szombat, július 13, 2024

Trending

Hasonlóak

Minden idők legjobb karácsonyi dalai a Spotify szerint

A karácsonyi dalok egy külön állatfaj, mert nem lehet csak úgy előhúzni egyet a kabátujjból, mint valami nyulat. Egy igazi karácsonyi dalnak „be kell ülnie” az ember fülébe és ott is kell maradnia. Egy valódi karácsonyi dalnak oda kell tapadnia a karácsonyfához, mint az angyalkás függő vagy a csúcsdísz. Hiába talál ki egy zenész csak úgy egy dalt, amiben szerepel a karácsonyfa, hogy szeretjük egymást és kint esik a hó. Ez nem elég. Az kell, hogy valami karácsonyi csoda során mindez karácsonyi dallá váljon.A következő tizenegyes lista olyan dalokat tartalmaz, amiknek ez sikerült. Természetesen, mint minden lista, ez sem teljes, sőt, tökéletesen részrehajló, hiszen eleve mindegyik angol nyelvű, sőt, amerikai, és nyilván hiányzik belőle 30-40 olyan dal, amiért az ember felháborodottan hördülhet fel: de hát azt miért hagyták ki? Nos, mert a Spotify szerint ezek voltak a legjobbak.

11. John Lennon és Yoko Ono – Happy Xmas (War Is Over)

Ez a dal nemcsak ünnepi, de egy 1971-es (vietnami) háborúellenes karácsonyi kinyilatkoztatás, melyet Lennon egy Skewball nevű versenylóról szóló, 18. századi ballada nyomán írt meg.

10. Frank Sinatra (közreműködik B. Swanson Quartet) – Let it snow! Let it snow! Let it snow!

A nóta 1946-ban No1 Hit lett, melyet egyébként éppen egy kegyetlen hőhullám idején vetettek papírra.

 

9. Band Aid – Do They Know It’s Christmas?

A dalt egy nap alatt vették fel 1984-ben. A Band Aid főként brit zenészekből (többek között Bono, Phil Collins, Boy George, Simon Le Bon, George Michael, Sting, Paul Young) verbuválódott ideiglenes társulás volt, mely az éhezést megállítandó, jótékonysági céllal jött létre. Megjelenése után egy héttel már több mint egymillió példány kelt el a dalból.

 

8. Bobby Helms – Jingle Bell Rock

Az akkor még újdonságnak számító rock műfaj 1957-es példányát azóta mindenki ismeri.

 

7. Brenda Lee – Rockin’ Around the Christmas Tree

Szintén egy korai rockmadár (1958). Úgy látszik, a karácsony jó ürügy volt arra, hogy az idősek ne tépjék szét a rádiót, ha megszólal ez az „új csörömpölés”, amit rocknak hívnak a fiatalok.

6. Andy Williams – It’s the Most Wonderful Time of the Year

1963-as klasszikus, mely főként arról szól, hogy mit szoktak csinálni családi körben karácsony idején. A barátok váratlan látogatása, a bulik és a gyerekekkel való szánkózás mellett említésre kerül a „rémtörténetek mesélése”, mely egy mára elfeledett, viktoriánus időkben népszerű karácsonyi szokás volt.

 

5. Justin Bieber – Mistletoe

Hát ez nem tudom, miért került ide, de ide került. Talán a 12 évnél alig idősebb fiúcska miatt. A 2011-ben megjelenő reggae elemeket sem nélkülöző dal Kanadában, Dániában, Norvégiában az élre futott. 2011 óta 416 millióan nézték meg a Youtube-on. 2011 október 6-án Rio de Janeiroban énekelte el először Bieber, melyhez ezt a gondolatot fűzte: „Nagyon izgatott vagyok. Tudom, hogy rajongóim imádni fogják, és úgy érzem, hogy minden karácsonykor elénekelik majd ezt a dalt.”

4. Michael Bublé, – It’s Beginning To Look A Lot Like Christmas

Bevallom, hogy ezt a rendkívül népszerű 2011-es dalt még soha nem hallottam, de persze ez engem minősít. Az biztos, hogy a Youtube-on 2017 óta 74 millióan hallgatták meg.

 

3. Ariana Grande – Santa Tell Me

Ahogy közeledünk a legjobbak legjobbjához, úgy érződik a Spotify-felhasználók érdeklődési köre és életkora. A Santa Tell Me című dalt 2014 óta jóval több, mint 221 millióan hallgatták/nézték meg.

 

2. Wham! – Last Christmas

A második helyezett dal visszavág a nyolcvanas évek nevében. Az 1984-ben George Michael által szerzett dal teljes bevételét az etióp éhezők megsegítésére szánták. A dal olyan népszerűvé vált, hogy legalább 1.200 alkalommal dolgozták fel a mai napig.

 

1. Mariah Carey – All I Want for Christmas Is You

Ez a dal szinte minden karácsonyi lista első helyét elfoglalja. 1994-es megjelenése óta (a számot egyébként nyáron rögzítették) szinte minden karácsonykor felkerül valamelyik toplistára. Népszerűségére jellemző, hogy ennek a dalnak a telefonos csengőhangja fogyott eddig a legjobban. Több mint kétmilliót adtak el belőle. Egyébként ez a dal több rekordot is tart. Például ez jutott el leghosszabb úton, 25 év alatt a Billboard 100 toplista élére (2019), ami annak a szabálynak volt köszönhető, hogy 1998-ig a listára nem kerülhetett fel olyan szerzemény, mely nem jelent meg az USA-ban kislemezen. A dal sikerességéről árulkodik, hogy 2017-re csak a jogdíjak 60 millió dollárt hoztak a konyhára. 

Varga Lóránt
Varga Lóránthttp://www.vargalorant.hu
A nevem Varga Lóránt és író vagyok. Nyomtatásban megjelent műveim mellett két éve "közösségi íróként" tevékenykedem, ami nyomon kísérhető honlapomon és Facebook oldalamon is. Kis gyerekkorom óta nézek filmeket. Ennek megfelelően mindig is közelemben maradt ez a művészeti ág. Egyetemi éveim alatt számtalan filmesztétika kurzus hallgatója voltam. Ha akarjuk, ha nem a XX. század második felétől a vizuális kutúra átvette a vezető szerepet. A tény fölött egyetlen író sem hunyhat szemet. Ennek szellemében egy általam vezetett, immár 10 éves Olvasókör is rendszeresen tárgyal filmalkotásokat. Olvasni jó. És jó filmet nézni is jó. Ez van!