szombat, július 13, 2024

Trending

Hasonlóak

Szuperhős történetbe burkolt terápia: WandaVízió finálé (WandaVision – Disney+, 2021) kritika

Minden hibája ellenére az MCU legnagyobb erőssége, hogy képes tanulni a hibáiból és több-kevesebb sikerrel meg is próbál javítani azokon. Ezáltal már többször mondtam egy-egy installációra, hogy „hű, ez a legjobb dolog a Marveltől!”, mégis mindig sikerül megugrani azt a bizonyos lécet és jelenleg a WandaVízió az a bizonyos „hű, ez a legjobb dolog a Marveltől!”Mielőtt bárki elfogultsággal vádolna, leszögezem: az epizódnak voltak hibái. Az utolsó rész három szálat is le kellett, hogy zárjon, ehhez pedig elég csekély volt az a bő negyven perc. Szívesen hallgattam volna még Vízió filozofálgatását, a hivatalos szervek is gyorsan kikerültek a képből, és a Monica-Darcy-Woo trió is fájdalmasan keveset szerepelt. A Pietro csavar megoldása pedig annyira kézenfekvő és egyszerű, hogy biztosan hosszú internetes viták melegágya lesz a téma.

WandaVízió
WandaVízió (VandaVision): Teyonah Parris, mint Monica Rambeau és Randall Park, mint Jimmy Woo. Kredit: ©Marvel Studios 2021

Továbbra is működnek viszont a karakterek. Örvendetes, hogy Fiege és csapata hagyta végre kibontakozni Wanda és Vízió karakterét. Végig igazi emberek tudnak maradni távoli istenképek helyett, és pont ez az emberség jelentette az egész széria szívét a kilenc rész során. A legnagyobb pozitívum, hogy Wanda szerepében nem egy mainstream „erős nő” szerepet kapunk, hanem egy igazit, aki küzd a traumáival, elmenekül a világtól, jó és rossz döntéseken keresztül jut el az elfogadásig, ettől pedig bárkinek igazán könnyű lehet kapcsolódni az amúgy is karizmatikus Olsenhez.

WandaVízió
WandaVízió (WandaVision): Elizabeth Olsen, mint Wanda. Kredit: ©Marvel Studios 2021

Technikailag is rengeteg energiát öltek a záróepizódba az alkotók, a képvilág, a színek, az effektek és a zene mind-mind egy igazi nagyvásznas produkció érzetét keltik. Ez a megközelítés valószínűleg egy apró ablakot nyújthat, hogy merre halad tovább a filmes iparág a jövőben, de ez egyelőre csak találgatás.

WandaVízió
WandaVízió (WandaVision): Paul Bettany, mint Vízió; Kathryn Hahn, mint Agnes és Elizabeth Olsen, mint Wanda. Kredit: ©Marvel Studios 2021

A WandaVízió nem tökéletes, de annál inkább szerethető, akárcsak a főhőse. Jó látni, hogy az MCU belépett abba az életkorba, hogy mély érzelmekről meséljen és érzékeltesse, milyen egy ember belső fájdalma, hogyan tudja feldolgozni azt. A következő MCU-sorozatig pedig osszuk ki Elizabeth Olsennek az összes filmes díjat. Kétszer.


Cím: WandaVízió (WandaVision)

Szereplők:

  • Elizabeth Olsen (Wanda Maximoff/Skarlát Boszorkány)
  • Paul Bettany (Vízió)
  • Kathryn Hahn (Agnes)
  • Teyonah Parris (Monica Rambeau)
  • Kat Dennings (Dr. Darcy Lewis)
  • Randall Park (Jimmy Woo)

Rendezte: Matt ShakmanHead

Writer: Jac Schaeffer

Produkciós cég: Marvel Studios

Social Media:

  • Twitter: @WandaVision, @DisneyPlus
  • Facebook: @WandaVisionOfficial, @DisneyPlus
  • Instagram: @MarvelStudios, @DisneyPlus
  • Hashtag: #WandaVision, #DisneyPlusTörök Dániel
Török Dániel
Tizenéves korom óta foglalkoztatnak a különböző művészeti ágak. Leginkább a zenében érzem otthon magam, tizenöt éves korom óta játszom, azóta a legkülönfélébb hangszereken próbáltam ki magam: csellón, gitáron, ütősökön, szintetizátorokon. Stilisztikailag a metál áll legközelebb a szívemhez, de szívesen hallgatok és beszélek más stílusokról is. Szintén foglalkoztat a képregények világa, jelenleg több, mint ötszáz példányt számol a gyűjteményem. A hétköznapokban a színház világában munkálkodom, világosítóként.