hétfő, május 20, 2024

Trending

Hasonlóak

Új vizeken: A Sólyom és a Tél Katonája (The Falcon and the Winter Soldier, 2021 – Disney+) 1. évad kritika (spoilermentes)

Kevin Fiege és csapata a Végjáték után úgy döntött, hogy egy darabig nem próbálják megfejelni a Thanos által felállított lécet, az egész univerzumra kiterjedő fenyegetések helyett inkább visszavesznek kicsit a tempóból és újra a személyesebb hangvételű történetekre koncentrálnak. Ez nem csupán bölcs döntésnek bizonyult, de ismét megvillantja Fiege hozzáértését a műfajhoz és a karaktereihez.

Ezzel a látásmóddal készült A Sólyom és a Tél Katonája is, aminek az egyik legnagyobb vonzereje az utolsó egynéhány mozis MCU-installáció után, hogy kifejezetten földhözragadt. Kari Skogland rendező gyakorlatilag tökéletesen megértette, hogy mitől működött a Russo testvérpár által vezényelt két Amerika Kapitány-film, és azoknak gyakorlatilag minden pozitív elemét továbbtörökítette a sorozatába. Ahogy az Amerika Kapitány: a Tél Katonája sem mentes az aktuálpolitikától, úgy A Sólyom és a Tél Katonája is igencsak jól reflektál a jelenlegi világra, de nem hagyja figyelmen kívül az utolsó Bosszúállók-mozi hatásait sem, így a fiktív problémákat sem kerüli meg. Külön pirospont járhatna azért, hogy ha még csak a margóra téve is, de komolyanvehetően foglalkozik olyan kérdésekkel, mint hogy egy szuperhős vajon honnan kapja a fizetését. 

A Sólyom és a Tél Katonája
A Sólyom és a Tél Katonája: Anthony Mackie (Sam Wilson/Sólyom) Kredit: Eli Adé/ ©Marvel Studios 2021

A globális konfliktusokon túl A Sólyom és a Tél Katonája kicsiben is működik. Remek pillanatokat okozott, amikor Sam (Anthony Mackie) a családjával vagy a fekete közösségek tagjaival lépett interakcióba, és pont ezek a pillanatok kellettek ahhoz, hogy a hatodik rész végére felnőhessen az új szerepéhez. Sajnos azonban hiába volt a sorozat kulcseleme az Amerika Kapitánnyá válás, Anthony Mackie mérföldekkel jobb színészekkel volt körülvéve, így ha nincsenek meg ezek a bensőséges jelenetei, talán el is vérzik mellettük. 

A Sólyom és a Tél Katonája
A Sólyom és a Tél Katonája: Adepero Oduye (Sarah Wilson), Anthony Mackie (Sam Wilson/Amerika Kapitány) és Sebastian Stan (Bucky Barnes/Tél Katonája) Kredit: Chuck Zlotnik/ ©Marvel Studios 2021

Az egyik közülük nyilvánvalóan Sebestian Stan, aki végre kiléphetett a monoton gyilkológép és az önmarcangolás szerepköréből, ez a széria tényleg elég teret adott neki ahhoz, hogy megmutassa, mit tud. Hasonlóan Mackie-hez szintén jól működtek azok a jelenetek, amikor a civil életébe nyerhettünk bepillantást, a Daniel Brühl-lel való dinamikája pedig egész egyszerűen zseniális. (Talán nem lenne rossz ötlet egy Zemo and the Winter Soldier széria)

A Sólyom és a Tél Katonája
A Sólyom és a Tél Katonája: Daniel Brühl (Zemo) Kredit: ©Marvel Studios 2021

Brühl Zemo-ját nem lehet tovább magasztalni, mesteri húzás volt visszahozni a karaktert, és gyakorlatilag tökéletes sztorit kapott, viszont arra is hamar rájöttek az alkotók, ha több szerephez jut, akkor elviszi az egész show-t, ezáltal relatíve rövid ideig élvezhettük csak a jelenlétét. 

A Sólyom és a Tél Katonája
A Sólyom és a Tél Katonája: Wyatt Russell (John Walker/U.S. Agent) és Julia Louis-Dreyfuss (Valentina Allegra DeFontaine) Kredit: Chuck Zlotnik/ ©Marvel Studios 2021

A legnagyobb meglepetést Wyatt Russell szolgáltatta, ide-oda taszigálva a néző szimpátiáját. Szerencsére jóval többet sikerült kihozni belőle, mint egy pár mondatos főgonosz, akit aztán néhány pofonnal eltesznek láb alól az évad végén, engem megvett kilóra.

A Sólyom és a Tél Katonája
A Sólyom és a Tél Katonája: Emily VanCamp (Sharon Carter) Kredit: Eli Adé/ ©Marvel Studios 2021

Az évad vesztese sajnos Emily VanCamp lett. Nem tudom, hogy Skogland nem tudott, vagy nem akart foglalkozni az ő szálával, de a játékidőből is kevés jutott a színésznőnek, és a köré épített csavar is borzalmasan lett kibontva. Az utolsó rész végén látható plusz jelenet viszont reménykedésre ad okot, talán a jövőben ügyesebben veszik elő a karaktert. 

A harcjelenetek végig kreatívak voltak, remek koreográfiával, elég az első rész elején látható szekvenciára gondolni vagy a Sólyom–Bucky–US. Agent trió bunyóra visszaemlékezni. Ezeket a technikai stáb nagyon jól megtámogatta, kiváló operatőri és VFX munka van A Sólyom és a Tél Katonája mögött, valamint a hangeffektezés is pazar. A hangulat zenei támogatásáért az Amerika Kapitány-filmekben már rutinos Henry Jackman felelt, akinek nem győzök elég hálás lenni, hogy mennyi korábbi betétet használt újra a hat epizód során. 

A Sólyom és a Tél Katonája
A Sólyom és a Tél Katonája: Erin Kellyman (Karli Morgenthau) Kredit: ©Marvel Studios 2021

A Sólyom és a Tél Katonája talán nem lesz egy olyan tétel, ami dobogós lenne bárkinek a személyes listáján, viszont végig stabilan jó minőséget tudott hozni. A kilengések ellenére szórakoztató volt hat héten át követni a sorozatot, igazi pozitív csalódásként tudom csak elkönyvelni.

Török Dániel
Török Dániel
Tizenéves korom óta foglalkoztatnak a különböző művészeti ágak. Leginkább a zenében érzem otthon magam, tizenöt éves korom óta játszom, azóta a legkülönfélébb hangszereken próbáltam ki magam: csellón, gitáron, ütősökön, szintetizátorokon. Stilisztikailag a metál áll legközelebb a szívemhez, de szívesen hallgatok és beszélek más stílusokról is. Szintén foglalkoztat a képregények világa, jelenleg több, mint ötszáz példányt számol a gyűjteményem. A hétköznapokban a színház világában munkálkodom, világosítóként.