péntek, április 19, 2024

Trending

Hasonlóak

Hasábról a vászonra extra: WandaVízió 2/2

A Végtelen Háború fináléjában kétszer is tragikus halált szenvedő android már a 2008-as Vasember óta szerves része az MCU-nak. Paul Bettany jó darabig csupán a hangját kölcsönözte az akkor még JARVIS névre hallgató mesterséges intelligenciának, majd a 2014-es Ultron kora után már személyesen is részt vett a forgatásokon, Vízióként.

WandaVízió
Egy klasszikus WandaVízió pillanat/ Kép: Screengrab

A képregényfüzetekben hosszú múltja van a Wandához fűződő viszonyának, a vásznon azonban keveset mutattak a románcból az alkotók. A múlt héten startoló WandaVízió mélyebb betekintést enged kettejük kapcsolatába és mindezt nagyon kedves módon teszi. 

WandaVízió
Vízió és családja szívélyesen köszönti a vendégeket/ Kép: Roboraptor

Vízió legszorosabb képregényes szálai A Vízió című (The Vision, Tom King, Gabriel Hernandez Walta), nem olyan régen hazánkban is megjelent alkozáshoz köthetőek, melyben a címszereplő a külvárosi családos polgár átlag életét próbálja értelmezni. Vízió olyannyira próbálja megérteni, hogy mi teszi az embert emberré, hogy a letelepedés mellett egy saját android családot is teremt magának, öltönyben jár és a kertvárosból indul munkába. Ebből a történetszálból legmélyebben a helyszín táplálkozik, hiszen a Disney+-széria is hasonló környezetben játszódik. Akárcsak a sorozatban, a lakóövezet kezdetben kifejezetten idillinek tűnik, de ahogy azt a WandaVízió első epizódjában is láthatjuk, szép lassan összeomlik az álomvilág és egy kertvárosi horrorba csöppenünk.

Tom King írása viszont teljes mértékben mellőzi Wandát, csupán Vízióra fókuszál, a Bosszúállók is csak érintőlegesen vannak említve a történetben. Korai lenne megmondani, hogy mi lesz a WandaVízió fő konfliktusa, A Vízió viszont a létezés témakörének egyetemes kérdéseit próbálja vizsgálni egy gép száraz logikáján keresztül. 

WandaVízió
Vízió és családja kedvesen viszonyul a szomszédokhoz is/ Kép: GeekHub

Még ha csak kevés elemet is vettek át ebből az alkotásból a kilenc epizód során, biztosan fontos alapanyagként szolgált a sorozat kreatívjainak, és a képregény önmagában is remek kikapcsolódás lehet, ha valaki szeretné jobban megismerni Vízió karakterét.


Török Dániel
Török Dániel
Tizenéves korom óta foglalkoztatnak a különböző művészeti ágak. Leginkább a zenében érzem otthon magam, tizenöt éves korom óta játszom, azóta a legkülönfélébb hangszereken próbáltam ki magam: csellón, gitáron, ütősökön, szintetizátorokon. Stilisztikailag a metál áll legközelebb a szívemhez, de szívesen hallgatok és beszélek más stílusokról is. Szintén foglalkoztat a képregények világa, jelenleg több, mint ötszáz példányt számol a gyűjteményem. A hétköznapokban a színház világában munkálkodom, világosítóként.