Az idei év aukciós rekordja: 95 millió forintért kelt el Tihanyi Lajos festménye

Két olyan mű versenyzett az év aukciós rekordjáért, és kelt el a legmagasabb leütési áron a Virág Judit Galéria téli árverésén, amelyek több mint 100 év elteltével csak napjainkban kerültek újra a magyar közönség elé. Tihanyi Lajos Aktja 95 millió forintért, míg Munkácsy Mihály Naplemente című alkotása 90 millió forintért cserélt gazdát. A háború utáni és kortárs művek közül legmagasabb áron, 20 millió forintért Nádler István Fekete című festményét vásárolták meg, míg Fiedler Ferenc Cím nélküli alkotása életműrekordot jelentő, 13 millió forintos áron kelt el.

A műkereskedelemben is jelentős változásokat hozott az idei év: felgyorsította a digitálist átállást, az aukciók az online térbe költöztek. Ám a vásárlói kedv azt mutatja, a műtárgybefektetéssel szembeni bizalom rendületlen, és az egyik legstabilabb pozíciót élvezi a befektetési lehetőségek között.  A körülményekhez igazodva téli aukcióját is online rendezte meg a Virág Judit Galéria. A nemzetközi aukciós házak gyakorlatát követve ráadásul tematikusan, két részletben: december 18-án a háború utáni és kortárs művekre, december 19-én a klasszikus alkotásokra és Zsolnay-kerámiákra lehetett licitálni a galéria saját online felületén, telefonon és vételi megbízással.

A téli aukció egyik legnagyobb szenzációja Tihanyi Lajos Aktja volt, melynek hátoldalán egy korábban ismeretlen női portré látható. A mű 40 millió forintos kikiáltási árról indulva 95 millió forintért cserélt gazdát. Szintén kiemelkedő érdeklődés övezte Munkácsy Mihály Naplemente című művét, mely bensőséges tájszemléletével az életmű egyik legkülönlegesebb darabja. Az 50 millió forintos kikiáltási árról induló festményt hosszas licitharc után végül 90 millió forintért vásárolták meg.Scheiber Hugó nagyváros sorozatának egyik legszebb és legizgalmasabb darabja, a Világváros (Potsdamer Banhof) 53 millió, míg a magyar kubizmus egyik különleges tétele, Szobotka Imre Fekvő alakja életműrekordot jelentő, 46 millió forintos áron kelt el. Kiemelt érdeklődés övezte Vaszary János műveit is, Reggelizőasztal című csendéletéért 42 millió, míg Kilátás a Tabánra című festményéért 14 millió forintot fizettek.  Paál László Békák mocsara: a fontainebleau-i erdő című festménye 40 millió, Aba-Novák Vilmos Székely falu (Tótfalu) című tájképe 22 millió, Rippl-Rónai József Banyuls-i tengeröböl című festménye 20 millió, Kádár Béla Árkádiája 14 millió forintért kelt el. A kiemelt érdeklődést jól mutatja, hogy sokszor a kisebb tételekért is izgalmas licitharc bontakozott ki: Rippl- Rónai József A kacsával álmodó kutya című, 1916-os tusrajza 260 ezer forintról emelkedett 2 millióra, Bornemissza László Lemenő nap című festményéért 80 ezer forintról indulva 400 ezer, míg Mednyánszky László Tavaszi virágzás című művéért 1,6 millió forintos kikiáltási árról indulva 6 millió forintnál koppant a kalapács. A Zsolnay-kerámiák közül 6 millió forintért vásárolták meg a Venetian-sorozat vízi világ festésű, két elefántfejet formázó füllel díszített vázáját, valamint egy virágmotívummal díszített vázát is.

A háború utáni és kortárs művek közül a legmagasabb árat, 20 millió forintot Nádler István Fekete című monumentális festményéért fizettek, míg Csavarás című alkotása 17 millió forintért kelt el. Szintén 17 millió forintért vásárolták meg Reigl Judit folyamat című művét. Lakner László néhány évig tartó szürnaturalista időszakának egyik izgalmas darabja, a Konyhai csendélet 19 millió forintért kelt el.  Izgalmas licitharc bontakozott ki, végül életműrekordot érő, 13 millió forintért kelt el a Franciaországban világhírűvé vált Fiedler Ferenc (Francois Fiedler) Cím nélküli festménye.

Rozsda Endre Danse de la guerre, vagyis Háborús tánc című festménye 14 millió, Bak Imre Improvizáció IV. című alkotása 9 millió, Keserü Ilona Hommage a Nervi című műve és Birkás Ákos Fej című festménye egyaránt 6,5 millió forintért kelt el. Csernus Tibor Ézsua eladja az elsőszülöttség jogát című képét 5,5 millió forintnál ütötték le, de ugyanennyit fizettek Gyarmathy Tihamér Elmozdulás a horizontális vertikálisból című festményéért is.

A két árverés – melyeket nemcsak országszerte, hanem többek között Ausztriából, Szlovákiából, Romániából, Törökországból, Belgiumból, Németországból, Franciaországból és az Egyesült Államokból is követtek – közel 950 millió forintos összleütési értékkel zárult.


Friss

A MűvészTerem pályázat lezárult

Nyáron írtunk a MűvészTerem nevű pályázatról. A kétfordulós verseny eredménye megvan, a második forduló...

Megérkezett az Outlander szakácskönyv

Történt már veled olyan, hogy néztél egy filmet/sorozatot, amiben jóízűen falatoztak és te nyál...

A vérszívó diktátor – A gróf (El Conde, 2023 – Netflix) kritika

Pablo Larraín világhírű chilei rendező konzervatív politikus szülők gyermekeként látta meg a napvilágot és...

“Tehetsz méh többet!” a Magyar Természettudományi Múzeum rendezvénye kisgyermekeknek

A Magyar Természettudományi Múzeum, Tehetsz méh többet! című rendezvénye főként a kisgyermekeket célozza meg....
Ivány Bence
Ivány Bence
Sziasztok, Bence vagyok! Gyermekkorom óta imádom a filmeket. Akkoriban élő műsorújság voltam. Betéve tudtam az egész heti tv műsort (csatorna, filmcím, játékidő, tartalom és főszereplők). Imádom a műveszeteket, mind a filmek és sorozatok, mind pedig a zene fontos szerepet játszanak az életemben. Ezek közül számos helyen volt szerencsém kipróbálni magam: Filmezés, zenélés, írás, média (szerkesztő asszisztens és riporter). Jelenleg a Filmsomnia mellett színészként dolgozom és egy Podcast-et is vezetek. Nagyon fontos számomra az objektivitás mércéje, ezért igyekszem mindig a lehető legobjektívebben közvetíteni a mondandóm. Ez persze nem könnyű, hiszen az a fránya szubjektív vélemény minden sarokból árgus szemekkel figyel és vár. Ezért mindig résen kell lennem és nem szabad elgyengülnöm, mert különben átveszi az irányítást.

Hasonlóak

Csillagokkal álmodó: gondolatok Papp Norbert Égi jelek című kiállításáról

„Egy szürreális világnak a lenyomata, amit a fejemben látok, csatlakozok egy végtelen forráshoz….és...

„És egyszer csak az ecset elindul….”: Takáts Márton kiállítása

A Budapest Galéria ódon épületében március 13-ig látható Takáts Márton kiállítása. Takáts Márton impresszionista jegyeket...

Koprodukcióban mutatja be Göncz Árpád drámáját a Csokonai és a Terminál Workhouse

Február 10-én, Göncz Árpád születésének 100 évfordulóján jelentette be együttműködését a XV. kerületi kulturális...