szombat, június 22, 2024

Trending

Hasonlóak

Hasábról a vászonra 5: Thor

Thor talán a legtragikusabb sorsú hős a Bosszúállók tagjai közül, és az első filmjétől kezdve nagyon szépen formálták a karakterét a Végjátékig. Mint minden eddigi szereplő esetében, a képregények nála is csak hivatkozási pontként szolgáltak a jelleme alakításához.

1. Donald Blake

Thor
Kép: Games Radar

Thor első kalandjában láthatjuk, ahogy a viharisten Donald Blake álnéven próbál bejutni a SHIELD bázisára, hogy visszaszerezze a Mjölnirt.
Ez a kis húsvéti tojás a képregényeknek tiszteleg, Blake ugyanis Thor civil alteregója, aki emlékeitől megfosztva semmit nem sejt asgardi származásáról.

2. Civil War

Thor
Kép: Pinterest

A harmadik Amerika Kapitány grandiózus összecsapásából Thor és Hulk teljes egészében kimarad, csupán említés szinten kerülnek elő a film első felében.
Ez majdnem meg is egyezik az alapanyaggal, azzal a kivétellel, hogy a rajzolt oldalakon Tony Stark készített egy Thor klón-kiborg hibridet. Vasember kísérlete azonban rosszul sült el, a klón egy összecsapás során olyannyira elszabadult, hogy végzett az akkori Góliáttal, Bill Foster-rel.

3. Ragnarök

Thor
Kép: The Verge

A harmadik Thor-film alcíme az északi mitológia világának pusztulását jelenti, ahogyan Asgard romba is dőlt a mozi fináléjában.
Habár sokat merít a film az eredeti mítoszból, a popkulturális vonatkozásaiban vannak gyökerei. Először is a Stark által létrehozott hibrid a Ragnarök nevet viselte, valamint egy 2004-es minisorozatban szintén foglalkoznak az asgardi királyság végóráival.

4. King Thor

Thor
Kép: Heroes Wiki

Bármennyire is humoros volt az elhízott Thor az utolsó Bosszúállók-filmben, tagadhatatlan, hogy emellett sikerült érzékeltetni, hogy milyen mélyre süllyedt a fiatal király a depresszióban.
A Marvel füzeteiben ennek a lecsúszásnak semmi nyoma: a korona birtokában Thor Odinson egy igazi harcos-király, aki nemcsak az egyik szemét vesztette el, de egy Malekith-tel (Thor: Sötét Világ) való küzdelem alkalmával az egyik karjától is megfosztották.

5. Asgardians of the Galaxy

Thor
Kép: ComicBook.com

A Végjáték végén Thor lemond a koronáról és inkább csatlakozik a Galaxis Őrzői csapatához, hogy megtalálja önmagát. Az újdonsült formációra a rajongók gyorsan rá is aggatták az “Asgardians of the Galaxy” csapatnevet.
Ez a felállás viszont sem Thort, sem az Őrzőket nem tartalmazza Cullen Bunn történetében, viszont találkozhatunk az első Thor-részből ismert Pusztítóval, vagy Valkűrrel a társaság soraiban.

Jövőre is folytatjuk Hasábról a vászonra rovatunkat, hiszen még számos karakter összehasonlítása várat magára és a Disney+ sorozatok kapcsán készülünk néhány bemelegítővel is. Addig is fussátok át a szokásos listát Thor hazai képregényes megjelenéseiről:

  • Marvel+ #10-12/Nagy Marvel-Képregénygyűjtemény (Astonishing Thor # 2-5 Robert Rodi, Mike Choi) /Kingpin / Hachette/
  • Nagy Marvel-Képregénygyűjtemény – Thor: Újjászületés (Thor #1-6, J. Michael Stacrzinsky, Oliver Copiel) /Hachette/
  • Nagy Marvel-Képregénygyűjtemény – A Hatalmas Thor: Istenek nyomában (The Mighty Thor #1-7, Dan Jurgens, John Romita Jr.) /Hatchette/
  • Nagy Marvel-Képregénygyűjtemény – Thor: Az utolsó viking (The Mighty Thor #337-343, Walter Simonson) /Hachette/
  • Thor: A mennydörgés istene #1-2 (Thor: The God of Thunder #1-11, Jason Aaron, Esad Ribic) /Fumax, limitált kiadás/Török Dániel
Török Dániel
Tizenéves korom óta foglalkoztatnak a különböző művészeti ágak. Leginkább a zenében érzem otthon magam, tizenöt éves korom óta játszom, azóta a legkülönfélébb hangszereken próbáltam ki magam: csellón, gitáron, ütősökön, szintetizátorokon. Stilisztikailag a metál áll legközelebb a szívemhez, de szívesen hallgatok és beszélek más stílusokról is. Szintén foglalkoztat a képregények világa, jelenleg több, mint ötszáz példányt számol a gyűjteményem. A hétköznapokban a színház világában munkálkodom, világosítóként.