hétfő, május 20, 2024

Trending

Hasonlóak

LISTA: A szuperhősöknek is meg kellett születniük valamikor!

Minden elkezdődik valahol. A következő lista az ismertebb szuperhősöket állítja sorba keletkezésük időrendje szerint.

Vajon ki lesz a legöregebb hőspapa/vagy hősmama? Egy kis súgás: nem Superman.

Pokolfajzat (Hellboy, 1993)

Szuperhős
Kép: CBR

A lefaragott szarvú, kicsit bunkó, vörös hős valójában egy kölyök, szinte még rajta van a pelenka. 28 éves. 1993-ban született. A San Diego Comic-Con Comics-ban jelent meg. Apukája Mike Mignola.

Deadpool (1991)

Szuperhős
Kép: The Hollywood Reporter

A kissé zavart, meglehetősen terhelt gyerekkorral rendelkező, majdnem pszichopata Wade Winston Wilson, alias Deadpool 1991-ben látott napvilágot a The New Mutants 98. számában. Eleinte rosszfiú volt, aztán szépen kiverekedte magát cinikus hőssé. Igazi sztárrá akkor vált, amikor mozifilmet kapott 2016-ban.

Tini (Mutáns) Nindzsa Teknőcök (Teenage Mutant Ninja Turtles, 1984)

Szuperhős
Kép: Screen Rant

A négy mutáns tesónak a Mirage Studios saját képregényt adott 1984-ben. Ha valaki azon tűnődik, hogy lehet ekkora marhaságot kitalálni, annak egy kis segítség: tulajdonképpen az 1980-as évek képregényinek paródiájaként született meg a négy teknős, de 1987-ben már rajzfilmsorozatot kaptak, így nem csak röhögni lehetett rajtuk, hanem már hősként is apríthatták az ellenfelet.

Rozsomák (Wolverine, 1974)

Szuperhős
Kép: CBR

Nagyot ugrunk hátra az időben. 1974-ben az X-men társaság új taggal bővült. Rozsomák, a Hihetetlen Hulk 180. számában bukkant fel elsőként, majd hamarosan csatlakozott az éppen újrarajzolt X-men-csapathoz. Ekkor tért igazán magához és vált karmos szuperhőssé.

Mocsárlény (Swamp Thing, 1971)

Szuperhős
Kép: Screen Rant

Ki gondolná, hogy a Mocsárlény csak ötven éves? Szegény Mocsárlény tulajdonképpen zöldség, de mindig is nemes célok vezérelték. Woodstock után a világ Vízöntős lett. Talán ennek köszönheti megszületését a karakter, aki a Föld bolygó és az emberiség közötti kapcsolatban áll félúton. Az HBO sorozata 2019-ben megpróbálta rehabilitálni, de mivel csak egy évadot kapott, így továbbra is mellékhős maradt.

X-men (1963)

Szuperhős
Kép: Nerd Reactor

Az 1962 októberében lezajlott Disznó-öböl válság nem múlt el nyomtalanul a képregényalkotókban sem, hiszen majdnem kipusztult a bolygónk. Stan Lee egy évvel a válság után jött ki X Professzorral és a mutánsokkal. A kezdőcsapat így nézett ki: Küklopsz, Csodalány, Angyal, Bestia és Jégember. A „mutáns” kifejezés nem csengett túl jól, így hamar X-menre cserélték. A csapat tagjai rendszeresen váltották egymást. X Professzor kemény osztályfőnök volt. A 316–340. részekben például Küklopsz, Jean Grey, Bestia, Jégember, Arkangyal, Vihar, Rozsomák, Vadóc, Gambit, Psziché, Bishop, Ágyúgolyó volt az osztály tagja.

Vasember (Iron man, 1963)

Szuperhős
Kép: Republic World

Szintén az öbölválság árnyékában jelent meg a Vasember is. Nem csoda: mindent magába foglalt, amit a felsőbbrendűségért küzdő Amerika képviselt: gazdagság, határozottság, kütyük, technológiai fölény. Tony Stark a Tales of Suspence sorozat 39. számában bukkant fel elsőként.

Pókember (Spider-man, 1962)

Szuperhős
Kép: The Guardian

Stan Lee-nek kellett egy új hős. Ki is jött hamarosan egy a kalapból. Az atomválság sűrűjében nem csoda, hogy Peter Benjamin Parker tulajdonképpen sugárfertőzés miatt lesz pókkölyök. A most 61 éves örökifjú szuperhős talán a legjövedelmezőbb karaktere lett az univerzumnak. Rengeteg pénzt lapátolt össze készítőinek. Ő volt az első a hősök közül, akinek valódi személyisége volt. Problémái, gyengeségei, nehézségei adódtak. Általa kaptak a többiek is 3D-s emberi mélységeket.

Hulk (1962)

Szuperhős
Kép: ComicBook.com

Csoda lenne, ha Hulk nem az atomárnyék éveiben született volna meg. Senki számára nem lehet meglepő, hogy egy csúnya gammasugárzás miatt vált Doktor Robert Bruce Banner egy nem túl okos, zöld, őrjöngő monstrummá. Hulk egyébként (talán pont a sugárzás miatt) az örök visszatérő szerepét játssza. Számtalan alkalommal fejezték be a történetét, és vették elő pár év múltán úra.

Fantasztikus 4-es (Fantastic 4, 1961)

Szuperhős
Kép: Slash Film

Az Amerika Igazság Ligája sikerén felbuzdulva, még mindig a hatvanas évek elején, Stan Lee és Jack Kirby először dugták össze a fejüket. Az eredmény négy hős lett. A négy szupert ismét sugárzás, de most kozmikus éri, így lesznek különlegesek. Ők voltak az első család-alapú hősök. Egy nem túl jól, de mégis működő baráti, sőt, intim közösségben tevékenykedtek együtt a gonoszak ellen.

Megszületésük és sikerük emelte a Marvel céget az egekig.

Igazság Ligája vagy Amerika Igazság Ligája (Justice League, 1960)

Szuperhős
Kép: Pinterest

A képregényforradalom első szülöttei között vannak. A hidegháború kemény korában, amikor attól félt mindenki, hogy orosz megszállók tapossák majd Amerika utcáit, kellett egy csapat, mely védelmet nyújt a fenyegetés ellen. Meg is született egy. Amerika lecserélődött a Föld bolygóra, az oroszokat pedig felváltották idegen világbeli harcosok, de egyébként minden azonos maradt. A csapatot a DC leismertebb hősei tették ki: Aquaman, Batman, Flash (Barry Allen), Zöld Lámpás (Hal Jordan), Marsbéli Vadász, Superman és Wonder Woman.

Supergirl (1959)

Szuperhős
Kép: Comic Book Herald

Ahogy Ádám sikere után jött Éva, úgy jelent meg Superman, születési nevén Kal-El köpenyéből Supergirl, vagyis Kara Zor-El. Csak ők unokatesók voltak. Az Action Comics 252. számában jelent meg először a nő. Innentől fogva sokszor felbukkan. Éppen ezért meglepő, hogy 1985-ben a DC szerkesztői úgy döntöttek, megölik Supergirlt. A gyilkosságot a Crisis on Infinite Earths szériában követték el, Superman legnagyobb bánatára. Az indok nyomós volt. Lassan kiderült, hogy a Kripton elpusztulását a fél Kripon túlélte (többek között Superman, Supergirl, Krypto, a Phantom Zone bűnözői és még sokan mások), így hogy legyen Superman egyedi hős? Sehogy. Ezután sokáig kellett várni, de aztán persze visszatért, több formában is… Most 62 éves.

Wonder Woman (1941)

Szuperhős
Kép: Comics Beat

Az 1940-es évek elején, a második világháború kegyetlen hajnalán számtalan szuperhős látott napvilágot. Nem csoda. Egy háború nem kellemes perspektíva az emberiség számára ott, ahol Amerika jelenti a demokrácia utolsó védőbástyáját. Szükség van hősökre, és persze hősnőkre. A karaktert William Moulton Marston pszichológus és író hozta létre. Célja egy szimbolikus nő megteremtése volt, aki kivédi a puskagolyókat, igazmondásra kényszerít, és egy cseppet sem marad le egyetlen férfi mögött sem. Sikerült neki.

Aquaman (1941)

Szuperhős
Kép: DC Comics

Az igazság ligájának egyik alapítója. Arthur Curry valójában soha nem verekedte ki magát hiper-szuperhőssé, de ez nem csoda. Azon kívül, hogy erős, gyorsan tud úszni és irányítja a halakat, nem sok egyéb képességgel rendelkezik. Ez azonban mégis elég volt ahhoz, hogy immár 80 éve ne kopjon ki a hősök közül. Ő kapná a mellékszereplő Oscart.

Amerika Kapitány (Captain America, 1941)

Szuperhős
Kép: CBR

Egy igazi háborús szuperhős, aki azért született meg, hogy katonai példává, hősképpé váljon. Azzá is vált. A legsikeresebb rajzolt háborús hős volt a világháború éveiben. Ő testesítette meg az amerikai ideált. A németek után az oroszok ellen harcolt, és csak a hetvenes években vált kedvetlenné, mikor már nem volt kivel harcolnia. 2001 szeptembere után azonban újra talpra állt, és már a terroristákat üldözte nagy sikerrel. Ő is 80 éves idén.

Amerika Igazság Társasága (Justice Society of America, 1940)

Szuperhős
Kép: Comic Vine

Ők voltak a Szuperhősök első csapata. Tagjaik Atom, Doktor Végzet, Zöld Lámpás, Sólyomember, Villám, a Homokember, Óraember/Hourman és Sperktum.

Fantomah/Vörösruhás Nő (Fantomah/Woman in Red, 1940)

Az első szuperhősnő karakterért ketten is versenyeznek. Fantomah volt az, aki elsőként jelent meg szupererővel nőként nyomtatásban a Jungle Comics 2. számában, 1940 februárjában. Azonban az első maszkos, szuperjelmezes szupernő (aki annak is született) a Thrilling Comics oldalain, 1940 márciusban látta meg a napvilágot. Ő volt a Vörösruhás Nő. Ezek ketten azóta is vitatkoznak, hogy ki volt az első.

A Villám (The Flash, 1940)

Szuperhős
Kép: CBR

Jason „Jay” Peter Garrick egy bizarr laboratóriumi baleset után jelent meg 1940-ben a Flash Comics első számában. A gyors ember igen népszerű volt a második világháború alatt, azonban a háború befejeztével a szuperhősök népszerűsége hanyatlott. Flash-t is elérte a végzet. De mint minden szuperhős, ő is képes újjászületni, és a nagy fellenülés idején, az 50-es évek végén már ő is teljes erejéből rohangál világszerte.

Üstökös (The Comet, 1940)

Szuperhős
Kép: wikipedia

Talán azért nem ismerjük őt olyan jól, mert ő volt az első olyan szuperhős, aki meghalt. Persze néha ő is feltámad, de akkor is ő volt az első, aki 1941-ben elhullott a harcban. Talán azért kellett meghalnia, mert Üstökös tulajdonképpen csupán erős volt és repülni tudott. Ez nem túl sok a hősök között.

Marvel Kapitány/Shazam (1940)

Szuperhős
Kép: The Ringer

A most 81 éves Kapitány hihetetlen népszerűségnek örvendett a 40-es években. Billy Batsont, a fiatal rádiós riportert egy varázsló választja ki, hogy az igazság bajnoka legyen. Amikor kimondja a varázsló nevét (Shazam) egy villám csap bele és szuperhőssé válik. Ez olyannyira sikerült neki, hogy még Szuperment is elhomályosította, ezért aztán mennie kellett, ahogy Supergirlnek is. A DC-ben úgy vélték, hogy Shazam tulajdonképpen Superman másolata, és abból minek kettő? A Kapitány csak a 70-es években bukkan fel újra.

Batman (1939)

Szuperhős
Kép: ScreenCrush

Elérkeztünk az ősöregekhez. A most 82. szülinapját ünneplő denevérember a Detective Comics 27. számában debütált. Első szerelése piros ruha, szárnyak és fekete, szemet takaró maszk volt. A visszahúzódó, emberszerető, bűnt nem szerető milliomos főként Superman népszerűségének köszönheti létét. Új karakterre volt szükség, hogy a Superman által megnyitott sikert valódi pénzre váltsák. Batman meghálálta a bizalmat és a popkultúra legnagyobb alakjává nőtte ki magát. Hírneve töretlen, ereje és lelkesedése meghazudtolja nagypapakorát. Könyveket lehete róla írni. Írnak is.

Superman (1938)

Szuperhős
Kép: CBR

Minden idők legszuperhősebb szuperhőse, Superman most 83 éves. Első megjelenése 1938 júliusában, az Action Comics első számában volt. Ő alapozta meg az amerikai szuperhős képregénykultúrát, és lett a popkultúra ikonikus alakja (Batman mellett). Már 1941-ben animációs sorozatot készítettek belőle. 1948-ban jelent meg a mozikban. A televízióban 1951-ben tűnt fel sorozatként, és 1978-ban nagyjátékfilmben is debütált (Christopher Reeve szereplésével). Szuperman egyszerűen szuper. A szuperhősök apukája.

A Fantom (The Phantom, 1936)

Szuperhős
Kép: Amino Apps

Superman előtt két évvel jelent meg a Fantom, az első ismert álarcos hős. Fantom egy kitalált afrikai országban, Bangallában harcolt a bűnözők ellen. Napilapok hasábjain kapott egysoros képregény-csíkot (comic strip). Álarcot viselt, de az eszén és leleményességén kívül semmilyen szupererővel nem rendelkezett. Vagyis nem rendelkezik, hiszen a mai napig töretlenül ott van az újságok képregényszekcióiban. Fantom volt az első, aki szuperhősruhát viselt, ezzel megalapozva az őt követő hősök kinézetét. Ő volt az első azok közül, kiknek nem látszott a szeme, látható pupilla nélkül vette fel a küzdelmet a gonoszokkal. Ez is szuperhős tulajdonsággá vált. Átmenet volt a ponyvairodalom hősei (Tarzan, Árnyék) és a valódi szuperképességekkel rendelkező hősök között (Superman és a többiek). Most 85 éves. Boldog születésnapot kívánunk neki!

Varga Lóránt
Varga Lóránthttp://www.vargalorant.hu
A nevem Varga Lóránt és író vagyok. Nyomtatásban megjelent műveim mellett két éve "közösségi íróként" tevékenykedem, ami nyomon kísérhető honlapomon és Facebook oldalamon is. Kis gyerekkorom óta nézek filmeket. Ennek megfelelően mindig is közelemben maradt ez a művészeti ág. Egyetemi éveim alatt számtalan filmesztétika kurzus hallgatója voltam. Ha akarjuk, ha nem a XX. század második felétől a vizuális kutúra átvette a vezető szerepet. A tény fölött egyetlen író sem hunyhat szemet. Ennek szellemében egy általam vezetett, immár 10 éves Olvasókör is rendszeresen tárgyal filmalkotásokat. Olvasni jó. És jó filmet nézni is jó. Ez van!