szombat, július 20, 2024

Trending

Hasonlóak

Harry Potter maratont tartanál? Íme a teljes idővonal, hogy biztosan a helyes sorrendben nézd a varázsvilág filmjeit!

Lassan 23 éve annak, hogy megjelent J.K. Rowling regényfolyamának első része, vagyis a Harry Potter és a bölcsek köve. A kis varázslótanonc hét részesre duzzadt történetén pedig túlzás nélkül állíthatjuk, hogy generációk nőttek fel. A nagysikerű könyveket természetesen hamar filmadaptációk is követték, melyek összesen nem kevesebb, mint 9 milliárd dollárt fialtak világszerte! A látványos fantasy sorozat részeit az elmúlt évtizedekben (mert bizony jövőre már az első film adaptáció is 20(!) éves lesz) rajtunk kívül valószínűleg milliók nézték rongyosra. De vajon hányan gondolták úgy, hogy egy maraton keretén belül egyhuzamban végignézik mind a 8, a Legendás állatok-filmekkel kiegészülve pedig összesen 10 filmet?

Legendás állatok-filmek (2016-)

1. Legendás állatok és megfigyelésük (2016)

Hossz: 132 perc

2. Legendás állatok: Grindelwald bűntettei (2018)

Hossz: 134 perc / Bővített változat: 142 perc

Harry Potter-filmek (2001-2011)

3. Harry Potter és a bölcsek köve (2001)

Hossz: 152 perc / Bővített változat: 159 perc

4. Harry Potter és a titkok kamrája (2002)

Hossz: 161 perc / Bővített változat: 174 perc

5. Harry Potter és az azkabani fogoly (2004)

Hossz: 142 perc

6. Harry Potter és a tűz serlege (2005)

Hossz: 157 perc / Bővített változat: 166 perc


7. Harry Potter és a Főnix rendje (2007)

Hossz: 138 perc

8. Harry Potter és a félvér herceg (2009)

Hossz: 153 perc

9. Harry Potter és a halál ereklyéi – 1. rész (2010)

Hossz: 146 perc

10. Harry Potter és a halál ereklyéi – 2. rész (2011)

Hossz: 130 perc

Összegzés

Moziváltozatok összesen: 1445 perc (24 óra és 5 perc)

Bővített változatok összesen: 1482 perc (24 óra és 42 perc)

Néhány tipp, ha kedvet kaptatok ehhez a varázslót próbáló hosszúságú maratonhoz:

– Mindenképpen érdemes legalább két szabadnapot kivenned, vagy egy hétvégére ütemezned a maratont. Egyet a filmnézésre, egyet pedig annak kipihenésére.
– Ha tisztességgel néznéd végig az első képkockától, a stáblista utolsó képkockájáig mind a hat filmet megértjük, de a stáblista elhagyásával értékes perceket nyerhetsz. A listán minden film a hivatalos játékidejével együtt szerepel, de ebben benne van a stáblista is. Ezek ugyan részenként változó hosszúságúak, de átlag 8-10 percet jelentenek. A tíz film esetében ez legalább 80-100 perc plusz időt jelent, ha nem akarjuk végignézni kik működtek közre azok elkészítésében.
– Plusz, ha csak a kis túlélő kalandjaira vagy kíváncsi, akkor a két Legendás állatok mozifilmet is elhagyhatod, így 24 órán belül maradhatsz még úgy is, hogy  hunysz néhány órát. Persze egy igazi rajongó simán letolja azokat is!
– A maraton teljes időtartama alatt legyen kéznél kávé vagy energia ital. Kelleni fog!
– Rendelj kaját, vagy főzz meg előre, mert egészen biztos, hogy nem lesz kedved főzőcskézni a több, mint egy nap hosszúságú filmnézés mellett/közben/alatt.
– Készíts be nasit és üdítőt, hogy ne kelljen percenként kiszaladgálnod. Ehhez lejjebb néhány tippet is találsz majd!
– Alakíts ki egy komfortos, de azért ne túl kényelmes ülő, vagy fekvő alkalmatosságot. Ha túl kényelmes a hely, akkor ugyanis fennáll az elalvás veszélye!
– Legalább a részek között állj fel egy picit és nyújtóztasd ki magad, bár ezt a lemezek cserélgetése miatt valószínűleg úgyis megtennéd, de ha mégsem akkor mindenképpen javasolt, mert ilyen hosszú idő alatt csúnyán eltudnak gémberedni a testrészek.
– A Legendás állatok széria eddigi két része, valamint a Harry Potter sorozat utolsó két felvonása 3D-ben is megjelent, és nagyon jól néznek ki ebben a formátumban. Mi mégis inkább a 2D-s verziókat ajánljuk, mert ezek összjátékideje 9 óra lenne, ennyi 3D pedig durván megtudja viselni a szemeket és fejfájást is okozhat, ami a maraton idő előtti végét is jelentheti.
– Ha társaságban néznéd a filmeket, akkor, hogy feldobjátok az élmény szervezhettek ivós játékot is köré. Például igyatok minden jelenet után, amiben:

 1. Harry a sebhelyét fájlalja
 2. Malfoy az apját emlegeti
 3. Valaki pontot kap/pontot veszít
 4. Kimondják Voldemort nevét
 5. Egy festmény beszél
 6. Valaki azt kiabálja, hogy: „Harry!”
 7. Egy bagoly csomagot/levelet hoz, vagy visz

Bár, így könnyen elképzelhető, hogy a tervezett előtt kidőltök majd…


Milyen nasiból tankolj be?

A hagyományos mugli ételek mellett néhány varázslatos nassolni valóval is készülhetsz a több, mint egy nap hosszúságú maratonra. Íme néhány tipp:

 • Meztelen csigák gumicukor
 • Legendás gumicukor állatkák
 • Bogoly Bertie féle mindenízű drazsé
 • Csokibéka
 • Legendás csokoládé állatok
 • Csokoládé varázspálca
 • Harry Potter vajsörNémeth Gergő
Németh Gergő
Lelkes amatőrből lett filmkritikus, aki nem csak nézi a filmeket és ír róluk, de gyűjti is azokat. Az Artsomnia oldalán eddig közel 2000 cikk fűződik a nevemhez és reméljük a jövőben ez a szám csak nőni fog.Kedvenc filmek: Harcosok Klubja, Kontroll, Drive - Gázt!, A bárányok hallgatnak, Hetedik, Space Jam, Harry Potter-sorozat...Instagram: https://www.instagram.com/tattooedmoviecollector/