szombat, május 18, 2024

Trending

Hasonlóak

10 film, amit meg kell nézned, ha érdekel a foci

A most zajló EB-n már átéltünk néhány drámát, de az élőben látott izgalmak között van még néhány óra, melyet ki lehet tölteni filmes focival. A következő lista sok forrás felhasználásával készült, és azok a filmek kerültek be, melyek mindegyik listában szerepeltek.

Lássuk ezt a szép sportot filmekben is.

10. Üsd, vágd, focizzál! (Shaolin Soccer – 2001)

foci, focis film
Forrás: The18

A lista egy vicces focis darabbal kezdődik. Persze lehet egy nagyot nevetni azon, hogy felkerült a listára, azonban a Stephen Chow által megrendezett mozi a hongkongi alkotások legsikeresebbikévé vált a premier után, melyet majd a Stephen Chow által megrendezett Kung Fu Hustle/A Pofonok Földje (2004) döntött csak le a trónról. A film tehát nem komoly, de nevetni azért lehet rajta. A történet egyszerű: Sing kungfumester, miután találkozik Fung focisztárral, összegyűjti régi kungfus barátait, hogy tudásukat a focipályán kamatoztassák. ebben a filmben van minden, kungfu, foci, varázserő, eszementség a maximumon.

9. Barátom, Eric (Looking for Eric – 2009)

foci, focis film
Forrás: Between the Seats

A következő film nem klasszikus sportfilm, mégis itt a helye. Eric Bishop, egy középkorú postás két intézetis fiút nevel. Régen elvált, de lányával, aki egy unokával ajándékozza meg, még tartja a kapcsolatot. Amikor a lánya arra kéri, hogy rendszeresen vigyázzon unokájára, kénytelen felvenni a kapcsolatot exével. Eric azonban nem omlik össze. Két családot is megpróbál egyensúlyban tartani, melyhez komoly segítséget is kap Eric Cantona személyében.
Cantona szerepét maga Eric Cantona játssza, ugyanis a Manchester Unitedben elért döbbenetes sikerei után a filmkészítés felé vette az irányt.

8. Futball faktor (The Football Factory – 2004)

foci, focis film
Forrás: Empire

A történet egy Chelsea-szuroklóról, Tommy Johnsonról (Danny Dyer) szól. Az angol futballhuliganizmus mögött nem csak a törés-zúzás áll. A filmből megismerjük három generáció élethelyzetét, a törzshöz való tartozás fontosságát, és azt, hogy meddig mehet el valaki ezen az életúton.

7. United (United – 2011)

foci, focis film
Forrás: Mafab.hu

A James Strong által rendezett filmdráma a labdarúgás világának egyik nagy szerencsétlenségét dolgozza fel. 1958 februárjában a Manchester United éppen egy BEK-fordulóról tartott haza, mikor a gépe Münchenben kicsúszott a kifutópályáról, majd kigyulladt. A szerencsétlenségben 23 ember halt meg, ezek között nyolc csapattag volt. Ezt követően a szerencsétlenséget túlélő Matt Busby-nak a semmiből kellett felépítenie újra a csapatot. Kemény munka után készen álltak arra, hogy nekifussanak a 1967–68-as BEK-sorozatnak.

6. Montevideo, Taste of a Dream (2010)

foci, focis film
Forrás: Flickr

A lista hatodik helyén egy szerb film áll. A Dragan Bjelogrlić által rendezett történet azokról az eseményekről szól, melyek végül oda vezettek, hogy a jugoszláv nemzeti csapat részt vehetett az első FIFA világbajnokságon, melyet Uruguay-ban, 1930-ban rendeztek meg Montevideo városában.

5. Góóól I. (Goal I. – 2005)

foci, focis film
Forrás: These Football Times

Az ízig-vérig focis film Santiago Munez bevándorló karrierjét követi végig Los Angeles egyik kis csapatából a Premier League élvonalába. Igazi karrierfilm, mely a FIFA engedélyével, sőt közreműködésével készsült, melynek következtében a focis jelenetekben valódi játékosok és valódi csapatok rúgják a bőrt.

5. Góóól II. (Goal II. – 2007)

foci, focis film
Forrás: GamesRadar

A Goal-trilógia második része ott folytatja a történetet, ahol az első befejezte. Santiago Munez már befutott játékos. Newcastle Unitedtől a Real Madridhoz igazol. Azonban a családi élet könnyen bezavarhat a karrierbe. Santiago barátnője Angliában marad, édesanyja Madridban él, és a játék sem megy simán. A trilógia második része is komoly elismeréseket kapott, azonban az utolsó, harmadik epizód olyannyira nem érdemel szót, hogy még a listánkra sem került fel.

4. Menekülés a győzelembe (Victory – 1981) / Két félidő a pokolban (1961)

A két film tulajdonképpen egy helyet kell elfoglaljon. 1961-ben Fábri Zoltán megrendezi a Két félidő a pokolban című filmjét. A történetben Sinkovits Imre, Garas Dezső, Márkus László és Molnár Tibor játssza a főszerepet. 1944-ben Kárpát-Ukrajnában egy munkásszázadból csapatot akarnak összeállítani, hogy méltóképpen megünnepeljék a Führer születésnapját. A felkészülés alatt szökést terveznek. Aki nem látta a filmet, annak talán kötelező megnéznie. SPOILER: sírás lesz a vége.

A történet amerikai változata hűen követi az előd eseményeit, de mivel a film amerikai (Stallone a főszereplő), a végén nem zokoghatnak a nézők, ugye? Mindenki válassza ki a saját hangulatának megfelelő alkotást. (A filmek történetének valós események adják az alapot: 1942 nyarán a német megszállók és főként a Dinamo Kijev játékosaiból álló foglyok megmérkőztek egymással. A meccset „halálmérkőzésnek” nevezték el.)

3. Csavard be, mint Beckham (Bend It Like Beckham – 2002)

foci, focis film
Forrás: Mental Floss

Az előző borzalmak után jöjjön egy romantikus focis film. A film két remekül focizó lányról (Jess és Jules) szól. Jess indiai bevándorló, és mint ilyen, el van tiltva a focitól. A tehetséget azonban nem lehet elnyomni. Jules segítségével Jess focizni kezd, de mint minden vígjátékban, itt is van fordulat és izgalom, és persze happy end. A film soha nem került még le egy top 10-es focis listáról.

2. Pelé (Pelé: Birth of a Legend – 2016)

foci, focis film
Forrás: Virgin Media Store

Minden idők egyik legnagyobb játékosának, a brazil Pelének élettörténetét ismerhetjük meg ebből a vérbeli focis filmből. Aki szereti a focit és a szép játékot, annak ez a film csemege lesz.

1. Az elátkozott Leeds United (The Damned United – 2009)

foci, focis film
Forrás: Roger Ebert

A focis filmek listáin az első három helyen biztos, hogy megtaláljuk a filmet. Hogy mi ennek az oka? Az, hogy a David Peace sikerkönyve alapján készült film mindent egyesít, ami foci. Amikor kiderült, hogy az 1974-es VB-re nem jut ki az angol csapat, nemzeti gyász tört ki. Az angol szövetség végül meggyőzi a Leeds vezetőedzőjét, Don Revie-t hogy vállalja el a szövetségi kapitányi címet. A Leeds így apuka nélkül marad. Az üres poszton megjelenik Brian Clough, aki nagyképű, elviselhetetlen, és olyan tervei vannak a csapattal, ami csak egy nagyon lázas betegnek juthat eszébe. De az angol labdarúgás berkeiben ősi beidegződések élnek, melyek szinte kiirthatatlanok. A film tehát nem csak a labdarúgásról szól. A csapatról, a labdarúgás közegéről, a közfelfogásról, a személyi harcokról és küzdelmekről. Briliáns film a focirajongók számára.

Varga Lóránt
Varga Lóránthttp://www.vargalorant.hu
A nevem Varga Lóránt és író vagyok. Nyomtatásban megjelent műveim mellett két éve "közösségi íróként" tevékenykedem, ami nyomon kísérhető honlapomon és Facebook oldalamon is. Kis gyerekkorom óta nézek filmeket. Ennek megfelelően mindig is közelemben maradt ez a művészeti ág. Egyetemi éveim alatt számtalan filmesztétika kurzus hallgatója voltam. Ha akarjuk, ha nem a XX. század második felétől a vizuális kutúra átvette a vezető szerepet. A tény fölött egyetlen író sem hunyhat szemet. Ennek szellemében egy általam vezetett, immár 10 éves Olvasókör is rendszeresen tárgyal filmalkotásokat. Olvasni jó. És jó filmet nézni is jó. Ez van!