csütörtök, június 20, 2024

Trending

Hasonlóak

„Akinek számít a barátság, a szeretet, az egymásért való tevés, ahol egymásért tesznek a barátok. Azoknak fontos lesz ez a film.” – Interjú Szabó Simonnal

Napjaink egyik legtöbbet foglalkoztatottabb színészével, a mindig közvetlen és barátságos Szabó Simonnal Dörgő Daniel, az Artsomnia filmes oldalának rovatvezetője készített exkluzív interjút legújabb filmje, a Pesti Balhé apropóján. A beszélgetésre a budapesti Continental Hotelben került sor, ahol több jelenetet is forgattak, így aktuális volt ennek a helyszínnek a választása.

Artsomnia: Köztudottan Te is nagy filmrajongó vagy. A karantén adta időszakot Te hogyan élted meg mint művész és mint mozifan?

Szabó Simon: Rá kellett szokni a netes cuccokra. Eddig sosem volt Netflixem, HBO Go-m, fizetős YouTube-om, most mindháromra előfizettem. És azon néztem a filmeket. Volt, ami nagyon tetszett, volt, ami kevésbé. De hát így lehet átvészelni, otthoni mozizással.A.: Gondolom, akkor volt bőven mit bepótolni.

Sz.S.: Rengeteg. Eddig nem tudtam például, mi az a Stranger Things. Sok mindent megnéztem, sok mindent nem. Meg hát lehet olvasni is, játszani vagy aludni jókat.

A.: Vagy főzni, ahogy láttuk a Facebook-oldaladon.

Sz.S.: Igen, rengeteget főztem, a gyerekekre, családra főleg én főztem, persze ezt is élvezettel tettem. Ha nem lett volna ez a betegség és az online tanítás, nagyon jól el lettünk volna a karanténban.

Szabó Simon
Forrás: InterCom / Fotó: Glódi Balázs

A.: Térjünk rá a filmre. A Pesti Balhét tavaly forgattátok. Ez lett a harmadik dátum, ami a premiert illeti. Először tavasz körül volt tervben, majd augusztus 13., végül sikerült két héttel korábban, július 30-ára tenni a premier dátumát. Mi számodra a fő üzenete ennek a filmnek?

Sz.S.: A fő üzenete mindenféleképpen a barátság. Az életre szóló barátságokról szól.

A.: Számodra mit jelent a barátság fogalma?

Sz.S.: Számomra a barátság pontosan ezt jelenti, amiről a film is szól. Ha valakit gyerekként a szívedbe zársz, azt felnőttként sem tudod elengedni. És nekem az a szomorú apropója itt ennek az egésznek, hogy pont pár hete veszítettem el a legjobb gyerekkori barátomat. Nagyon nehéz volt így néznem a filmet, hogy a filmbeli karakterem is hasonló cipőben járt.

A.: Már Te is láttad a filmet. Hogy vagy megelégedve a végeredménnyel?

Sz.S.: Most láttam 3-4 napja és nagyon meg vagyok elégedve. Nagyon szeretem ezt a filmet, iszonyatosan pörgős, nagyon jó helyszíneken, kiváló kollégákkal, egy kellemes, de nem akar sokat mondani sztorival. Ez pont jó film arra, hogy visszacsábítsa az embereket a moziba.

A.: Volt kedvenc jeleneted?

Sz.S.: Én azt élveztem leginkább, ahol a kaszkadőrjeleneteket megcsinálhattam. Arra nagyon rá voltam gyógyulva a kezdetektől. És persze minden olyan jelenet, ahol így együtt voltunk. Ajándék ilyen színészekkel együtt szerepelni. Mindenkit ismertem, kivéve az Andit (Petrik Andrea – a szerk.), egy nagyon jó csapat állt össze.

Szabó Simon
Forrás: InterCom / Fotó: Glódi Balázs

A.: Kialakítottál valakivel különösebben jó, szorosabb kapcsolatot?

Sz.S.: Az Elek Ferivel. Nagyon egymásra találtunk, nagyon szeretem és remélem, sokáig így is marad. De a Bélát is nagyon régóta ismerem. Van közös múltunk mindenkivel. De Ferivel „intimebb” a kapcsolat.

A.: Jet, aki a filmbeli karaktered, igazi „indián-fanatikus”. Neked van bármilyen hasonló kapcsolatod az indián kultúrát illetően?

Sz.S.: Annyira azért nincsen. Megvan nagyjából az összes ilyen Bőrharisnya, Winnetou, Vadölő Cooper-regény stb., de nem igazán olvastam el őket. Nem volt soha ilyen „indián-kattanásom”, jobban érdekeltek a nindzsák, a szamurájok. De abszolút át tudom érezni. Egy gyönyörű kultúra volt egészen addig a pillanatig, míg el nem lettek nyomva, mint népcsoport. Tetszik, de nem feltétlen az én világom.A.: Említetted a részedről a kaszkadőri részét is a forgatásnak. Hogy jött, hogy szeretnéd a veszélyesebb jeleneteket is Te magad játszani?

Sz.S.: Én már régen is több, kisebb-nagyobb kaszkadőr jelenetet megcsináltam magamnak, amikor arról volt szó. Illetve Pintér Tamás vezetésével már tizenévesen elkezdtük a színpadi verekedéseket, mozgásokat tanulni. De a Kivés Gyuri, majd a Gulyás Kiss Zoli, a magyarországi kaszkadőrök, illetve kaszkadőr szakértőkkel mindenkivel dolgoztam, pl. Unger Béla, Piroch Gábor. A fizimiskámból adódóan mindig megtaláltak azok a szerepek, amikben kellett valamit csinálni. Majd itt olvastam a forgatókönyvet és láttam, hogy olyanok vannak, amiket nagyon csúnya volna dublőrrel megoldani. Sokkal jobban állna a filmnek, ha azokat én csinálnám meg. Ezeket már nagyon vártam.

Szabó Simon
Forrás: InterCom / Fotó: Glódi Balázs

A.: Mennyi volt ezeknek az akciójeleneteknek a felkészülési ideje?

Sz.S.: A verekedéseket nagyjából a forgatások előtt vettük át. Az eséseket és az ilyen hasonlókat egy-két héttel előtte elkezdtük gyakorolni. Azokat muszáj, mert azokra rá kell készülni. Annak is ki kell derülnie, hogy meg mered-e csinálni.

A.: Lóth Balázs rendező mit szólt hozzá?

Sz.S.: Nem tudta. Meglepi volt a Balázsnak. Már nagyon ideges volt „Hogy ma lesz ez az esés és hol van már a kaszkadőr?! Látni akarom, hogy néz ki, hasonlít-e Simonra meg hogy vesszük fel?!” Egyszer csak ott voltam, hogy „Hát itt vagyok. Én csinálom meg.” Végül tökre örült neki igazából.

A.: A mozifilmek mellett sorozatokban is szerepelsz. Melyik áll hozzád közelebb?

Sz.S.: Igen, most a Drága örökösök, ami megy. De a filmezés inkább. Abba sokkal többet bele lehet tenni. Nincs olyan hajtás. Jobban ki tudsz dolgozni jeleneteket, keretesebben lehet kicsit dolgozni. Egy sorozatban mindig nagy a rohanás. Én pedig nem vagyok egy rohanós típus, inkább a lustább emberekhez tartozom.A.: A közeljövőben van tervben más film, amiben majd láthatunk még?

Sz.S.: Lesz majd egy Más Liga című focihuligános vígjáték-dráma keverék, abban is fel fogok bukkanni pár kocka erejéig.

A.: Annak van már esetleg kitűzött dátuma?

Sz.S.: Az lehet bárhol, bármelyik stadionban majd leadják, nem?! Hisz focis film. (nevet)

A.: Visszatérve még a Pesti Balhéra. Kinek ajánlanád leginkább ezt a mozit?

Sz.S.: Gyakorlatilag mindenkinek, aki szereti ezt a pörgős akció-vígjáték stílust, ráadásul a magyar filmeket. Ez itt most nagyon fontos, hogy végre új, magyar film hosszú idő után. És akinek számít a barátság, a szeretet, az egymásért való tevés, ahol egymásért tesznek a barátok. Azoknak fontos lesz ez a film.


Dörgő Dániel
Dörgő Dániel
A filmek, a mozik mindig is kiemelt részét képezték életemnek. Lassan huszadik éve lesz, hogy belekerültem a filmkészítés világába. Megannyi élmény ért ezalatt a két évtized alatt, sok produkcióban részt vehettem, világsztárokkal forgathattam. Majd jött egy lehetőség, hogy írhatnék kritikákat is. Számomra fontos szempont, - hogy sokakkal ellentétben- én nem akarom megmondani a nézőnek, hogy egy film jó-e vagy sem, kell-e szeretni vagy sem. Hanem, minél objektívebb alapon bemutatni egy alkotást, hogy az olvasó maga döntse el, az adott mozi számára mit nyújthat. Persze a kritikaírás tartogat magában szubjektivitást is, de minden embernek mások az igényei, így inkább az adott film érdekességeire, valamint az azzal kapcsolatos, fontosabb információkra helyezem a hangsúlyt. Hisz mindenki el tudja maga dönteni, hogy az neki tetszett-e vagy sem. Műfajban vannak prioritást élvező filmek számomra is, de szívesen megtekintek olyan alkotásokat is, melyeket alapból lehet nem néznék meg. Volt erre is példa már és rájöttem, minden filmből lehet tanulni, minden műfajra nyitottnak kell lenni. Így fejleszthetjük ismereteinket és önmagunkat is. Örömmel tölt el, hogy egy olyan nagyszerű csapat tagjaként, mint az Artsomnia, oszthatom meg filmes véleményem a közönséggel.