péntek, május 24, 2024

Ha szeretted a You című sorozatot az alábbi filmeket/sorozatokat ne hagyd ki!

A You, azaz Te című sorozat nagy rajongótáborra tett szert az elmúlt évek alatt. A Netflix exkluzív széria iránti rajongás továbbra sem lankad, hiszen ha minden jól megy még idén ősszel megérkezik a harmadik évad.

Addig is amíg várjuk Joe Goldberg a hősszerelmes, pszichopata legújabb kalandját egy kis étvágy csillapítónak összegyűjtöttünk nektek 6+1 filmet/sorozatot, amelyeket a témában kár lenne kihagyni!

1. Dexter (SHOWTIME, 2006-2021)

You - Dexter
Kép: ORIGO

Egy igazán legendás sorozat, amelyben a főszereplőnk egy sorozatgyilkos, aki a rendőrségnél speciális helyszínelő és a legtöbb esetben a saját gyilkosságainál is „nyomoz”. Az első 3-4 évad igazán kimagasló. Ha valaki nem látta volna, mindenképpen adjon egy esélyt ennek a sorozatnak, mert parádés. A You című sorozatban Joe karakterénél a 2. évadban egyértelmű utalást tesznek Dexter karakterére és arra, hogy sokat merítettek belőle. Ne hagyjátok ki!

2. Barry (HBO, 2018-)

You  - Barry
Kép: HBO MAX

Barry egy bérgyilkos, aki az egyik akciója közben véletlenül bekerül egy amatőr színjátszó társulatba és szenvedélyévé válik a színészet. A You-hoz és a Dexterhez hasonlóan próbálja a környezete előtt titokban tartani valódi kilétét. Erős komikus elemekkel operál a sorozat, de később meglepő drámai elemek is helyet kapnak a történetben. A Barry egy kifejezetten szórakoztató élmény. Egy epizód mindössze harminc perces, és eddig két évad készült belőle. Aki szereti ezt a zsánert az garantáltan kedvelni fogja a Barry-t is.

3. Mr. Brooks (2007)

You - Mr. Brooks
Kép: Richard Crouse

Kevin Costner főszereplésével egy a hétköznapjain átlagos családapa szerepben funkcionáló sorozatgyilkos elméjébe pillanthatunk be, akinek a sötét énjét William Hurt alakítja. Mr. Brooks elméjébe párbeszédek formájában láthatunk bele és ismerhetjük meg, hogy hogyan gondolkodik egy sorozatgyilkos. Annak idején nagyon kedveltem ezt a filmet, mert Costner és Hurt játéka lebilincselő volt a számomra. Már akkor is azt éreztem, hogy talán ez a koncepció egy sorozat formájában sokkal jobban kibontható lenne, de filmként is kifejezetten jól sikerült.

4. Amerikai pszichó (American Psycho, 2000)

You - American Psycho
Kép: SARTOISM

Patrick Bateman, Christian Bale legendás alakításában egy újabb sorozatgyilkos karakter, aki az üzleti világból jön. Napközben tökéletes eleganciájú üzletember, esténként pedig könyörtelen, szadista, pszichopata. Talán ebben a történetben kerül legkevésbé fókuszba a pszichopátiás működés elrejtése a környezet elől, mert a film fő kritikája, hogy az üzleti világ működése a leginkább kompatibilis ezzel a pszichopátiás működéssel.

5. Nikita (1990)

You - Nikita
Kép: George Eastman Museum

Nikita sem maradhat le a listáról. Azt szokták mondani, hogy minden nőnek van egy titokzatos oldala, ami kifürkészhetetlen a férfi számára és örökre rejtve marad. Viszont mi történik, ha ez a titok tényleg létezik és történetesen egy valódi bérgyilkossal randiznánk, aki tényleg nem mondhatja el, hogy mi a valódi „baja”? Egy kiváló alkotás, amely rengeteg hasonló filmnek tette le az alapkövét. Később az Anna című filmben is ezt a tematikát újrázta meg Luc Besson.

6. Hannibal (2013-2015)

You - Hannibal
Kép: Looper

Talán elsőre kakukktojásnak tűnhet a listán, de szerintem itt a helye, mert itt is betekintést nyerünk több sorozatgyilkos elméjébe. Ennek a sorozatnak az esetében, viszont a legendás Hannibal Lecter lesz az (szintén sorozatgyilkos), aki Will Graham nyomozó segítségével feltárja nekünk a többi elvetemült gyilkos pszichés tárnáit. Messze magasabb színvonalú a sorozat, mint amilyenek a filmek voltak.

+1 Holtodiglan (Gone Girl, 2014)

You - Holtodiglan
Kép: Financial Times

Egy kiváló alkotás a fantasztikus David Finchertől. Nem írnék sokat a filmről, mert akkor egyértelmű lenne, hogy miért választottam be a listába. Aki ismeri érteni fogja, aki meg nem ismerné ne is várakozzon tovább nézze meg a filmet, nem fog csalódni!

Hírdetés

LEGFRISSEBB