vasárnap, április 14, 2024

Trending

Hasonlóak

Irány a Pókverzum!: Pókember filmek rangsorolva

Végignéztük Pókember összes mozis szereplését, hogy friss fejjel élményekkel gazdagodva állítsuk fel a saját rangsorunk a falmászó kalandjaival kapcsolatban.

Mivel a No Way Home körüli hype még erősen dolgozik bennünk is, összeállítottuk J. Jonah Jameson kedvenc falmászójának filmes rangsorát. Cikkünk innentől kezdve erősen SPOILERES, tulajdonképpen a létező összes említésre kerülő filmmel kapcsolatban, így vagy csak akkor görgess tovább, ha akkora rajongó vagy, hogy már a premier éjszakáján sorban álltál minden megjelenés előtt, vagy nem zavar, ha kiderül egy-egy fordulat.

A No Way Home ugyanis abban a filmtörténeti jelentősségű helyzetben van, hogy ugyanannak a karakternek nem egy, de kapásból három variációnak a történetét is lezárhatja, méltó módon tisztelegve Pókember közel 20 éves mozis pályafutásának. Anno 2016 előtt már az eredeti Disney-Sony megegyezés is teljesen elképzelhetetlennek tűnt, miszerint az utóbbi -mint jogtulajdonos- kikölcsönzi a szereplőt a Mikiegeres cégnek, de Tom Holland trilógiájának záródarabja minden várakozást felülmúlt, ami a két óriásvállalat együttműködésével kapcsolatban eszünkbe juthatott. 

Tovább nem is szaporítva a szót következzék a lista:

11. Pókember 3 (Spider-Man 3, Sam Raimi – 2007)

Pókember rangsor
Forrás: Mubi

Valljuk be, ez a film ciki. A Raimi trilógiának sajnos nem áll túl jól a korosodás, de a záródarab már a maga idejében is kifejezetten kínosnak számított. Sokan a túlzsúfoltságot okolják a film bukásáért, de az utóbbi évek szuperhősfilmjeiből mára megtanulhattuk, hogy irreálisan sok karakterrel is lehet jó filmet készíteni. 

A harmadik Raimi-féle Pókember film sokkal inkább a stúdió általi nyomáson hasalt el, mintsem a szereplőkön. És hát ugye az a tánc…

10. Venom (Venom, Ruben Fleischer – 2018)

Pókember rangsor
Forrás: Den of Geek

Hogy ez mit is keres itt…? Pókember történetének szerves része Venom, a Sony mégis úgy döntött önálló filmet készít vele a hálófej nélkül. Az eredmény vitatható, bár még mindig érettebb a humora, mint sok mai komédiának, a készítők azonban nem tudtak felnőni Venom képergényes örökségéhez. Különben is, ki csinál Pókember filmes univerzumot Pókember nélkül?

9. Venom 2 (Venom – Let there be Carnage, Andy Serkis – 2021)

Pókember rangsor
Forrás: IMDB

A második Venom kaland nem sokkal előzi meg elődjét, de talán mégis menti a jobban definiált látvány a fináléban és Woody Harrelson alakítása. Tom Hardy és Venom évődése továbbra is kínos és a franchise képtelen túllépni az egyszerű szörnyes film címkén. Sajnos a premierkor még annyira ígéretesnek tűnő stáblistás jelenet sem váltotta be a hozzá fűzött reményeket – kár volt egy poénra pazarolni Venom MCU-s látogatását.

8. A csodálatos Pókember (The Amazing Spider-Man, Marc Webb – 2012)

Pókember rangsor
Forrás: FanSided

Fura módon ez a film nem is olyan rossz, mint ahogyan sokan emlékeznek. Andrew Garfield remek Pókember – ugyanakkor csapnivaló Peter Parker. Marc Webb és csapata kifejezetten érdekes döntéseket hozott, hogy friss ötletekkel vértezzék fel a falmászót, valami apró megfoghatatlan összetevő mégis hiányzik ebből a filmből, hogy feljebb kerülhessen a listán.

7. Pókember (Spider-Man, Sam Raimi – 2002)

Pókember rangsor
Forrás: IndieWire

Sokunkban ébreszt kellemes gyerekkori emlékeket ez a film, visszanézés után mégis felmerül a kérdés: Raimi hogyan tudott végigvinni egy egész trilógiát olyan szereplőkkel akik abszolút képtelenek az őszinte kommunikációra? A nosztalgia és William Dafoe mentik annyira a filmet, hogy ne a listánk leghátsó szekciójában kullogjon, de messze áll attól a magasztos képtől, amit az internet épített köré.

6. Pókember 2 (Spider-Man 2, Sam Raimi – 2004)

Pókember rangsor
Forrás: Den of Geek

Bár az első rész az “igazi” klasszikus Pókember film, Alfred Molina Doctor Octopusként mégis dob annyit a folytatáson, hogy az elődje fölé helyezze. A visszatérő szereplők is ebben a moziban tudtak igazán kibontakozni.

5. Pókember: Idegenben (Spider-Man: Far From Home, John Watts – 2019)

Pókember rangsor
Forrás: BBC

Az MCU-éra Pókemberének a második rész miatt sem kell szégyenkeznie, noha jogosak a támadások, hogy még mindig túl sok szál fűzi a fiatal Petert Starkhoz. Noha egy szépen végiggondolt, koherens folytatás az Idegenben, talán kissé túlzás volt, hogy a Hálófej második nagyobb ellenlábasa is Vasemberen keresztül kerül a képbe.

4. A Csodálatos Pókember 2 (The Amazing Spider-Man 2, John Watts – 2014)

Pókember rangsor
Forrás: Empire

Rengeteg kritika érte ezt a tételt, és nem egy esetben jogosan. Ugyanakkor Watts bátran felvállalta és vitte tovább az első részben megálmodott koncepciót és a látványvilág, valamint a koreográfia is ebben a Pókember filmben az egyik legjobb.

3. Pókember: Hazatérés (Spider-Man: Homecoming, John Watts – 2017)

Pókember rangsor
Forrás: The Indian Express

A Hazatérés sok szempontból A tökéletes Pókember mozi. Fiege-ék szinte hiba nélkül képesek voltak átültetni az eredeti Pókember füzetek koncepcióját napjainkba és az MCU-ba egyaránt, anélkül, hogy felidézzék Raimi enyhén kínis karakterinterakcióit.

2. Pókember: Irány a Pókverzum! (Spider-Man: Into the Spider-Verse Daniel Pemberton – 2018)

Pókember rangsor
Forrás: The New York Times

Hogy pont egy animációs film álljon a listánk második helyén? Igen! Mikor a Sony 2016-ban “visszakölcsönözte” Peter Parkert az MCU-nak, a stúdió Pókember nélkül maradt. Ez vezetett Miles Morales első mozis feltűnéséhez, ez pedig olyan vérfrissítést hozott magával, amire már rég szükség volt a Pókember filmek történetében.

1. Pókember: Nincs hazaút (Spider-Man: No Way Home, John Watts – 2021)

Pókember rangsor
Forrás: Philip Brasor

Ez valahol egyértelmű. Hiába bármilyen logikai bukfenc ez a film egyszerre három Pókember történetét is lezárja és tiszteleg a listán szereplő összes film előtt az utóbbi húsz évből és még Venom is beugrik leinni magát. Mint bármilyen alkotás, ez sem tökéletes, de ami jó ebben a filmben, az rendre annyira jó, hogy elfeledteti a hiányosságait és viszi magával a nézőt két és fél órán át.

Török Dániel
Török Dániel
Tizenéves korom óta foglalkoztatnak a különböző művészeti ágak. Leginkább a zenében érzem otthon magam, tizenöt éves korom óta játszom, azóta a legkülönfélébb hangszereken próbáltam ki magam: csellón, gitáron, ütősökön, szintetizátorokon. Stilisztikailag a metál áll legközelebb a szívemhez, de szívesen hallgatok és beszélek más stílusokról is. Szintén foglalkoztat a képregények világa, jelenleg több, mint ötszáz példányt számol a gyűjteményem. A hétköznapokban a színház világában munkálkodom, világosítóként.