de szívesen hallgatok és beszélek más stílusokról is. Szintén foglalkoztat a képregények világa, jelenleg több, mint ötszáz példányt számol a gyűjteményem. A hétköznapokban a színház világában munkálkodom, világosítóként.