hétfő, április 15, 2024

Trending

Hasonlóak

25 érdekesség a 25 éves Az utolsó akcióhős című filmről

Bemutatója idején hatalmasat bukott és Arnold Schwarzenegger addig, szinte töretlen sikertörténetébe is sikerült belerondítania, de a VHS megjelenést követően utat talált a nézőkhöz ez a koránt sem tökéletes, ugyanakkor baromi szórakoztató akció-vígjáték. A film 25. évfordulója alkalmából pedig elhoztunk nektek 25 olyan érdekességet, amit talán még nem tudtatok az Utolsó akcióhős című filmről.

1. A forgatás mindössze egy héttel a bemutató előtt fejeződött be.

2. Arnold Schwarzenegger szerint ez volt az egyik legjobb forgatókönyv, amit valaha olvasott. A színésznek különösen az tetszett, ahogy a film az akció, vígjáték és szatíra műfaját keverte.

3. A Big Gun című AC/DC szám kifejezetten a filmhez írodott. A banda tagjait pedig személyesen Arnold Schwarzenegger kérte meg annak elkészítésére.

4. A film, egy addig soha nem látott méretű marketing támogatást kapott a stúdiótól. 7 videojáték készült a sztori alapján, 20 milliós Burger King kampány indult hozzá, továbbá készült egy 36 millió dolláros élménypark is, melynek témája természetesen az Utolsó akcióhős volt, valamint elsőként a történelemben még az űrben is promotálták a filmet, a N.A.S.A. engedélyével. Az alkotás azonban mindezek ellenére megbukott…

5. A film rendezői székére Steven Spielberg-et és Robert Zemeckis-t is szerette volna megnyerni a stúdió, de egyikük sem vállalta.

6. Végül John McTiernan vezényelte le az alkotást, amiért 5 millió dolláros álomgázsit kapott.

7. A rendező azt mondta egyszer a filmről, hogy a forgatás úgy indult, mint egy tündérmese egy kilenc éves kisfiúval és egy remek forgatókönyvvel. De aztán minden rosszra fordult. Célzott ezzel a film forgatási nehézségeire és arra, hogy az megbukott a kasszáknál is, mivel a Jurassic Park után mindössze egy héttel küldték a mozikba.

8. A film forgatása nem a tervek szerint alakult, így mindössze egy tesztvetítést tartottak belőle, ami után a közönség java része azt mondta, hogy túl hosszú, unalmas és tele van felesleges dialógusokkal. A stúdió azonban ezzel nem törődve változtatás nélkül mutatta be az alkotást.

9. Az Utolsó akcióhős volt az első olyan film, amely 7.1-es hangkeverést kapott a szokványos 5.1-es helyett.

10. A filmben, a karakterek egy varázsjegy segítségével be tudnak lépni a filmek világába. A történet szerint a jegy varázserejét Harry Houdini-nek tulajdonítják, azonban a való életben Houdini tagadta a mágia létezését.

11. Ez volt az első alkalom, hogy Arnold Schwarzenegger producerként is közreműködött egy filmjében.

12. A filmben 4 Oscar-díjas: F. Murray Abraham, Art Carney, Mercedes Ruehl, és Anthony Quinn, valamint 6 Oscar jelölt színesz: Sir Ian McKellen, Sharon Stone, Sylvester Stallone, Joan Plowright, Michael V. Gazzo, és Danny DeVito kapott kissebb, nagyobb szerepet.

13. Ez volt a modell Angie Everhart bemutatkozó szerepe a nagyvásznon.

14. 83 ember halála látható a film során valamilyen formában.

15. Charles Dance egy interjúban elmesélte, hogy miután megtudta, hogy azért kapta meg a szerepet, mert az eredetileg kiszemelt Alan Rickman túl sokat kért érte onnantól fogva egy “Olcsóbb vagyok Alan Rickmannél!” feliratú polóban járkált a forgatáson.

16. Miután az egyik jelenetben felrobbant Frank háza, egy fekete rendőr ezt mondja: “Már csak két nap a nyugdíjig.” Ez egyértelmű utalás a Halálos fegyver című filmre, melynek forgatókönyvét szintén Shane Black írta.

17. Arnold Schwarzenegger ragaszkodott hozzá, hogy a film PG-13-as besorolást kapjon, hogy így több nézőt tudjanak bevonzani rá.

18. Schwarzenegger ezt a filmet tartja élete egyik legnagyobb baklövésének és azt is elárulta egyszer, hogy szerinte ez az alkotás tette lejtmenetbe karrierjét.

19. Amikor Jack és Danny a videotékában vannak, akkor tisztán látszódik mögöttük egy polc, amin az alábbi filmek szereplnek: Drágán add az életed!, Madicine Man és a Vadászat a Vörös Októberre. Ezek az alkotások egytől egyig a rendező, John McTiernan korábbi munkái.

20. Az egyik jelenetben Danny elmondja Jack-nek, hogy a lányát egy színésznő alakítja, akinek ez élete első szerepe. A dolog érdekessége, hogy valóban ez volt a karaktert megszemélyesítő Bridgette Wilson-Sampras első szerepe a való életben is.

21. A stúdió 350 ezer dollárért, átszámítva mintegy 95 millió forintért vásárolta meg a film alapjául szolgáló forgatókönyvet.

22. Danny New York-i lakásának száma 3D, ami célzás arra, hogy az ott játszódó jelenetek a valóságban történnek, nem pedig a filmek világában.

23. Ebben a filmben szerepelt együtt másodjára Arnold Scwarzenegger és Danny DeVito. Az első, az 1988-as Ikrek volt.

24. Kisebb szerepekben olyan sztárok is felbukkannak benne, mint Sharon Stone, Sir Ian McKellen, M.C. Hammer, vagy Tina Turner.

25. Magyarországon 378 ezren váltottak jegyet a filmre, ami 25 évvel ezelőtt is szép eredménynek volt mondható.

Németh Gergő
Németh Gergő
Lelkes amatőrből lett filmkritikus, aki nem csak nézi a filmeket és ír róluk, de gyűjti is azokat. Az Artsomnia oldalán eddig közel 2000 cikk fűződik a nevemhez és reméljük a jövőben ez a szám csak nőni fog. Kedvenc filmek: Harcosok Klubja, Kontroll, Drive - Gázt!, A bárányok hallgatnak, Hetedik, Space Jam, Harry Potter-sorozat... Instagram: https://www.instagram.com/tattooedmoviecollector/