hétfő, május 20, 2024

Trending

Hasonlóak

Hasábról a vászonra 1.: Vasember

Vasárnaponként jelentkező cikksorozatunkban szeretnénk megmutatni, hogy a mostanra népszerűvé vált karakterek honnan indultak, mik a hasonlóságok, mik a különbségek vagy éppen hogyan hatnak egymásra a formátumok. Az írások végén igyekszünk egy minél pontosabb listát is összehozni, hogy hazánkban milyen képregényekben találkozhat az olvasó egy-egy figurával.A filmek megjelenési sorrendjét követve elsőként a Robert Downey Jr. által megformált Tony Stark, azaz Vasember a vizsgálódás tárgya. Mivel legalább 50 éve létező karakterekről írunk, nem vázoljuk fel a teljes történetüket, csupán ami a filmekhez való viszonyítás szempontjából érdekes lehet.

Vasember
Forrás: Wired

Alkoholizmus
John Favreau tett néhány halvány próbálkozást, hogy Stark ezen vonását átörökítse a filmekbe, azonban a második rész jellegzetes születésnapi jelenetsorát leszámítva részegen egyáltalán nem láthatjuk Tony-t. A Vasember 2 eredeti nyitányában a főhős már ittasan jelent volna meg, de ezt végül kivágták. A Disney később olyannyira próbálta a szőnyeg alá söpörni ezt a szálat, hogy talán az Ultron kora az utolsó olyan alkotás, amiben láthatjuk Tony Stark-ot alkoholt fogyasztani.
A filmekkel ellentétben Vasembert évekig kísérte ez az addikció és bár a poharat régen letette, Tony-t máig kísérti életének ezen korszaka.

Vasember
Forrás: Comics Beat

Ultron
Az MCU-ban már-már gag-számba megy, hogy Vasember felel az ellenlábasai megjelenéséért. Bár a nagyobb jó és egy idegen invázió árnyéka vezérelte, paranoiája odáig fajult, hogy Stark megalkotta Ultron-t, a tömegpusztító robotot.
A képregények hasábjain rengetegszer összecsapott a géppel, főleg a Bosszúállók oldalán, Ultron létrejötte mégis az eredeti Hangya, Hank Pym (MCU-ban Michael Douglas) lelkiismeretét terheli. Erről bővebben majd a Hangya cikkében olvashattok.

Vasember
Forrás: Marvel hivatalos oldala

Extremis
A trilógia minden része nagyban támaszkodik Warren Ellis (Eisner-díjas képregényíró) 2005-ben megjelent instant klasszikusára. A legtöbb elemet a Vasember 3 ragadta át: Maya Hansen és Aldrich Killian is lényeges szereplői a képregénynek, akárcsak a harmadik mozinak.
Ugyan Tony Stark a film végén is beadja magának az Extremis vírust, itt csak arra szolgál, hogy meggyógyítsa az első kaland során szerzett sérüléseit. Ellis történetében ennél jóval többet okoz a szer használata: Tony képessé válik gondolat útján irányítani a gépeket és kommunikálni velük, ezzel teljesen új szintre emelve Vasembert.

Vasember
Forrás: Comixology

Polgárháború és Pókember

Mivel az MCU-ban szinte minden hős kiléte publikus, az írók kénytelenek voltak csavarni az alap konfliktuson. Míg a rajzolt paneleken Stark amellett áll ki, hogy a maszkos igazságosztók ne folytathassák a tevékenységüket anonim módon, a harmadik Amerika Kapitány-kaland során Vasember azt szeretné elérni, hogy a szuper-humánok törvényes keretek között, az államok által jóváhagyott módon dolgozhassanak.
Pókember besorozása is csak részint képregényhű, hiszen az eredeti a történetszál során Stark még arra is ráveszi a falmászót, hogy felfedje a kilétét, de erről majd később.

Vasember
Forrás: CinemaBlend

S.H.I.E.L.D.
A Polgárháború tragikus végkifejlete után (erről majd az Amerika Kapitány cikkünkben olvashattok) Tony Stark-ot nevezik ki a S.H.I.E.L.D. fejévé. A munkája részeként nemcsak a globális katasztrófákat kell elhárítania, de régi barátai is célponttá válnak, amennyiben illegális szuperhumán tevékenységet folytatnak.
Vasember a vásznon, az Amerika Kapitánnyal való összetűzés után ténylegesen a megmaradt Bosszúállók vezetőjévé válik, nem csak a csapat szponzorává. Ugyan csekély az áthallás, valószínűleg a képregényben betöltött direktori pozíció sarkallta az alkotókat erre a végkifejletre.Ezek voltak Vasember figurájának leglényegesebb eltérései a füzetekhez képest, de ha úgy érzitek, kihagytunk volna valamit, kérdésetek lenne, vagy csak szeretnétek valamelyik kedvenc karakteretekről olvasni, üzenjétek meg nekünk. Lentebb pedig találtok egy listát a képregényekről, amikben magyarul találkozhattok Vasemberrel.

 

Elérhető szóló Vasember képregények:


Dráma és Diadal (The Invincible Iron Man #1-4, Archie Goodwin, Gene Colan; Tales of Suspense #91-99, Stan Lee és Archie Goodwin, Gene Colan; Iron Man and Sub-Mariner, Archie Goodwin, Gene Colan) /Hachette/
Démon a palackban (Iron Man #120-128, David Michelinie és Bob Layton, John Romita Jr., Bob Layton, Carmine Infantino) /Hachette/

Marvel Box/Nagy Marvel Képregénygyűjtemény: Extremis (Iron Man vol.4 #1-6, ExtremisWarren Ellis, Adi Granov) /Kingpin/Hachette/
Gyilkológép (Iron Man vol.4 #7-12, Excecute Program – Charles és David Knauf, Patrick Zircher) /Kingpin/

Marvel+ 1 (Iron Man vol.4  #13-14, Charles és Daniel Knauf, Patrick Zircher) /Kingpin/

Marvel+ 2 (The Confession #1, Brian Michael Bendis, Alex Maleev) /Kingpin/
Marvel-Legendák #5: Mandarin (Iron Man vol.4 #21-28, Haunted Daniel Knauf, Roberto De La Torre) /Kingpin/

Nagy Marvel Képregénygyűjtemény: Az öt rémálom (The Invincible Iron Man vol.2 #1-7, Matt Fraction, Salvador Larroca) /Hachette/


Török Dániel
Török Dániel
Tizenéves korom óta foglalkoztatnak a különböző művészeti ágak. Leginkább a zenében érzem otthon magam, tizenöt éves korom óta játszom, azóta a legkülönfélébb hangszereken próbáltam ki magam: csellón, gitáron, ütősökön, szintetizátorokon. Stilisztikailag a metál áll legközelebb a szívemhez, de szívesen hallgatok és beszélek más stílusokról is. Szintén foglalkoztat a képregények világa, jelenleg több, mint ötszáz példányt számol a gyűjteményem. A hétköznapokban a színház világában munkálkodom, világosítóként.