vasárnap, április 21, 2024

Trending

Hasonlóak

Időutazós Sherlock: Loki (Loki, 2021 – Disney+) 2. rész kritika (Spoilermentes)

A Loki második epizódja sokkal inkább megadja az alaphangulatot, mint az első, és kezd kibontakozni egy amolyan Sherlock–Moriarty-párhuzam az üldöző és az üldözött között. A nyomozás kreatív löketét az idő sajátos megközelítése szolgáltatja, de még mindig csak előre vetíti az igazi mókát, akármilyen frappáns megoldással is szolgál a címszereplő.

Loki
Loki: Tara Strong, mint Ms. Minutes. Kredit: ©Marvel Studios 2021

Az epizód elején egy reneszánsz vásárba csöppenünk, ahol az antagonistánk elintéz egy TVA-csapatot és magával ragadja az egyik ügynököt. Ezután aránylag nyugodt tempóban csordogál az epizód és főleg azt szemlélhetjük, ahogy Loki próbál alkalmazkodni az új munkájához. Igazi csemege lehet ez a rész sci-fi rajongóknak a kacifántos körmondataival és csavaros megoldásaival.

Mobius és Loki kapcsolata is tovább mélyül, és mind az önálló, mind a közös jeleneteik aranyat érnek. Bár Mobius gyakran takarózik Loki védelmében azzal, hogy a Csínytevés istene nélkülözhetetlen az ügy megoldásának érdekében, gyakran úgy tűnik, hogy egyre nagyobb szimpátiát érez a címszereplő iránt. Ennek ellenére gyakran szkeptikusnak is tűnik a döntése helyessége ügyében, ami biztosan nem egy érdekes pillanatot fog még szolgáltatni.

Loki
Loki: Tom Hiddleston, mint Loki és Owen Wilson, mint Mobius. Kredit: Chuck Zlotnik/ ©Marvel Studios 2021

A sorozat eddigi legnagyobb hiányossága, hogy továbbra is nagyon mostohán bánik a mellékszereplőkkel, szinte 100 százalékban Mobiusra és Lokira támaszkodik karakterfejlődés tekintetében.

Technikailag nem ugrotta meg az előző részt az eheti, viszont továbbra is koherens szórakozást kínál. Az old-school szintik és a retró slágerek szép egységet alkotnak a James Gunn által lefektetett és a Taika Waititi által továbbgondolt kozmikus vonalnak, mégis van a Loki-szériának egy sajátos szájíze, nem csak sütkérezik az elődei dicsfényében.

Loki
Loki: Sophia Di Martino, mint a rejtélyes variáns. Kredit: ©Marvel Studios 2021

Úgy tűnik, ez a ráérős tempó az új módi a Marvelnél, ami furán hathat ennyi év városrobbantgatás után, de amint megszokja az ember, jó újra visszafogottabb fordulatszámú filmes élménnyel találkozni az utóbbi évek adrenalindömpingjéhez képest.

Török Dániel
Török Dániel
Tizenéves korom óta foglalkoztatnak a különböző művészeti ágak. Leginkább a zenében érzem otthon magam, tizenöt éves korom óta játszom, azóta a legkülönfélébb hangszereken próbáltam ki magam: csellón, gitáron, ütősökön, szintetizátorokon. Stilisztikailag a metál áll legközelebb a szívemhez, de szívesen hallgatok és beszélek más stílusokról is. Szintén foglalkoztat a képregények világa, jelenleg több, mint ötszáz példányt számol a gyűjteményem. A hétköznapokban a színház világában munkálkodom, világosítóként.