Az a bizonyos táncjelenet: A Sólyom és a Tél Katonája (The Falcon and the Winter Soldier, 2021 – Disney+) 3. rész kritika

Máris félidőnél tart a Marvel legújabb sorozata, ami ezúttal egy megdöbbentő szövetséget hozott a címszereplőknek.

A Sólyom és a Tél Katonája harmadik része sem szűkölködött érdekességekben és izgalmakban. Habár ezúttal a két címszereplő kicsit háttérbe szorult, Zemo igazán különleges adalékává vált a társaságnak. Daniel Brühl először a 2016-os Polgárháború című harmadik Amerika Kapitány kalandban tette tiszteletét Zemo-ként. Bár a tetemes karaktermennyiség nem szolgált Brühl játékidejének javára, a színész így is maradandót alkotott és igazán emlékezetes főgonosszá nőtte ki magát.

Így talán nem is annyira meglepő, hogy a Sólyom és a Tél Katonája harmadik részét gyakorlatilag az első pillanattól kezdve ellopja, szinte végig övé a rivaldafény. Nemcsak Zemo hátteréről tudunk meg többet, de a fura ügyleteit és az indítékait is jobban megismerjük, a Sam-mel és Bucky-val alkotott triója pedig minden pénzt megér, zseniális a dinamikájuk.

A Sólyom és a Tél Katonája
A Sólyom és a Tél Katonája: Wyatt Russell (John Walker) Kredit: ©Marvel Studios 2021

Brühl brillírozásának azonban komoly ára van: mindenki más erősen a háttérbe szorul mellette. Sólyom és a Tél Katonája is kb. verőlegényként követik a fegyencet, John Walker pedig egy gyors snitt erejéig ugrik csak be. Ez a megközelítés kicsit mintha rombolná az első két rész dinamikáját, és annyira nem volt zavaró, hogy önellentmondásba torkolljon, de remélhetőleg a negyedik epizódra helyreáll a rend.

A Sólyom és a Tél Katonája
A Sólyom és a Tél Katonája: Daniel Brühl (Zemo báró), Anthony Mackie (Sam Wilson/Sólyom), Sebastian Stan (Bucky Barnes/Tél Katonája) és Emily VanCamp (Sharon Carter) Kredit: Chuck Zlotnik/ ©Marvel Studios 2021

A madripoori kiruccanás másik nyertese Sharon Carter, akit szintén a Polgárháború eseményei alatt láttunk utoljára, sőt egyenesen az abban történtek következménye, hogy ráakad a trióra. Ezúttal egy sokkal sötétebb és kiábrándultabb világnézettel bíró Sharont kapunk, mint ahogy az Amerika Kapitány-filmekből emlékezhetünk, de szerencsére nemcsak jól áll neki ez az irány, még Brühl mellett is sikerül érvényesülnie.

Most sem szeretnék elmenni Henry Jackman zenéje mellett, hiszen ha már ennyire Zemo-ra fókuszált az epizód, többször fel is csendült a zenei témája. Mivel több, mint tíz év után még mindig nagyon kevés karakter van, akinek fix lenne a zenei témája, igazán becsülendő, hogy a stúdió tett egy újabb lépést ebbe az irányba.

A Sólyom és a Tél Katonája
A Sólyom és a Tél Katonája: Madripoor városának látképe. Kredit: ©Marvel Studios 2021

Még mindig sok a megválaszolatlan kérdés és az egész estés Zemo-show kicsit felborította a sorozat eddigi dinamikáját, ugyanakkor kifejezetten szórakoztató volt és emiatt egy percig sem lehet haragudni rá. 

Friss

Alice Határországban kritika (Alice in Borderland 2022, Netflix) – Meglehet-e menekülni a haláltól?

Életre halálra szóló játékok. Logika, kitartás, csapatmunka és erő. Ezek kellenek ahhoz, hogy valaki...

A titokzatos nő kritika (Decision to Leave/Heojil kyolshim, 2022) – A bűn, és a szerelem összefonódása

Ez az alkotás, annak a Park Chan-wooknak a legújabb műve, akinek az életművében már...

Babylon kritika (Babylon, 2022) – Betekintés Hollywood legmélyebb bugyraiba

Damien Chazelle korunk egyik legnagyobb tehetsége. Még csak 37 éves, de már olyan nagyszabású...

Az ember, akit Ottónak hívnak kritika (A Man Called Otto, 2022) – Egy svéd film nem „svédelt” változata

Ha valaki olvasta Fredrik Backman „Az ember, akit Ovenak hívnak” cím könyvét, az valószínűleg...
Török Dániel
Török Dániel
Tizenéves korom óta foglalkoztatnak a különböző művészeti ágak. Leginkább a zenében érzem otthon magam, tizenöt éves korom óta játszom, azóta a legkülönfélébb hangszereken próbáltam ki magam: csellón, gitáron, ütősökön, szintetizátorokon. Stilisztikailag a metál áll legközelebb a szívemhez, de szívesen hallgatok és beszélek más stílusokról is. Szintén foglalkoztat a képregények világa, jelenleg több, mint ötszáz példányt számol a gyűjteményem. A hétköznapokban a színház világában munkálkodom, világosítóként.

Hasonlóak

Alice Határországban kritika (Alice in Borderland 2022, Netflix) – Meglehet-e menekülni a haláltól?

Életre halálra szóló játékok. Logika, kitartás, csapatmunka és erő. Ezek kellenek ahhoz, hogy valaki...

1899 kritika (1899 – 2022, Netflix)

Nehéz spoilerezés nélkül elmagyarázni, hogy a Netflix 1899 című sorozata nálam hol ment egy...

A mackó 1. évad kritika (The Bear, 2022 – Disney+/Star/FX) – Kibírhatatlanul feszült sorozat a szakácsok életéről, de legfőképpen rólunk

Sosem ásott még mozgókép, annyira mélyre a vendéglátás poklába, mint az idei év egyik...