Minden napra egy dal – 42. hét

Minden napnak megvan a maga baja. Hát még egy egész hétnek! A zene szerelmesei talán tudják, hogy egy-egy rosszul sikerült napot mennyire fel lehet dobni a megfelelő dallammal, vagy hogy az örömet is nagyszerűen ki lehet vele fejezni. Repertoárból nincs hiány, de a megfelelő zene kiválasztása elsőre nem mindig sikerül jól. Legújabb sorozatunkban ebben nyújtunk segítséget. Ezen a héten olyan slágereket válogattunk össze, melyeket jó eséllyel évek óta nem hallottatok. Jöjjön hát október közepére egy válogatás a számunkra kedves, kissé porlepte kedvenceinkből!


Hétfő

T-Pain ft. Teddy Verseti – Church (stepup2)

Ha nem jelent volna meg még tavaly is egy része, a Step Up valószínűleg az egynyári filmek fájdalmas feledésébe merült volna. Bármilyen jó is – az osztálytársakkal például meglehetősen sokszor megnéztük –, nem volt benne több, mint amennyi az első két részbe belefért. A filmek tracklistái a premier környékén többnyire felkapottak voltak, főleg az elsőé (nyilván). A 2008-as folytatás egyik legjobb darabját T-Painnek köszönhetjük.

 

Kedd

No Doubt – Hey Baby

Szinte látom magam előtt a kétezres évek elejét, tele csípőnadrággal és boleróval (válogatósoknak csőtoppal), platform csizmákkal, extrém melírral és csuklópántokkal… na meg a minden-menő-csaj-szőke korszakkal. Szerencsére Gwen dala ennél azért többet tud felmutatni.

Szerda

La Caution – Thé à la Menthe (The Laser Dance Song)

A szeretnivaló antagonisták elég sokan vannak, de Ocean és bandája talán egy kicsit kiemelkedik közülük. A 2004-es Ocean’s Twelve – Eggyel nő a tét egyik kulcsjelenetében hangzik fel az alábbi nóta, Vincent Cassel laza franciás eleganciájával erre a számra capoeirázza át magát a biztonsági lézerhálón. A film számára összevágott, kicsit több mint négyperces dallamsoron kívül hosszabb, akár kétórás verziók is futnak YouTube-on – talán azért, mert az eredeti dal eléggé kataszrofális.

Csütörtök

Finger Eleven – Paralyzer

A kanadai banda eme száma 2006-2007 környékén úgy robbant be az életünkbe, ahogy kellett, videoklipestül. Az alternatívrock-ballada megtalálta itthon is a közönségét, bár sokan talán csak e gyöngyszem miatt figyeltek fel az egyébként már 1990 óta zenélő csapatra. A videoklip se rossz, és az sem elhanyagolható tény, hogy Scott Anderson hangja élőben is ugyanúgy karcol, mint a korongon.

Péntek

Zaho – C’est Chelou

Az algériai származású kanadai énekesnő eme gyöngyszeme az R’n’B összes ismertetőjegyét magán hordozza: pulzáló ritmus, erős basszus, fülbemászó dallam – nem hiányzik belőle semmi. A dal önmagában is megállná a helyét, de nem mehetünk el az ötletes videoklip mellett sem!

 

Szombat

Stereophonics – Maybe Tomorrow

A 2004-es Ütközések című film az első filmkockájától az utolsóig zseniális alkotás, bár hozzátenném, hogy könnyen megüli az ember gyomrát. Aki viszont elég bátor és eljut a stáblistáig, az ezzel a soul-betétekkel gazdagított alternatívrock-balladával garantáltan sokáig őrzi a film emlékét.

Vasárnap

Sting – It’s Probably Me (ft. Eric Clapton)

Ha már többnyire filmekben utazunk a héten, érdemes a nagy klasszikusok közé is belógatni a csalit. Az 1992-es Halálos fegyver 3. egyik legnagyobb vonzereje – természetesen a sztori és a főszereplő páros mellett – Sting és Clapton közös munkájának gyümölcse. Ami eleinte csak idegesítő Zippo-csattogtatás, az később meghatározó elemként bújik meg a húrok között, ami a dalban egy egyszerű effekt (esetünkben néhány lefutó, szaxofonos dallamsor), azt bármelyik HF-rajongó kiszúrja nagyon messziről, nagyon hamar. 

Friss

Bosszúra készen kritika (Do Revenge, 2022 – Netflix): Van füle, meg farka, csak a törzse hiányzik

Nagyon sok jó vígjáték létezik, amit kár lenne kihagyni, de manapság már egyre kevesebb...

Ellenbacher Ibolya és Juhász Éva: Közel vagy című kiállításán jártunk a XV. Kerületi Kulturális Örökség Háza és Helytörténeti Gyűjteményben

A XV. Kerületi Kulturális Örökség Háza és Helytörténeti Gyűjtemény rendszerint időszaki kiállításokat is szokott...

Nincs baj, drágám kritika (Don’t Worry Darling, 2022) – Nem minden az, aminek látszik

A „Nincs baj, drágám!” című filmről, valószínűleg azok is hallottak, akiket annyira nem izgat...

6 dolog, amit nem tudtál a szülinapos Mark Hamillről

Mark Hamill legismertebb szerepe valószínűleg élete végéig Luke Skywalker jedi lovag (majd későbbi mester...
Majer Judit
Majer Judit
Műfajtól függetlenül képes vagyok rajongani filmekért és sorozatokért, igyekszem bennük meglátni a jót, és szeretem őket részletekbe menően is elemezni. Objektív kritika nem létezik, de törekedni kell rá.

Hasonlóak

6 dolog, amit nem tudtál a szülinapos Mark Hamillről

Mark Hamill legismertebb szerepe valószínűleg élete végéig Luke Skywalker jedi lovag (majd későbbi mester...

Gondolatmorzsák: Óz, a nagy varázsló

A legtöbb rajongónak hála egyre több és több elmélet születik egyes filmekről, amiben azt...

Filmes lista: Régi kedvencek a ’90-es évekből – 1. rész

A cikk ötletét az adta, hogy ma valahogy semmit nem tudtam kezdeni magammal: betegen...