csütörtök, május 23, 2024

Ezt az öt filmet ajánljuk idén júliusban!

A kis kedvencek titkos élete 2.

A 2016-os első rész hatalmas közönségsikert aratott világszerte, így végre itt a várt folytatás, amelyben ismét bepillanthatunk házi kedvenceink rejtett életébe, azaz abban, hogy mit is csinálnak pontosan, amikor a gazdáik nincsenek otthon.

Ezért ajánljuk: Mert az első rész három évvel ezelőtt igazi meglepetés siker volt. Igaz történetével nem váltotta meg a világot és Pixar-i magasságokba sem emelkedett, mégis egy ízig-vérig szórakoztató animáció filmet kaptunk a képében. Tele cuki álattal, idézhető beszólásokkal és kacagtató poénokkal. Előzetesei alapján pedig a folytatás is hasonlóképpen szívmelengető alkotásnak tűnik, amiért minden gyerkőc és állatbarát felnőtt rajongani fog.

Eredeti cím: The Secret Life of Pets 2
Korhatár: 6+
Műfaj: animációs, vígjáték
Játékidő: 86 perc
Rendező: Chris Renaud
Főszereplők: Kevin Hart, Patton Oswalt, Harrison Ford, Lake Bell
Hazai bemutató: 2019. július 4.
Forgalmazó: UIP-Duna Film

Pókember – Idegenben

Pókember nem pihenhet. Az már kiderült, hogy az ifjú pók (Tom Holland) egyedül is képes megmenteni a világot, és csoportban is megállja a helyét, de közben ő úgy érzi, hogy neki is jár mindaz, ami bármelyik középiskolásnak: és a haverjaival európai utazásra indul. De éppen, amikor végre élvezhetné mindazt, amit a baráti lazulás kínálhat, újabb ellenség tör a világra. A rejtélyes Mysterio (Jake Gyllenhaal) erősebb az eddigi ellenfeleknél, és könnyen lehet, hogy a Pókember, aki nagy nehezen próbálja a hátizsákos utazást a hősi küzdelemmel összehangolni, kénytelen régi bosszúálló társaitól segítséget kérni.

Ezért ajánljuk: Nem túlzás, ha azt mondom, hogy a Pókember – Idegenben július hó legjobban várt premierje. Sőt, összességében talán a legjobban várt idei szuperhős film is az áprilisban bemutatott Bosszúállók: Végjáték után. A Tom Holland által ezúttal ötödjére (szólóban másodjára) megformált falmászó karaktere töretlen népszerűségnek örvend, ami az előrejelzéseken is meglátszik. Ráadásul a Sony és a Marvel második közös képregény adaptációja látványosabb, izgalmasabb és grandiózusabb kalandokat ígér, mint elődje. Pár napja pedig néhány szerencsés külföldi kritikus már az egekbe megasztalta a filmet és Jake Gyllenhaal Mysterio-ját is, így a csalódás szinte kizártnak tűnik.

Eredeti cím: Spider-Man: Far From Home
Korhatár: 12+
Műfaj: akció, vígjáték, kaland
Játékidő: 129 perc
Rendező: Jon Watts
Főszereplők: Tom Holland, Jake Gyllenhaal, Samuel L. Jackson, Cobie Smulders, Zendaya, Marisa Tomei, Jon Favreau
Hazai bemutató: 2019. július 4.
Forgalmazó: InterCom


Übergáz

A visszafogott vérmérsékletű Über-sofőr mit sem sejtve felvesz egy sokat látott zsarut, aki forró nyomon jár egy kegyetlen gyilkos nyomában. Nem kell sok idő, hogy rájöjjön: ez a megpróbáltatásokkal teli éjszaka kockára teszi az épelméjűségét, az életét és az ötcsillagos értékelését is.

Ezért ajánljuk: Mert az Übergáz, ha nem is rendelkezik egetrengetően egyedi történettel, mégis egy kellemes és humoros alkotásnak ígérkezik. A két főszereplő, Dave Bautista és Kumail Nanjiani szólóban már bizonyították, hogy jó komikus vénával rendelkeznek és remélhetőleg együtt is képesek lesznek megnevettetni minket.

Eredeti cím: Stuber
Korhatár: 16+
Műfaj: akció, vígjáték
Játékidő: 93 perc
Rendező: Michale Dowsen
Főszereplők: Dave Bautista, Kumail Nanjiani, Karen Gillian, Mira Sorvino
Hazai bemutató: 2019. július 11.
Forgalmazó: Fórum Hungary

Az oroszlánkirály

Simba mindennél többre tartja apját, Mufasa királyt, és komolyan veszi, hogy egyszer majd az uralkodás feladata reá száll. Ám nem mindenki örvend az új oroszlánkölyöknek. Zordon, Mufasa fivére elveszítette helyét a trón várományosaként, így tervet sző. A Büszke Birtokért folytatott harcot árulás és tragédia szegélyezi, Simba pedig kénytelen száműzetésbe vonulni. Két újonnan lelt barát segítségével kell majd eligazodnia a felnőtté válás útján, s végül visszafoglalnia, ami törvényesen megilleti.

Ezért ajánljuk: Az Oroszlánkirály minden kétséget kizáróan minden idők egyik legjobb animációs filmje, amit a legtöbb élőszereplős Disney adaptációhoz hasonlóan szentségtörésnek tűnik feldolgozni. Főleg úgy, hogy az “élőszereplős” megfogalmazás nem is fedi a valóságot, mivel élő szereplő egy szál sem lesz benne, tehát ezúttal is egy animációs alkotást kapunk majd csak sokkal sokkal realisztiksabb ábrázolással. Mégis ennek ellenére az új Oroszlánkirály-t – részünkről is – hatalmas várakozás övezi, ami elsősorban annak tudható be, hogy a rendezői székben az a Jon Favreu foglalt helyet, aki útnak indította a Marvel Moziuniverzumot és, aki a meglepően jól sikerült Dzsungel könyve újrázását is szállította 3 évvel ezelőtt.

Eredeti cím: The Lion King
Korhatár: ?
Műfaj: animációs, kaland
Játékidő: ?
Rendező: Jon Favreu
Főszereplők: Donald Glover, Beyoncé, Seth Rogen, James Earl Jones, Chiewetel Ejiofor
Hazai bemutató: 2019. július 18.
Forgalmazó: Fórum Hungary

Fehér éjszakák

Dani (Florence Pugh) és Christian (Jack Reynor) egy fiatal amerikai pár, akik a szakítás szélén állnak. Egy családi tragédia azonban összetartja a fiatalokat, a gyászoló Dani pedig csatlakozik Christianhoz és barátaihoz, hogy együtt vegyenek részt egy varázslatosnak ígérkező fesztiválon egy elhagyatott svéd faluban. Azonban a gondatlannak ígérkező kikapcsolódás a végtelen napsütés földjén baljós fordulatot vesz, amikor a helyiek meghívják őket egy ünnepségre.

Ezért ajánljuk: Ari Aster neve egycsapásra ismertté vált filmes – főként horror filmes – körökben, miután bemutatásra került első rendezése, az Örökség, ami egyszerre volt kifinomultan művészi és vérfagyasztóan félelmetes. Az eddig napvilágot látott két ízelítő, valamint a külföldi kritikusok egybehangzóan pozitív véleményük után a Fehér éjszakák egyértelműen az Örögség által kitaposott utat követi majd. Néhányuk például egyenesen korunk Texasi láncfűrészeseként aposztrofálta a művet, ami valljuk be nem rossz ajánlólevél.

Eredeti cím: Midsommar
Korhatár: ?
Műfaj: horror, thriller, dráma
Játékidő: 140 perc
Rendező: Ari Aster
Főszereplők: Florence Pugh, Jack Reynor, Will Poulter
Hazai bemutató: 2019. július 18.
Forgalmazó: ADS Service


Friss

Furiosa: Történet a Mad Maxből (Furiosa: A Mad Max Saga – 2024) kritika

Rögtön nekifutásból jelezném, hogy szeretem a Mad Max filmeket, a régieket is, meg a...

A böllérek uralmát előbb vagy utóbb vérbe fojtják – A rezsim minisorozat (The Regime, 2024 – HBO Max) kritika

A filmesek mindig is szerették kiparodizálni és pengeélre állítani a diktátorokat és rendszereiket. Az...

Egy egyáltalán nem átlagos életrajzi film a reggea királyáról – Bob Marley: One Love (2024) kritika

Hogyan lehet egy alkotás egyszerre hiánypótló és egydimenziós? Erre a kérdésre ad választ a...

City scape, avagy Budapest sokféle arca: Az Álmatlanság című kiállításon jártunk a Zikkurat galériában

Alvászavar, insomnia, alvásképtelenség. Sokan küzdenek ezzel a problémával. A Zikkurat galériában olyan képzőművészek alkotásait...
Németh Gergő
Németh Gergő
Lelkes amatőrből lett filmkritikus, aki nem csak nézi a filmeket és ír róluk, de gyűjti is azokat. Az Artsomnia oldalán eddig közel 2000 cikk fűződik a nevemhez és reméljük a jövőben ez a szám csak nőni fog. Kedvenc filmek: Harcosok Klubja, Kontroll, Drive - Gázt!, A bárányok hallgatnak, Hetedik, Space Jam, Harry Potter-sorozat... Instagram: https://www.instagram.com/tattooedmoviecollector/

Hasonlóak

Kurosawa és társai: A 20 legjobb szamurájfilm, amit muszáj megnézni legalább egyszer

A japán történelem mindig is lenyűgözött. Mondhatni abba a korosztályba tartozom, akiknek gyerekként a...

Katonadolog, avagy a kutya, amelyik se nem ugat, se nem harap: Katonadolog (Dog, 2022 – United Artists Releasing) kritika

"Egyszer a kutya és/vagy az izmoscsávó miatt megnézhető, gyerekeknek a kutya ellenére nem ajánlott..." Holivúd...

Tisztítótűz: Akik az életemre törnek (Those Who Wish Me Dead, 2021 – New Line Cinema) kritika

Februárban a hazai HBO Go-ra is megérkezik Taylor Sheridan (Wind River - Gyilkos nyomon)...