Hasábról a vászonra 4: Nick Fury

Még mindig a Disney bejelentések hatása alatt állva folytatjuk heti rovatunk, ezúttal a SHIELD vezetőjével, Nick Fury-val.

Rajongói körökben 2008 óta már legendásnak számít Samuel L. Jackson stáblista utáni belépője az első Vasember-film végén, nagyobb szerepet azonban csak a folytatásban kapott. Jackson azóta több ízben is eljátszotta a szuperhumán ügyekkel foglalkozó ügynökség fejét, legutóbb pedig a Pókember: Idegenben során találkozhattunk vele.A jelenlegi hírek szerint Fury mostantól lesz csak igazán aktív, a Disney+-ra érkező saját sorozatában, ami a Secret Invasion címet kapta. A Marvel Kapitány, illetve Pókember második MCU-s kalandja már részben megágyaztak ennek a történetnek, addig is tekintsük át, miben is különbözik a képregényes Nick Fury a Samuel L. Jackson által megformált verziótól.

1.Nick Fury fehér

Nick Fury
Nick Fury / Kép: Marvel Database

Mivel a karakter születése bőven a hidegháború időszakára esik, kb. elképzelhetetlen volt, hogy egy kormányügynökség vezetői pozícióját egy afroamerikai származású karakter töltse be. Akármennyire jellemzi ez a 60-as évek szellemiségét a Marvel fő univerzumában Fury a mai napig fehér és mogorva.


2. Vagy mégsem…?

Nick Fury
Nick Fury / Kép: Screen Rant

Általában nem szoktunk és nem is fogunk a képregények mindenféle alternatív valóságaiba kalandozni (ezt persze csak a Dr. Strange-mozi folytatásáig tudjuk megígérni), Nick Fury esetében mégis érdemes kivételt tenni. A 2000-es évek elején a kiadó tett egy kísérletet arra, hogy új, fiatalabb olvasókat toborozzon, a karaktereket megfiatalítsa és megjelenésben, gondolkodásban is közelebb hozza a mai ember gondolkodásmódjához. Ez lett az Ultimate univerzum, vagy ahogyan itthon ismerhetjük, az Újvilág. Ebben a világban Fury afroamerikai származású és valamivel talán vagányabb is, mint fősodorbeli megfelelője. Brian Michael Bendis író és Mark Bagley rajzoló ezt a verziót viszont egyenesen Jacksonról mintázták.

3. Secret Invasion

Nick Fury
Nick Fury (Secret Wars) / Kép: Pinterest

A sorozat közeledtével érdemes lehet tudni, hogy ez a történet nem egy Nick Fury szóló kaland. Bendis sokéves felkészülést követően hozta tető alá ezt a történetet, ami szinte minden földi szuperhőst érint. A SHIELD feje hosszú távollét után mutatkozott ismét, az eseményig csupán találgatni lehetett, hogy hova is tűnt pontosan.

 

4. A SHIELD igazgatója

Nick Fury
Nick Fury / Kép: Comic Art Fans

A Secret War (magyarul Új Titkos Háború /Kingpin/Hachette/) eseményei után Fury kényszerül lemondani a szervezet vezetéséről és nem is találkozunk vele egészen a Secret Invasion eseményig. Az igazgatói széket először Maria Hill, majd Tony Stark veszi át.

Ahogyan múlt héten Hadigép esetében, most sem tudunk önálló Nick Fury képregényeket listázni, de cserébe következzen egy vicces fun fact:

+1. David Hasselhoff – Zűrös csodaügynök

Nick Fury
Nick Fury (David Hasselhoff) / Kép: Imdb

Ugyan nem képregény, de 1998-ban elkészült egy önálló Nick Fury-film, David Hasselhoff-fal a főszerepben. Ahogy sok más korábbi Marvel-film, ez sem sikerült túl fényesen és a korosodás is sokat ártott neki. A végeredmény annyira pocsék lett, hogy a négy csillagot sem sikerült elérnie IMDb-n. 


Friss

A MűvészTerem pályázat lezárult

Nyáron írtunk a MűvészTerem nevű pályázatról. A kétfordulós verseny eredménye megvan, a második forduló...

Megérkezett az Outlander szakácskönyv

Történt már veled olyan, hogy néztél egy filmet/sorozatot, amiben jóízűen falatoztak és te nyál...

A vérszívó diktátor – A gróf (El Conde, 2023 – Netflix) kritika

Pablo Larraín világhírű chilei rendező konzervatív politikus szülők gyermekeként látta meg a napvilágot és...

“Tehetsz méh többet!” a Magyar Természettudományi Múzeum rendezvénye kisgyermekeknek

A Magyar Természettudományi Múzeum, Tehetsz méh többet! című rendezvénye főként a kisgyermekeket célozza meg....
Török Dániel
Török Dániel
Tizenéves korom óta foglalkoztatnak a különböző művészeti ágak. Leginkább a zenében érzem otthon magam, tizenöt éves korom óta játszom, azóta a legkülönfélébb hangszereken próbáltam ki magam: csellón, gitáron, ütősökön, szintetizátorokon. Stilisztikailag a metál áll legközelebb a szívemhez, de szívesen hallgatok és beszélek más stílusokról is. Szintén foglalkoztat a képregények világa, jelenleg több, mint ötszáz példányt számol a gyűjteményem. A hétköznapokban a színház világában munkálkodom, világosítóként.

Hasonlóak

Kurosawa és társai: A 20 legjobb szamurájfilm, amit muszáj megnézni legalább egyszer

A japán történelem mindig is lenyűgözött. Mondhatni abba a korosztályba tartozom, akiknek gyerekként a...

6 dolog, amit nem tudtál a szülinapos Mark Hamillről

Mark Hamill legismertebb szerepe valószínűleg élete végéig Luke Skywalker jedi lovag (majd későbbi mester...

Katonadolog, avagy a kutya, amelyik se nem ugat, se nem harap: Katonadolog (Dog, 2022 – United Artists Releasing) kritika

"Egyszer a kutya és/vagy az izmoscsávó miatt megnézhető, gyerekeknek a kutya ellenére nem ajánlott..." Holivúd...