20 érdekesség a 20 éves Hatodik érzék című filmről

1. Haley Joel Osment három dolog miatt kapta meg Cole Sear szerepét. Először is, mert ő volt a legmegfelelőbb rá. Másodszor, mert ő volt az egyetlen a jelentkezők közül, aki nyakkendőd viselt. És harmadjára pedig azért mert, amikor a rendező, M. Night Shyamalan megkérdezte tőle, hogy olvasta-e a saját részét a forgatókönyvből, azt felelte: Igen, háromszor. Ezen Shymalan annyira meglepődött, hogy újra megkérdezte: Tényleg? Háromszor olvastad el a részed? Mire Osment ezt válaszolta: Nem, a teljes forgatókönyvet olvastam el háromszor.

2. Egyike annak a hat horrorfilmnek, amit a filmtörténelem során Oscar-díjra jelöltek legjobb film kategóriában. A másik öt egyébként Az ördögűző, A cápa, A bárányok hallgatnak, Fekete hattyú és a Tűnj el! című alkotások

3. M. Night Shyamalan szerint Donnie Wahlberg közel 20 kilót fogyott a szerep kedvéért.

4. M. Night Shyamalan már a forgatókönyv megírásakor Bruce Willis-t képzelte Malcolm Crowe szerepére.

5. A film egy korai vázlata szerint Malcolm bűnügyi helyszínelő lett volna, nem pedig gyerek pszichológus.

6. Cole szerepére Michael Cera-t is meghallgatták, de a szerepet végül Haley Joel Osment kapta meg.

7. Haley Joel Osment édesapja, Eugene Michael Osment a színházi színész alaposan felkészítette fiát a meghallgatásra. Az apuka azt mondta fiának, hogy ez nem egy horror, hanem egy film a kommunikációról. Végül az akkor csupán 10 éves Haley annyira hatásos volt, hogy a meghallgatás után M. Night Shyamalan azt mondta, Haley nélkül nem is hajlandó neki kezelni a forgatásnak.


8. A Disney nem hitt a film sikerében, sőt ki is rúgták David Vogelt, az executive producert, aki megvásárolta a forgatókönyv megfilmesítési jogait.

9. M. Night Shyamalan-t orvosként láthatjuk az egyik jelenetben. Ez a cameo egyfajta tisztelgés Shyamalan családja előtt, ugyanis családtagjai közül többen is orvosok.

10. Előfordult a forgatáson, hogy Haley Joel Osment képtelen volt sírni. Erre Haley édesapja azt javasolta Bruce Willis-nek, hogy kiabáljon a fiával addig, amíg a gyerek el nem sírja magát. A módszer kegyetlen, de működött.

11. A filmhez leforgattak egy vérfagyasztó jelenetet, ami végül nem került bele a végleges változatba, hogy az PG-13-as besorolást kaphasson. Ebben a jelenetben a kis Cole a kórház ablakain keresztül egy egész osztálynyi súlyos sebesültet látott, olyan halottakat, akik a kórházban vesztették életüket.

12. A filmben a szellemlátók közös tulajdonsága, hogy a hajukban található egy ősz tincs.

13. A video- és DVD-megjelenést követően 2000-ben ez a cím volt a legtöbbet kölcsönzött film a tékákban: mintegy 80 millióan kölcsönözték ki.

14. A forgatókönyv, amit a rendező, M. Night Shyamalan írt már az első napon elkelt. Ami igazi ritkaság Hollywoodban.

15. Amikor elhangzik a film híres mondata Cole szájából, a „halott embereket látok”, akkor a kamera ráközelít Bruce Willis arcára. Frank Marshall producer annak idején sokat aggódott amiatt, hogy ezzel esetleg leleplezik a Hatodik érzék csattanóját, de miután a tesztvetítésen senkinek sem jött le ennyiből a film nagy fordulata megnyugodott.

16. A filmet 2000-ben nem kevesebb, mint 6 Oscar-díjra jelölték, legjobb film, legjobb férfi mellékszereplő, legjobb női mellékszereplő, legjobb eredeti forgatókönyv, legjobb vágás és legjobb rendező kategóriákban. Végül sajnos egyet sem sikerült elnyernie.

17. 40 milliós költségvetés mellett világszinten több, mint 670 milliót jövedelmezett.

18. A film, a rendező M. Night Shyamalan 29. születésnapján került bemutatásra.

19. Az Amerikai Filmintézet egyszer összeválogatta minden idők 100 legjobb filmes mondatát. Ezen a listán a “Halott embereket látok.” a 44. helyet szerezte meg.

20. 2007-ben szintén az Amerikai Filmintézet minden idők 89. legjobb filmjének választotta a Hatodik érzéket.

Friss

Egy igazi Netflix romantika, sorozat formában – Puszi: Kitty 1. évad (XO, Kitty – 2023, Netflix) kritika

Az igazi Netflix romantika már-már saját fogalommá nőtte ki magát az évek alatt a...

Kurosawa és társai: A 20 legjobb szamurájfilm, amit muszáj megnézni legalább egyszer

A japán történelem mindig is lenyűgözött. Mondhatni abba a korosztályba tartozom, akiknek gyerekként a...

A fehér ember igenis tud ugrani, avagy ilyen egy szórakoztató remake! – Zsákolj, ha tudsz! (White Men Can’t Jump, 2023 – Disney+) kritika

Kifejezetten rossz előérzetem volt, amikor megláttam, hogy az 1992-es Zsákolj, ha tudsz-ból, ami nem...

A kis hableány (The Little Mermaid, 2023) kritika

Van egy jó hírem, meg egy rossz. A jó hír az, hogy A kis...
Németh Gergő
Németh Gergő
Lelkes amatőrből lett filmkritikus, aki nem csak nézi a filmeket és ír róluk, de gyűjti is azokat. Az Artsomnia oldalán eddig közel 2000 cikk fűződik a nevemhez és reméljük a jövőben ez a szám csak nőni fog. Kedvenc filmek: Harcosok Klubja, Kontroll, Drive - Gázt!, A bárányok hallgatnak, Hetedik, Space Jam, Harry Potter-sorozat... Instagram: https://www.instagram.com/tattooedmoviecollector/

Hasonlóak

6 dolog, amit nem tudtál a szülinapos Mark Hamillről

Mark Hamill legismertebb szerepe valószínűleg élete végéig Luke Skywalker jedi lovag (majd későbbi mester...

Jurassic Park/World maratont tartanál? – Íme, hogy mennyi időt venne igénybe!

Hosszú várakozás finisébe értünk, hiszen négy év után végre megérkezik a Jurassic World trilógia...

50 éves A keresztapa! Öt kulisszatitok a legendás moziról

Ötven éve hódította meg a mozivilágot A keresztapa című Francis Ford Coppola alkotás, amely...