hétfő, április 15, 2024

Trending

Hasonlóak

10 legrosszabb film az IMDB nézők által leadott szavazatai alapján

Vannak jó és rossz filmek, de ahogy a valaha legyártott legjobb filmek esetén, úgy a legrosszabb filmeknél is megoszlanak a vélemények. Van, amelyik ezért jó, és van amelyik azért rossz. Az ízlés magánügy. Soha nem találunk rá arra a tökéletes listára, melyben meg van jelölve a mindenki szerint legjobb vagy éppen legrosszabb alkotás. Az azonban ékesszóló, ha egy film sok száz, sőt, akár sok-sok ezer szavazat után is csak átlag 2 pontot ér el a tízből? Az bizony tényleg rossz film lehet.Hiszen vannak olyan filmrajongók, akik azért szeretnek valamit, mert annál rosszabb már nem lehet valami. Ezekből az alkotásokból sokszor kultfilmek lesznek, és persze ettől felmegy a pontjuk, mert annyira „csodásan rosszak”. Azok a filmek, amik 2-pont átlagot érnek el, vajon azok milyen alkotások lehetnek? És hogy lehet ilyen előkelő pozíciót elérni? A következő lista erről szól.
Lássuk!

10. A Maszk 2. – A Maszk fia (Son of the Mask – 2005, IMDB: 2.2 pont)

film
Maszk 2. – A Maszk fia / Kép: Amazon

Ok: Csinálj jobbat, mint az első rész!? Majdnem lehetetlen küldetés.

Aki látta a Maszk 1-et, az tudja, hogy a film vicces és Jim Carrey jó benne, de ahhoz kell egy Jim Carrey. Minden film második része eleve veszélyeztetett helyzetben van. Hiszen egy jó valamit megfejelni egy jobbal jóval nehezebb, mint elsőként jót létrehozni. Az ember önkéntelenül összehasonlít, értékeli a nagytestvért, és bizony sokkal kritikusabban lefelé mutatja a hüvelykjét, ha a második rész nem éri el az előző szintjét. Pláne, ha abból kimarad minden jó, ami az elsőben benne van. Ebből a filmből pedig kimaradt, és csak a klisék, rossz színészek, gyenge poénok tapadtak meg rajta. Nem véletlen, hogy a legnépszerűbb hozzászólás a filmhez így szól: „Ez a film lerombolja a Maszkról alkotott képet.”

9. Ezt kapd ki! (Pledge This! – 2008, IMDB: 1.8 pont)

film
Ezt kapd ki! / Kép: Letterboxd

Másik bevált módszer, hogy igazán rossz filmet csinálj az, ha megkérsz egy híres, de tehetségtelen sztárt arra, hogy vállaljon el egy filmszerepet úgy, hogy eközben maguk a filmesek is kutyaütők. Talán az emberek boldogabbak, ha egy ikont, sztárt szapulhatnak. A bulvár ebből él. Akkor pedig különösen működik a dolog, ha a végeredmény, tehát esetünkben a film tényleg nagyon, de nagyon rossz. Paris Hilton, aki – legyünk őszinték – a pénzén kívül semmi más miatt nem képes hírnévre, színésznek állt. Hát lehet ennél biztosabb egy kudarc? A film legnépszerűbb hozzászólása így hangzik: „A valaha készült legrosszabb film.”

8. A holtak háza (House of the Dead – 2008, IMDB: 2.0 pont)

film
A holtak háza / Kép: Mega Visions

Új recept a rossz filmekhez. Találj egy műfajt, amiben nagyot lehet alkotni, majd másolj ki belőle minden klisét, szerezz be rossz rendezőt, színészt, forgatókönyv írót, és forgasd le minden eredeti gondolat nélkül. Ha ezt úgy teszed, hogy szíved-lelked beleadod, akkor még nem értél célba. Úgy kell megcsinálni, hogy te magad se akard jóra. „Csak legyen meg”.  A horror műfaja erre tökéletes alany. Ami mondjuk egy apró kis vizuális, zenei csavarral félelmetes lehet, az a csavar hiányában egy rosszul sikerült viccé válik. A nézők pedig elég nehezen bírják elviselni, ha az elvárásaik mellé semmit nem kapnak. Mintha egy hamburgert rendeltek volna meg a menüből, és kapnának helyette egy száraz zsömlét romlott párizsival a közepén. Ez is hamburger, nem? A kulcsszó tehát: rontsd el a műfajt. Nem véletlen, hogy a legnépszerűbb hozzászólás egyik mondata így hangzik: „Ez csak akkor horror, ha meg akarsz ijedni a világ legrosszabb színészi játékától és értelmetlen történetétől.”

7. A dögös és a dög (The Hottie & the Nottie – 2008, IMDB: 1.9 pont)

film
A dögös és a dög / Kép: GamesRadar+

Vannak filmek, amik nem azért rosszak, mert rosszak, hanem azért, mert nem vették észre, hogy rosszak. Új recept a rossz filmhez: Csinálj egy rossz filmet, ne vedd észre, hogy az volt (hiába mondják neked) és csinálj egy újat. Paris Hilton ügyes volt: leforgatott egy másik iszonyatos filmet, pedig biztos szóltak neki, hogy nem kéne. Vagy nagyon unatkozott. A legnépszerűbb hozzászólás egy mondata: „Nagyon sajnálom, hogy 1-nél nem tudok alacsonyabb pontszámot adni.”

6. Karácsony megmentése (Saving Christmas – 2014, IMDB: 1.4 pont)

film
Karácsony megmentése / Kép: The Main Damie

Következő recept a legrosszabb film elnyeréséhez: Álcázd filmnek a propagandát.

Egy ember ritkán szereti, ha úgy manipulálják, hogy eközben teljesen hülyének is nézik őt. Ilyenek a rosszul leforgatott propaganda filmek. A fenti alkotás egy hitalapú karácsonyi történet, melyben nem leplezett didaktikus eszközökkel próbálják szánalmasan vicces jelenetekkel bebizonyítani, hogy Krisztus „visszafoglalja” a karácsonyt. Természetesen szükség van a siker érdekében egy nagyon rossz rendezőre, de ha találsz egyet, akkor már úton van az elismerés. A legnépszerűbb hozzászólás egy mondata: „Kérlek, akkor se nézd meg, ha egy igazi „die-hard” keresztény vagy.”

5. Birdemic – Shock and terror (2010, IMDB: 1.8 pont)

film
Birdemic: Shock and Terror / Kép: The Village Voice

A film címe magyar fordításban így szólna: Madárjárvány: Megrázkódtatás és terror. Talán már a cím is mutatja, hogy a következő recept miből áll. Végy egy teljesen értelmetlen, semmilyen oldalról nem hihető ötletet, és használd fel olyan műfajban, ahol te komolyan veszed, de rajtad kívül mindenki csak röhögni tud rajta. Kiegészítéskén: ha biztosra akarsz menni, használd a mutáns klisét úgy, hogy eközben igazi klasszikusokat idézel. Egy ikonikus példa erre a Cápavihar című örökérvényű borzalom, mely 2.9-es szuper átlagával nem került be a listára. A Birdemic viszont itt virít az ötödik helyen. Mit tesz? Mindet, amit nem szabad. Hozzányúl Hitchcock klasszikusához, a Madarakhoz.  Beveti a mutáns madarakat és felkér sok rossz szereplőt. A legnépszerűbb hozzászólás egy mondata: „Csak úgy tudod élvezni a filmet, ha egy viccnek látod és végigröhögöd.”

4. Manos: The Hands of Fate (1966, IMDB: 1.8 pont)

film
Manos: The Hands of Fate / Kép: ScreenAnarchy

Ez a film valójában képviselőként van jelen. Az ötvenes hatvanas években futószalagon jöttek ki a középnél sokkal rosszabb horror filmek. Úgy is mondhatnám, hogy szegény Manos itt ragadt a listán. A film tényleg rossz. A legnépszerűbb hozzászólás címe így szól: A szemeid és füleid vérezni fognak! Azonban itt kell megemlítenem a világ talán tényleg lerosszabb filmjét, melyet hivatalosan is a legrosszabb rendező: Edward D. Wood Jr. rendezett. Wood annyira rossz rendező volt, hogy híres lett, és egy egész jó film is készült róla Johnny Depp főszereplésével, Ed Wood (1994). A szóban forgó film címe: 9-es terv a világűrből (1959), mely annyira rossz, hogy kultfilm lett belőle (a mozi ingyen megtekinthető a legnépszerűbb viedómegosztón). Tekintsük tehát a negyedik helyen álló Manos-t, mely egy családról szól, akik egy földalatti örgödimádó szekta kezére kerülnek, az Ed Wood által fémjelzett alkotások prominens képviselőjének.

3. Kod Adi K.O.Z. (2015, IMDB: 1.9 pont)

film
Kod Adi K.O.Z. / Kép: Söczü Gazetesi

Vannak filmek, melyek nem azért rosszak, mert rossz volt benne a rendező, vagy az operatőr, vagy esetleg csapnivaló volt a fogatókönyv, hanem azért, mert hamisak. A fenti török alkotás Erdogan török elnök propagandafilmje. Talán jó film lenne, ha nem létezne történelem a világon, de létezik. A legnépszerűbb hozzászólás egyik sora így szól: „A film párhuzamba állítható Adolf Hitler Mein Kampf-jával. A valódi mozi nem lehet politikai óriásplakát. Erre utal az a tény is, hogy a filmre 27 ezren szavaztak 1,9 es átlaggal.”

2. Minizsenik 2. (Superbabies: Baby Geniuses – 2004, IMDB: 1.9 pont)

film
Minizsenik 2. / Kép: Alternate Ending

Ha tényleg rossz mozik akarsz létrehozni, legyen benne minden, amitől jó lehet egy mozi, de mindent csinálj rosszul. Ha ez sikerül, akkor nyertél. Általában úgy tartják, hogy cuki állatok és kisgyerekek szerepeltetésével nem lehet hibázni. Dehogynem lehet! Azzal lehet igazán. A lényeg, hogy legyen olyan értelmetlen és rossz, hogy sajnálni kezdjük a benne szereplő állatokat és gyerekeket. Ha ezt elérjük, akkor átfordul a „cukiság faktor”, és a nézők gyűlölni fogják az alkotást. Ez ebben a moziban ezt a célkitűzést maradéktalanul sikerült elérni. Szegény gyerekek értelmetlen, agyatlan jelentek során járatják le magukat, vagyis az alkotók járatják le őket. A legnépszerűbb hozzászólás egyik mondata: „Soha nem akartam ennyire kivájni a szemem egy kanállal. A stáb bármelyik tagja csak nyerhetne egy lobotómiával.”

1. Katasztrófafilm (Disaster Movie – 2008, IMDB: 1.9 pont)

film
Katasztrófafilm / Kép: Tahoe Daily Tribune

Mivel lehet az élre kerülni? Talán a legjobb recept, hogy a fenti recepteket az ember a legjobb érzékkel ötvözi. Vicces filmet akarsz? Legyenek benne viccek, de nagyon rosszak. Olyanok, amiken senki sem nevet, de legalább olyanok, amiket már harminc filmben láttunk. Szerezz rossz színészeket. Ne legyen története. Vedd komolyan magad! Legyél nagyon rossz, fantáziátlan rendező (Aaron Seltzer biztosan Ed Wood emlékdíjas lesz egyszer)! Ne mozit akarj csinálni, hanem pénzt. Legyen ugyanannak az ötletnek a harmadik vagy negyedik része. Vedd hülyének a nézőt! Gyalázz meg lehetőleg több műfajt is! Irts ki belőle minden eredetiséget és így tovább! A legfontosabb, tekintsd a nézőt teljesen hülyének… És ha mindez sikerül, akkor az első lehetsz. Hátulról.


Varga Lóránt
Varga Lóránthttp://www.vargalorant.hu
A nevem Varga Lóránt és író vagyok. Nyomtatásban megjelent műveim mellett két éve "közösségi íróként" tevékenykedem, ami nyomon kísérhető honlapomon és Facebook oldalamon is. Kis gyerekkorom óta nézek filmeket. Ennek megfelelően mindig is közelemben maradt ez a művészeti ág. Egyetemi éveim alatt számtalan filmesztétika kurzus hallgatója voltam. Ha akarjuk, ha nem a XX. század második felétől a vizuális kutúra átvette a vezető szerepet. A tény fölött egyetlen író sem hunyhat szemet. Ennek szellemében egy általam vezetett, immár 10 éves Olvasókör is rendszeresen tárgyal filmalkotásokat. Olvasni jó. És jó filmet nézni is jó. Ez van!