Ajánló: A Setét Torony (The Dark Tower – 2017)

Magyar cím: A Setét Torony
Eredeti cím: The Dark Tower
Műfaj: fantasy, kaland
Gyártás éve: 2017
Szereplők: Matthew McConaughey, Idris Elba, Katheryn Winnick, Jackie Earle Haley, Abbey Lee, Nicholas Hamilton
Rendező: Nikolaj Arcel
Forgatókönyvíró: Akiva Goldsman, Jeff Pinkner / Stephen King regényei alapján
Gyártó: Sony Pictures
Játékidő: 95 perc
Magyarországi mozipremier: 2017. ‪augusztus 3.‬
Magyarországi moziforgalmazó: InterCom
Korhatár: 16E
Szinkronos előzetes:

Az idei július elég erős volt filmbemutatók tekintetében. Minden héten érkezett legalább egy olyan alkotás, ami a nézőket és a kritikusokat is egyaránt lehengerelte. Ehhez hasonlóan pedig az augusztus első fele is tartogat néhány ínyencségeket a moziba látogatók számára. A hónap első ilyen alkotása A Setét Torony című, Stephen King regénysorozata alapján készült fantasy lesz. Nem tévedhetek nagyot azzal, ha azt mondom, hogy rengeteg Stephen King rajongó ugrált örömében, amikor bejelentették, hogy a Setét Torony regényekből filmet készítenek. Ugyanakkor legalább ennyien az “ezt meg minek?” kérdést ismételgetve dühödten meredtek a monitorra. Ismeretes tény ugyanis, hogy a King műveiből készült filmek az esetek többségében nem műkődnek úgy, ahogy a könyvek lapjain. Persze, azért van néhány kivétel is ez alól. A Ragyogás, a Tortúra, a Remény rabjai vagy az Állj mellém! legalább annyira jól vagy talán még jobban is működtek a vásznon, mint írott formában. Jelen esetben azonban King egyik legsikeresebb regénysorozatához nyúltak, ami az eddigi legrizikósabb vállalkozásnak tűnik.

A projektet a dán származású Nikolaj Arcel vette gondozásába. A rendező korábban az európai, azon belül is többségben a dán filmiparban tevékenykedett. A Setét Torony feldolgozása lesz az első produkció amivel hollywoodban debütál majd. Korábbi munkái közül a legismertebb mindenképpen a Tetovált lány adaptációja volt, aminek a forgatókönyvéért felelt. Jelen esetben főfeladata azonban a rendezés volt, de a forgatókönyvírásban is besegített. A könyvön, Arcel mellett olyan írok dolgoztak még, mint az Oscar-díja Akiva Goldsman (Egy csodálatos elme), Anders Thomas Jensen (Ádám almái), és Jeff Pinkner (A csodálatos Pókember 2). A főbb szerepekben pedig olyan színészeket láthatunk majd, mint az Oscar-díjas Matthew McConaughey (Mielőtt meghaltam, Csillagok között) és a Golden Globe-díjas Idris Elba (Prometheus, Tűzgyűrű).

A film, az előzetesei alapján nagyon ígéretesnek tűnik. Az alapanyag műfaj szempontjából nehezen behatárolható, így valószínű a film is több irányba fog mozogni ilyen téren. Stephen King műve ugyanis egyszerre ötvözi a sci-fi, a fantasy, a horror és a western elemeket. A történet főhőse Roland Deschain, aki a címben említett legendás torony megtalálására indul, amely valamennyi létező és lehetséges világ középpontja. Deschain egy igazi revolverhős, aki végtelen pusztákon vándorol. Mindig az igazság nyomában jár, és közben, ha kell szörnyekkel is viaskodik. Elmúlt világok árnyai nyomasztják, miközben maga is világok és korok között közlekedik.

A Setét Tornyot én elsősorban a regénysorozat rajongóinak ajánlanám, azok közül is leginkább azoknak, akik nem ijednek meg az adaptálás következtében történő változtatásoktól, továbbá azoknak, akik végre szeretnének egy ízig-vérig fantasy filmet látni a mozikban.A Setét Torony
Vélemény
Minden esély meg van rá, hogy a Setét Torony a jobb King adaptációk közé tartozzon majd. Látványos, izgalmas és fordulatos kalandnak ígérkezik.
Pozitívumok
Negatívumok
80
Ennyire ajánljuk

Friss

A csoda kritika (The Wonder – 2022, Netflix): Florence Pugh egy csoda

Florence Pugh egyértelműen napjaink egyik legtehetségesebb színésznője. A csoda című kosztümös thriller már elérhető...

Engedetlen hősök kritika (SAS: Rogue Heroes, 2022 – HBO Max)

Az olyan háborús mozimonstrumok, mint pl. a Nyugaton helyzet változatlan mellett szépen csendesen bekúszott...

Enola Holmes 2 kritika (Enola Holmes 2, 2022 – Netflix): Egy detektív nő igaz története

Korábban már foglalkoztam a legújabb Holmes történettel, vagyis az Enola Holmes című filmmel. Így...

A menü kritika (The Menu, 2022) – A szatírák wellingtonja, vagy a wellingtonok szatírája?

Sok mindent el lehet mondani, erről a filmről, csak azt nem hogy lapos. Lesz,...

Hasonlóak

Katonadolog, avagy a kutya, amelyik se nem ugat, se nem harap: Katonadolog (Dog, 2022 – United Artists Releasing) kritika

"Egyszer a kutya és/vagy az izmoscsávó miatt megnézhető, gyerekeknek a kutya ellenére nem ajánlott..." Holivúd...

Tisztítótűz: Akik az életemre törnek (Those Who Wish Me Dead, 2021 – New Line Cinema) kritika

Februárban a hazai HBO Go-ra is megérkezik Taylor Sheridan (Wind River - Gyilkos nyomon)...

A tökéletes öndefiníció: All Machines Will Fail: And We (2022) kritika

Végre megjelent az All Machines Will Fail debütlemeze és iszonyatos erővel ránt a mélybe. Az...