Hasábról a vászonra 4: Nick Fury

Még mindig a Disney bejelentések hatása alatt állva folytatjuk heti rovatunk, ezúttal a SHIELD vezetőjével, Nick Fury-val.

Rajongói körökben 2008 óta már legendásnak számít Samuel L. Jackson stáblista utáni belépője az első Vasember-film végén, nagyobb szerepet azonban csak a folytatásban kapott. Jackson azóta több ízben is eljátszotta a szuperhumán ügyekkel foglalkozó ügynökség fejét, legutóbb pedig a Pókember: Idegenben során találkozhattunk vele.A jelenlegi hírek szerint Fury mostantól lesz csak igazán aktív, a Disney+-ra érkező saját sorozatában, ami a Secret Invasion címet kapta. A Marvel Kapitány, illetve Pókember második MCU-s kalandja már részben megágyaztak ennek a történetnek, addig is tekintsük át, miben is különbözik a képregényes Nick Fury a Samuel L. Jackson által megformált verziótól.

1.Nick Fury fehér

Nick Fury
Nick Fury / Kép: Marvel Database

Mivel a karakter születése bőven a hidegháború időszakára esik, kb. elképzelhetetlen volt, hogy egy kormányügynökség vezetői pozícióját egy afroamerikai származású karakter töltse be. Akármennyire jellemzi ez a 60-as évek szellemiségét a Marvel fő univerzumában Fury a mai napig fehér és mogorva.


2. Vagy mégsem…?

Nick Fury
Nick Fury / Kép: Screen Rant

Általában nem szoktunk és nem is fogunk a képregények mindenféle alternatív valóságaiba kalandozni (ezt persze csak a Dr. Strange-mozi folytatásáig tudjuk megígérni), Nick Fury esetében mégis érdemes kivételt tenni. A 2000-es évek elején a kiadó tett egy kísérletet arra, hogy új, fiatalabb olvasókat toborozzon, a karaktereket megfiatalítsa és megjelenésben, gondolkodásban is közelebb hozza a mai ember gondolkodásmódjához. Ez lett az Ultimate univerzum, vagy ahogyan itthon ismerhetjük, az Újvilág. Ebben a világban Fury afroamerikai származású és valamivel talán vagányabb is, mint fősodorbeli megfelelője. Brian Michael Bendis író és Mark Bagley rajzoló ezt a verziót viszont egyenesen Jacksonról mintázták.

3. Secret Invasion

Nick Fury
Nick Fury (Secret Wars) / Kép: Pinterest

A sorozat közeledtével érdemes lehet tudni, hogy ez a történet nem egy Nick Fury szóló kaland. Bendis sokéves felkészülést követően hozta tető alá ezt a történetet, ami szinte minden földi szuperhőst érint. A SHIELD feje hosszú távollét után mutatkozott ismét, az eseményig csupán találgatni lehetett, hogy hova is tűnt pontosan.

 

4. A SHIELD igazgatója

Nick Fury
Nick Fury / Kép: Comic Art Fans

A Secret War (magyarul Új Titkos Háború /Kingpin/Hachette/) eseményei után Fury kényszerül lemondani a szervezet vezetéséről és nem is találkozunk vele egészen a Secret Invasion eseményig. Az igazgatói széket először Maria Hill, majd Tony Stark veszi át.

Ahogyan múlt héten Hadigép esetében, most sem tudunk önálló Nick Fury képregényeket listázni, de cserébe következzen egy vicces fun fact:

+1. David Hasselhoff – Zűrös csodaügynök

Nick Fury
Nick Fury (David Hasselhoff) / Kép: Imdb

Ugyan nem képregény, de 1998-ban elkészült egy önálló Nick Fury-film, David Hasselhoff-fal a főszerepben. Ahogy sok más korábbi Marvel-film, ez sem sikerült túl fényesen és a korosodás is sokat ártott neki. A végeredmény annyira pocsék lett, hogy a négy csillagot sem sikerült elérnie IMDb-n. 


Friss

Bosszúra készen kritika (Do Revenge, 2022 – Netflix): Van füle, meg farka, csak a törzse hiányzik

Nagyon sok jó vígjáték létezik, amit kár lenne kihagyni, de manapság már egyre kevesebb...

Ellenbacher Ibolya és Juhász Éva: Közel vagy című kiállításán jártunk a XV. Kerületi Kulturális Örökség Háza és Helytörténeti Gyűjteményben

A XV. Kerületi Kulturális Örökség Háza és Helytörténeti Gyűjtemény rendszerint időszaki kiállításokat is szokott...

Nincs baj, drágám kritika (Don’t Worry Darling, 2022) – Nem minden az, aminek látszik

A „Nincs baj, drágám!” című filmről, valószínűleg azok is hallottak, akiket annyira nem izgat...

6 dolog, amit nem tudtál a szülinapos Mark Hamillről

Mark Hamill legismertebb szerepe valószínűleg élete végéig Luke Skywalker jedi lovag (majd későbbi mester...
Török Dániel
Török Dániel
Tizenéves korom óta foglalkoztatnak a különböző művészeti ágak. Leginkább a zenében érzem otthon magam, tizenöt éves korom óta játszom, azóta a legkülönfélébb hangszereken próbáltam ki magam: csellón, gitáron, ütősökön, szintetizátorokon. Stilisztikailag a metál áll legközelebb a szívemhez, de szívesen hallgatok és beszélek más stílusokról is. Szintén foglalkoztat a képregények világa, jelenleg több, mint ötszáz példányt számol a gyűjteményem. A hétköznapokban a színház világában munkálkodom, világosítóként.

Hasonlóak

6 dolog, amit nem tudtál a szülinapos Mark Hamillről

Mark Hamill legismertebb szerepe valószínűleg élete végéig Luke Skywalker jedi lovag (majd későbbi mester...

Katonadolog, avagy a kutya, amelyik se nem ugat, se nem harap: Katonadolog (Dog, 2022 – United Artists Releasing) kritika

"Egyszer a kutya és/vagy az izmoscsávó miatt megnézhető, gyerekeknek a kutya ellenére nem ajánlott..." Holivúd...

Tisztítótűz: Akik az életemre törnek (Those Who Wish Me Dead, 2021 – New Line Cinema) kritika

Februárban a hazai HBO Go-ra is megérkezik Taylor Sheridan (Wind River - Gyilkos nyomon)...