péntek, május 24, 2024

Trending

Hasonlóak

Hasábról a vászonra 3: Hadigép

Hadigép eddig nem volt túl izgalmas adaléka az MCU-nak. A harmadik Vasember-installációban gyakorlatilag csak azért vett részt, hogy legyen kit cikizni, de szerencsére többnyire sikerült helyrepofozni a karakter renoméját. A Marvel további terveit nézve azonban úgy tűnik, végre lesz esélye tündökölni, hiszen érkezik az Armor Wars, ami az alapanyagot tekintve igencsak izgalmas epizódja lehet a filmes univerzumnak. Addig is tekintsük át, mit érdemes tudni a karakter mozis és rajzolt verzióiról.


1. Armor War

Hadigép
Armor Wars / Kép: Marvel

Annak ellenére, hogy még csak előkészületi fázisban tart a produkció, érdemes ezzel a tétellel nyitni a listánkat: a legkézenfekvőbb dolog különbségek terén ugyanis az, hogy ez Tony Stark kalandja volt a füzetekben. Egyelőre csak találgatni lehet, de elképzelhető, hogy Hadigépnek az elhunyt Tony után kell majd takarítania a széria folyamán. Akárhogy is lesz, ez bizonyosan az egyik legizgalmasabb széria a Disney+ frissen beharangozott tartalmaiból.

2. Iron Patriot

Hadigép
Iron Patriot (Norman Osborn) / Kép: PopOptiq

Mivel a Vasember 3 munkálatai során kb. elképzelhetetlen volt, hogy Pókember valaha is az MCU része legyen, a kreatív csapat gyorsan el is lőtte ezt a patront a filmekben mint humorforrás. Akármilyen jót derültünk rajta – vagy épp szívből utáltuk –, a képregények lapjain sokkal érdekesebb ez az alteregó: eredetileg maga Norman Osborn ölti fel a sávos-csillagos páncélt, miután a Secret Invasion eseményei után Tony Stark helyére kerül a nemzetbiztonsági szerveknél. (A Secret Invasion sztoriról a jövő heti cikkünkben ejtünk pár szót.)

3. Civil War

Hadigép
Hadigép (James Rhodes) – Kiborg / Kép: Marvel

A Polgárháború ominózus reptérjelenetének végén láthattuk, ahogy Rhodes balesetet szenved és lezuhan az égből. A filmes univerzumban elég könnyen megúszta, csupán a lábai bénultak le, majd később Stark épített neki egy járást segítő eszközt.
Az ezredes a képregények oldalain is komoly sérüléseket szenved, de jóval a szuperhősök polgárháborúja előtt: egy dubaji küldetés során olyan végzetes sérüléseket szerez, amik több testrészét is leszakítják. Rhodes-ot sikerül ugyan megmenteni, de kénytelen kiborgként tovább funkcionálni.

4. Vasember

Hadigép
James Rhodes, mint Vasember / Kép: Screen Rant

James Rhodes ezredes elsőre nem Hadigépként mutatkozik páncélban. Az alkoholista Tony Stark képtelenné válik szuperhős feladatai ellátására, ezért Rhodes bújik a vörös-arany gépezetbe egy időre.Ez a vonal kimaradt a filmekből, ugyanakkor az Armor Wars-sorozat jó alkalom lehet, hogy a stúdió legalább nyomokban emlékeztessen erre az időszakra a képregények oldalairól.

A Hasábról a vászonra cikkek végén listázzuk az adott karakter jelenleg is elérhető magyar megjelenéseit, Hadigép azonban egyelőre nem kapott szóló kalandot itthon, így legfeljebb elvétve, vendégként találkozhattok vele.


Török Dániel
Török Dániel
Tizenéves korom óta foglalkoztatnak a különböző művészeti ágak. Leginkább a zenében érzem otthon magam, tizenöt éves korom óta játszom, azóta a legkülönfélébb hangszereken próbáltam ki magam: csellón, gitáron, ütősökön, szintetizátorokon. Stilisztikailag a metál áll legközelebb a szívemhez, de szívesen hallgatok és beszélek más stílusokról is. Szintén foglalkoztat a képregények világa, jelenleg több, mint ötszáz példányt számol a gyűjteményem. A hétköznapokban a színház világában munkálkodom, világosítóként.