Hasábról a Vászonra 6: Amerika Kapitány

Az év első szuperhős cikkében a Chris Evans által megformált Amerika Kapitánnyal foglalkozunk.

Kevés hősnek volt olyan csekély esélye megkedveltetnie magát a közönséggel, mint a sávos-csillagos Amerika Kapitánynak, de Chris Evans alakítása és Kevin Fiege gyermeki lelkesedése mégis az egyik legnagyobb közönségkedvenccé varázsolta. Ez alkalommal azt vizsgáljuk, hogy mik a számottevő különbségek a Kapitány képregényes és filmes verziói között.

1. Invaders

Amerika kapitány
Kép: Amazon

Steve Rogers az első film során egy elit alakulat élén küzd a második világháborúban, szuperhős csapatban nem láthatjuk egészen az első Bosszúállók-moziig.
A füzetekben viszont már korábban is vezetett szuperhumán csapatot, a Megszállókat, olyan tagokkal, mint Namor herceg, az eredeti Fáklya és természetesen Bucky, aki akkor még nem a Tél Katonájaként volt híres.

2. Bosszúállók

Amerika kapitány
Kép: Marvel

A Kapitány régóta oszlopos tagja a társulatnak, azonban soha nem volt alapító. A Bosszúállók ugyanis csak a The Avengers negyedik számában találtak rá a jégbe fagyott Rogers-re, ellentétben a filmes átirattal, ahol a SHIELD kutatói fedezték fel a hollétét.

3. SHIELD ügynöke

Amerika kapitány
Kép: CinemaBlend

A Tél Katonája elején Steve Rogers a SHIELD szervezetében próbálja megtalálni a helyét a modern világban, ami egészen szépen össze is cseng a füzetekkel, hiszen a Kapitány több bevetésen is volt a szervezet által.

4. Civil War

Amerika kapitány
Kép: Goodreads

Ahogy a filmben, úgy a minisorozat történései során is a kormány intézkedései ellen fordul a Kapitány. A képregények hasábjain a konfliktus fő forrása a szuperhősök regisztrációja és a titkos személyazonosságok felfedése, ami nem fér bele Steve Rogers morális nézeteibe. A filmben Rogers mindössze hátrahagyja az Amerika Kapitány alteregót, az eredeti történet szerint végül halálos lövés éri.

5. Agent 13

Amerika Kapitány
Kép: CinemaBlend

A Tél katonája és a Polgárháború filmekben könnyen következtethettünk volna arra, hogy Sharon Carter és Rogers összejönnek, de végül nem lett semmi a románcból. A fiatalabb Carter ügynök a paneleken nemcsak sokáig folytatott viszonyt a Kapitánnyal, de miután átmosták az agyát, a meggyilkolásában is részt vett.

6. Hail Hydra

Amerika kapitány
Kép: Vulture

Amerika Kapitány a Végjáték során visszautazott 2012-be, hogy társaival begyűjtsék a Végtelen Köveket a múltból. Hogy elérje célját, Rogers Hydra ügynöknek adja ki magát, ami nem pusztán a Tél Katonája fordulatára egy kikacsintás, hanem Nick Spencer 2017-es – nem túl rózsásan fogadott – minisorozatára is, amiben Steve valóban egy Hydra alvóügynöknek gondolja magát.

Amerika Kapitány a képregények oldalain sem unatkozik és még számtalan izgalmas történetet lehet olvasni vele. Jövő vasárnap Bucky Barnes-szal folytatjuk sorozatunk, előtte azonban bemelegítünk a WandaVízió szériára egy kétrészes összefoglalóval. Szokásos listánkat lejjebb olvashatjátok:

  • Nagy Marvel-Képregénygyűjtemény – Amerika Kapitány: Kizökkent idő (Captain America v5 #1-7, Ed Brubaker, Steve Epting – Michael Lark) /Hachette/
  • Nagy Marvel-Képregénygyűjtemény – Amerika Kapitány: A Tél katonája (Captain America #8-9, 11-14, Ed Brubaker, Steve Epting) /Hachette/
  • Nagy Marvel-Képregénygyűjtemény – Amerika Kapitány: Új Irány (Captain America #1-6, John Ney Rieber, John Cassaday) /Hachette/
  • Nagy Marvel-Képregénygyűjtemény – Amerika Kapitány: A Kiválasztott (Captain America: The Chosen #1-6, David Morell, Mitch Breitweiser) /Hachette/
  • Mega Marvel 6 (Captain America #15-24, Ed Brubaker, Mike Perkins) /Kingpin/Friss

A MűvészTerem pályázat lezárult

Nyáron írtunk a MűvészTerem nevű pályázatról. A kétfordulós verseny eredménye megvan, a második forduló...

Megérkezett az Outlander szakácskönyv

Történt már veled olyan, hogy néztél egy filmet/sorozatot, amiben jóízűen falatoztak és te nyál...

A vérszívó diktátor – A gróf (El Conde, 2023 – Netflix) kritika

Pablo Larraín világhírű chilei rendező konzervatív politikus szülők gyermekeként látta meg a napvilágot és...

“Tehetsz méh többet!” a Magyar Természettudományi Múzeum rendezvénye kisgyermekeknek

A Magyar Természettudományi Múzeum, Tehetsz méh többet! című rendezvénye főként a kisgyermekeket célozza meg....
Török Dániel
Török Dániel
Tizenéves korom óta foglalkoztatnak a különböző művészeti ágak. Leginkább a zenében érzem otthon magam, tizenöt éves korom óta játszom, azóta a legkülönfélébb hangszereken próbáltam ki magam: csellón, gitáron, ütősökön, szintetizátorokon. Stilisztikailag a metál áll legközelebb a szívemhez, de szívesen hallgatok és beszélek más stílusokról is. Szintén foglalkoztat a képregények világa, jelenleg több, mint ötszáz példányt számol a gyűjteményem. A hétköznapokban a színház világában munkálkodom, világosítóként.

Hasonlóak

6 dolog, amit nem tudtál a szülinapos Mark Hamillről

Mark Hamill legismertebb szerepe valószínűleg élete végéig Luke Skywalker jedi lovag (majd későbbi mester...

Most jó Pókember rajongónak lenni: A 10 legjobb Pókember történet itthon

Előszedtük az idén hatvan éves Pókember legjobb -hazánkban megjelent- kalandjait az elmúlt húsz évből. Igencsak...

Villámkritikák 1 – Kingpin kiadó év eleji képregényszemle

Első Villámkritikák gyűjteményünkben az elmúlt időszak képregény terméséből szemezgetünk. Y: az utolsó férfi 17 (Kingpin...