péntek, február 23, 2024

Trending

Hasonlóak

20 érdekesség a 20 éves Godzilla című filmről

1. Habár az alkotás összességében csalódást keltően szerepelt a kasszáknál, mégis ez a film tartja a legtöbb bevételt termelő film rekordját, amely egy külföldi alkotás alapján készült. Habár a 2014-es Godzilla film többet termelt, de az inflációval kalkulálva mégis Emmerich filmje büszkélkedhet nagyobb bevétellel.

2. A film első teaser előztetést már egy évvel a bemutató előtt vetíteni kezdték a mozihálózatok. Ebben a videóban az volt látható, ahogy Godzilla összetapos egy múzeumban álló T-Rex csontvázat. Ez a jelenet annak ellenére, hogy 600 ezer dollárjába került a stúdiónak végül mégsem került be a végleges változatba.

3. Kenpachirô Satsuma, aki az eredeti Godzilla filmekben a szörnyek királyát alakította egész egyszerűen felállt a díszbemutató közepén majd kisétált a teremből, miközben azt mondogatta, hogy: “Ez nem is Godzilla film. Hiányzik a lelke.

4. A főszerepet kifejezetten Matthew Broderick-re szabták a forgatókönyvírók. Talán emiatt lehetett az, hogy a színész anélkül fogadta el a felkérést, hogy olvasta volna a forgatókönyvet.

5. A Toho stúdió egy 75 oldalas dokumentációt adott az amerikai filmkészítőknek, amiben leírták, hogy mit tehetnek és mit nem tehetnek Godzilla karakterével. Ebben többek között ezek is szerepeltek:

  • Godzilla nem ehet embereket, csak halat
  • Nem lehet se több, se kevesebb, mint négy ujja és három lábujja
  • Nem nézhet ki túl bután
  • Nem halhat meg a filmben

A stúdió később ebből szinte mindent megszegett…

6. Az amerikai remake ötlete először 1990-ben pattant ki a stúdió fejéből. A rendezői pozíciót elsőként  James Cameron-nak ajánlották fel, aki passzolta a filmet. Ezek után olyan rendezők is szóba kerültek, mint Tim Burton, Joe Johnston, Paul Verhoeven és Jan de Bont. Legutóbbi egyébként nagyon közel került a rendezői székhez, végül azért nem ő kapta a megbízást, mert a stúdió drágállta de Bont 150 millió dolláros elképzelését.

7. A címszereplő szörny mindössze 11 perc erejéig látható a 139 perces játékidőből.

8. 1998-ban 5 Arany Málna-díjra jelölték a Roland Emmerich alkotását: legrosszabb film, legrosszabb rendező, legrosszabb forgatókönyv, legrosszabb női mellékszereplő és legrosszabb remake/folytatás kategóriákban. Utóbbi kettőt végül díjra is váltotta.

9. A stúdió attól félve, hogy kiszivárog a lény kinézete, nem tartott tesztvetítéseket a filmből. Ezt később valószínűleg megbánták, ugyanis ha kaptak volna visszajelzéseket, akkor nem egy dolgon változtattak volna a bemutató előtt, de mivel nem tetették, a közönség elégedetlenségét fejezte ki a kész művel kapcsolatban és ez a bevételeken is meglátszott.

10. Roland Emmerich már 1996 elején leszerződött a filmre. Akkor 100 millió dollárnál is kevesebb büdzsét előlegezett meg neki a stúdió, de amikor a Függetlenség napja nem várt sikereket ért el, ezt az összeget megemelték 130 millió dollárra.

11. Nagyjából 9 millió(!) liter vizet használtak el az esős jelenetek megkreálásához.

12. A három főszereplő Matthew Broderick, Hank Azaria és Jean Reno egyöntetűen utálták a filmet.

13. Audrey Timmonds szerepére Jennifer Aniston, Renée Zellweger, Sarah Jessica Parker és Parker Posey is esélyesek voltak mielőtt Maria Pitillo megkapta volna azt.

14. 139 perces játékidejével messze ez a leghosszabb Godzilla film mind közül. A második leghosszabb a Godzilla: Final Wars (125 perc), a harmadik pedig a 2014-es Godzilla (123 perc) című alkotás.

15. Roland Emmerich bevallotta, hogy nem is igazán szerette az eredeti Godzilla mozikat és csak azért vállalta el a film rendezését, mert így a saját képére formálhatta a szériát.

16. Habár a folytatásokat nem rendelte be a stúdió, egy animációs sorozat mégis elkészült, amely a film befejezésétől vette fel a fonalat. Ebben egy életben marad bébi Godzilla anyjaként tekint Tatopoulos karakterére és védelmezi az emberiségnek a különböző óriási szörnyek támadásától.

17. Körülbelül 2000 habszivacsból készült halat használtak fel annak a jelenetnek a felvétele során, amikor Godzillát étellel próbálják előcsalogatni.

18. A filmben szereplő szörnyet hiába gyűlölték Japánban mégis a Godzilla mítosz részét képzi és Godzilla: Final Wars (Gojira: Fainaru uôzu) is felbukkant, mint az eredeti Godzilla egyik ellenfele.

19. A Sony, a szokásos 60% helyett a nagyobb mozihálózatoktól 80%, a kisebbektől pedig 90%-os részesedést követelt minden eladott jegy után. A bemutató előtt erre a hálózatok rábólintott hiszen hatalmas tömegeket vártak a filmre, de amikor kiderül, hogy a film nem sikerült a legjobbra a nézők elmaradtak.

20. Annyi fa építőanyagot használtak a díszlet elkészítéséhez, hogy abból 50 házat is fel lehetett volna építeni.

Németh Gergő
Németh Gergő
Lelkes amatőrből lett filmkritikus, aki nem csak nézi a filmeket és ír róluk, de gyűjti is azokat. Az Artsomnia oldalán eddig közel 2000 cikk fűződik a nevemhez és reméljük a jövőben ez a szám csak nőni fog. Kedvenc filmek: Harcosok Klubja, Kontroll, Drive - Gázt!, A bárányok hallgatnak, Hetedik, Space Jam, Harry Potter-sorozat... Instagram: https://www.instagram.com/tattooedmoviecollector/