vasárnap, április 21, 2024

Trending

Hasonlóak

Vannak napok, amik különbek a többinél

Akad itt egészen egyértelmű dátum, mint például a május negyedikei Star Wars-nap. Ami hangzása miatt kapta a megtisztelő titulust. May the 4th (méj dö forsz), igencsak hajaz a „May the force be with you” (méj dö forsz bí vid jú), azaz „Az erő legyen veled” mondatra. Egészen magától értetődő volt, hogy ez lesz majd a népes Star Wars fanok ünnepnapja, minden évben.

Vannak ennél kevésbé egyértelmű, de mégis igazán logikus napok is, mint például az április 26.-ai Alien-nap. Egy rajongó viszonylag hamar rájön az összefüggésre, ha a hónapot is számmal jelölöm, hiszen a Nostromo végzetes hazaútja az LV 426-os bolygón landolással kezdődött. Így már mondhatni nem is kérdéses, hogy a dupla mosolyú xenomorphok és Ellen Ripley ünneplése miért pont erre a napra esik, igaz!? 🙂

De vannak dátumok, amiket egy maradandó idézet tett felejthetetlenné, vagy a megannyiunk reménye, hogy a film által megjósolt időben már létezni fog egy-egy menő ruhadarab, vagy még menőbb tárgy.

Nézzünk meg most pár dátumot, amit filmek tettek felejthetetlenné, s amiket érdemes azoknak megfelelően ünnepelni!Január 1. – Connor Macload születésnapja. Kelj birokra egy halhatatlan skóttal, már ha a másnaposság nem tart minket otthon. De Fruzsina nevű barátaidat mindenképp köszöntsd meg nevük napja alkalmából. (A Hegylakó)

Január 4. – Rocky Balboa nehézsúlyú bajnok lett. Egy durva lépcsőzést megérdemelhet ez a nap. (Rocky)

Február 2. – Phil Connors rájön, hogy erre a napra ébred újra és újra. Cher és Sonny klasszikusával emlékezzünk Bill Murray fergetegesen vicces szenvedésére! (Idétlen időkig)

Február 14. – Valentin nap, megannyi filmben felbuggyan, de lássuk be, hogy Cementine és Joel tette nekünk igazán felejthetetlenné, legyen hát ez a filmes dátumok közül most az övék. Némi hajszínezővel bolondíthatjuk meg a szerelmesek napját. (Egy makulátlan elme örök ragyogása)

Február 23. – Pete Martell rábukkan Laura Palmer holttestére. Egy jófajta presszóval emlékezzünk meg minden idők legbőralákúszóbb sorozat intrójáról és a mérhetetlen zavarodottságról, amit azóta is minden Lynch-mozi okoz. (Twin Peaks)

Március 22. – James Kirk születésnapja. Egy jófajta kobayashi maru teszt lehet a legmegfelelőbb erre a napra. (Star Trek)

Március 24. – Öt fiatal kénytelen a szombati napját a középsulija könyvtárában tölteni, büntiből. Ideje közelebbről megismerni valakit, aki a szöges ellentéted. (Nulladik óra)

Március 27. – Quentin Tarantino születésnapja. Nézz meg valamit tőle, vagy csak tervezd meg, te milyen tényeket hamisítanál meg, ha filmet rendezhetnél!

Április 15. – A Titanic nekiment egy jéghegynek és elsüllyedt. Ezen a napon kerüld a hajókat, de portrét készíthetsz, vagy elfogyaszthatsz késsel-villával egy banánt, esetleg leköphetsz egy magas épületről.. miután meggyőződtél róla, hogy nem rontod el ezzel más Titanic-napját. (Titanic)

Április 26. – Alien napon mindenképp tartsd be a karantén előírásokat! (Alien)

Május 2. – A Roxfort diákjai visszaverték Voldemort támadását. Ideje beverni egy jó mézsört, esetleg egy mindenízű drazsénak újabb esélyt adni. (Harry Potter és a Halál ereklyéi 2.)

Május 4. – Nem ismételném magam. Akinek nincs szemétledobója, az csak szimplán préseljen szemetet, hogy beférjen a szelektívbe. (Star Wars)

Július 4. – Rendhagyó módon ünnepli a függetlenség napját Jack Torrance és Steven Hiller kapitány is. Némi junk food vagy Jack Daniels fogyasztását javasoljuk. (Ragyogás, Függetlenség napja)

via GIPHY

Július 5. – Amy Dunne eltűnésének napja. Valami felettébb porcukros elfogyasztását javasoljuk.
Ezen a napon óvatosan a snitzerrel! (Holtodiglan)

Augusztus 29. – Az emberiség utolsó napja. Némi húzódzkodással érdemes megemlékezni róla. (Terminátor 2.)

Szeptember 19. – Forrest Gump 3 év, 2 hónap, 14 nap és 16 óra után abbahagyta a futást. Ezen a napon ne fussunk. Ne is kocogjunk. Egyáltalán ne siessünk semmi miatt. (Forrest Gump)

Szeptember 22. – Zsákos Bilbó és Frodó születésnapja. Ha gyűrűt vennél, erre a napra időzítsd. (A gyűrűk ura)

Október 21. – Mary McFly megérkezett a jövőbe. Egy jó Pepsi lecsúszhat ezen a napon. (Vissza a jövőbe 2.)

November 2. – E.T. hazament. Telefonálj haza! (E.T. A földönkívüli)

November 5. – Guy Fawkes robbantgat. Ha te is széjjel vagy már 2020-tól, told le a hajad. Nyugodtan. Tényleg. (V, mint vérbosszú)

December 2. – Ilsa Lund megkéri Sam-et, hogy játssza újra. Keresd meg egy exedet és kérj tőle egy szívességet. Minél nagyobbat. Vagy csak igyál egy pohár whiskey-t. (Casablanca)

December 25. – Egy Brian nevű srác megszületik. Készíts sajtot! (Brian élete)

December 31. – Harry megcsókolja Sally-t. Ha szerelmes vagy egy barátodba, mindenképp csókold meg! Ha nem, akkor is! Jó buli. (Harry és Sally)

Ezeket a dátumokat gyűjtöttük csokorba nektek. Ha ti is fel tudtok idézni párat, várjuk őket kommentben. S azt se felejtsétek el megírni, hogy hogyan érdemes megünnepelni! 🙂Gerzsenyi Bettika
Gerzsenyi Bettika
H’ellőke, Bettika vagyok, első ezen a néven! Bárki mást állít.. az rosszul tudja. Engem 36 éve hív így a nagymamám, szóval én nyertem! Édesanyám 5-6 évesen faragott belőlem filmrajongót. Kár, hogy a 6. életévemet megfelelőnek találta arra, hogy megnézzük a Rémálom az Elm utcában-t.. szánja-bánja, instant karma volt neki a 2 évig wc-re kísérgetésem, szóval ne bántsuk érte! De mondjuk utána már meg sem kottyant a kultikus „Get away from her you bitch!” mondat és a Boszorkányokat is végig tudtam nézni a moziban, míg más gyerekeket ki kellett kísérni. Nem rossz ez egy óvodástól, azért nah! Szóval nem sok mindentől lehet eltántorítani - na jó, a Szürke 50 árnyalata már sehogy sem csúszott - és 30 év izmos filmfogyasztásával a hátam mögött véleményem van kérem, s nem félek használni. Ennek az eredménye, hogy ezt a bemutatkozót ki kellett izzadnom magamból. Enjoy! #kattadióda