péntek, április 19, 2024

Ajánló: Mit nézzünk Szilveszterkor buli helyett?

Nézzük, milyen filmekkel lépjünk àt 2021-be.

2020 minden tekintetben más, mint vártuk, és ha már a karácsony csendesebben telik a megszokottnál, ne felejtsük el, hogy a vírus miatt a szilveszteri programokat is át kell szervezni. Talán egy kicsit csendesebb lesz így az év vége, de tekintsünk bizakodva 2021-re és búcsúztassuk ezt az évet szilveszteri filmekkel!

Nem tudom, miért, de a szilveszteri filmek valamiért szinte mindig romantikusak, így előre is elnézést minden akciófilm-rajongótól! Ugyanakkor vallja be magának mindenki, hogy ezek a filmek is jól tudnak esni, csak kell hozzá a hangulat… Nézzük tehát, hogy mivel is tölthetjük az év utolsó napját!

Szilveszter éjjel (New Year’s Eve – 2011)

Szilveszter
Kép: Pinterest

Lehetne egy film szilveszteribb annál, aminek az a címe, hogy Szilveszter éjjel? Sztárparédés, sok szálon futó romantikus vígjáték, ami szerkezetileg hasonlít az Igazából szerelemre – megjegyzem, hogy az az egyik kedvenc karácsonyi filmem –, így borítékolható a szilveszteri hangulat. A szereplőket felsorolni is nehéz, az Igazából szerelemhez hasonlóan sztárokkal teli, de többek között Zac Efron, Kathrine Heigl, Jessica Biel, Robert De Niro, Jon Bon Jovi és Halle Berry is szerepel benne.

Bridget Jones naplója (Bridget Jones’s Diary – 2001)

Szilveszter
Kép: Port.hu

Létezik nő e föld kerekén, aki nem szereti a Bridget Jones-t? Vagy aki nem szeretett bele Marc Darcy-ba legalább egyszer? Ha igen, akkor előre is elnézést, de az hogy lehet?
Bridget története újévkor kezdődik és újévvel is ér véget, Reneé Zellweger, Colin Firth és Hugh Grant főszereplésével. Csajoknak kötelező, de a pasiknak is szórakoztató film, és srácok, ha valaha is azt mondjátok egy lánynak, hogy „Úgy szeretlek, ahogy vagy.”, akkor tutira nyert ügyetek lesz!

Holiday (Holiday – 2006)

Szilveszter
Kép: Country Living Magazine

Tudom, akik már látták, most felsóhajtanak, hogy ez bizony karácsonyi film, ami úgy is van, de inkább ünnepinek hívnám, és a film végén van egy nagyon cuki szilveszteri jelenet, mikor Iris és Amanda végre találkozik. Aranyos és vicces, két szerelem történetét meséli el Los Angelesben és Angliában. Nancy Meyers (a rendező és a forgatókönyvíró) kifejezetten úgy írta meg a sztorit, hogy közben tudta, hogy Kate Winsletet szeretné Iris szerepére, Cameron Diazt pedig Amandáéra.

Adaline varázslatos élete (The Age of Adaline – 2015)

Szilveszter
Kép: Port.hu

Ez egy igazi romantikus film, szerelmeseknek vagy pároknak tökéletes szilveszteri időtöltés. Adaline (Blake Lively) szilveszterkor született és egy véletlen folytán halhatatlanná válik. Egy szilveszteri bulin ismerkedik meg élete szerelmével (Michiel Huisman), de váratlanul felbukkan egy régi, 50 évvel korábbi szerelme is, ami csak bonyolítja, az amúgy sem egyszerű kapcsolatot.

Forrest Gump (Forrest Gump – 1994)

Szilveszter
Kép: The Hollywood Reporter

Bár csak egy szilveszteri jelenet van a filmben, nem lenne jó az új évbe Tom Hanks-szel átlépni? No meg egy doboz bonbonnal? Ha még nem láttad, kötelező megnézni, ha már láttad, akkor biztos szívesen megnéznéd ismét! És ne feledd, az „Élet olyan, mint egy doboz bonbon. Sosem tudhatod, hogy mit veszel ki belőle.”

A szerelem hullámhosszán (Sleepless in Seattle – 1993)

Szilveszter
Kép: Port.hu

Még egy Tom Hanks-film, igaz, egy kicsit könnyedebb műfajból. Ha egy régebbi vígjátékot keresünk, akkor menjünk egészen 1993-ig és megtaláljuk a még bájos Meg Ryant és a romkomokban is kiváló Hanks-et! Az özvegy Sam kisfia betelefonál a rádióba és úgy keres társat édesapja számára, csupa jót mesélve róla. Ezt hallja a mindig rádiót hallgató Anne is (Meg Ryan) és felfedezi a Nagy Ő-t Samben, holott épp házasság előtt áll…

Aludj csak, én álmodom (While You Were Sleeping – 1995)

Szilveszter
Kép: Smoking Barrels

Egy igazán vicces és bűbájos film Sandra Bullock és Bill Pullman főszereplésével, ami a karácsonyi és újévi időszakban játszódik. Lucy (Sandra Bullock) csak egy családra és firenzei utazásra vágyik, amikor megmenti a hőn áhított férfi életét a metrónál és egy félreértésnek köszönhetően gyorsan menyasszonnyá is válik. Közben persze megérkezik Jack (Bill Pullman) és a helyzet még kacifántosabb lesz…

Poszeidon katasztrófa (The Poseidon Advanture – 1972) és Poseidon (Poseidon – 2006)

Szilveszter
Kép: Netflix

Ha nincs kedvünk a romantikához, választhatunk katasztrófafilmet is. Az 1969-es The Poseidon Advanture című regényből több adaptáció is készült, megnézhetjük az eredeti, 1972-es verziót Gene Hackman főszereplésével, vagy a frissebb, 2006-os változatot Kurt Russellel. Mi is lehetne jobb, mint áthajózni az új évbe? Nos, a Poseidon luxushajó utasai szerint semmi, de természetesen kiderül, hogy ez mégsem volt olyan jó ötlet, amikor egy vihar miatt fejjel lefelé fordulnak az óceánban.

A halál napja (Strange Days – 1995)

Szilveszter
Kép: Port.hu

A romkom ellentéte A halál napja, mondhatni kakukktojás a szilveszteri filmek között, mint a Die Hard a karácsonyiaknál. Ajánlom a cyberpunk szerelmeseinek! Kathryn Bigelow (A bombák földjén) filmnoirja 1999. december 31.-én játszódik, Los Angelesben. A század utolsó óráiban világszerte nő a feszültség, az emberiség várja az új évezredet: a világvége ez, vagy egy új világ kezdete? Egy virtuális valóságban járunk, ahol a kábítószer helyett már olyan élvezeteket vásárolhatunk, ami az agykéregből közvetít élményeket és érzelmeket. Ralph Fiennes, Angela Bassett és Tom Sizemore a főszereplők.

Friss

City scape, avagy Budapest sokféle arca: Az Álmatlanság című kiállításon jártunk a Zikkurat galériában

Alvászavar, insomnia, alvásképtelenség. Sokan küzdenek ezzel a problémával. A Zikkurat galériában olyan képzőművészek alkotásait...

Horrortörténeti remekművek részhalmazait kombináló alkotás: Szeplőtlen (Immaculate – 2024) kritika

Sydney Sweeney az Eufória óta az egyik legnépszerűbb színésznővé vált egy olyan filmipari közegben,...

ARA San Juan: Az eltűnt tengeralattjáró minisorozat (ARA San Juan: The The Submarine that Disappeared limited series, 2024 – Netflix) kritika

Ha hirtelen össze kell foglalnom, mit gondolok összességében a Netflix ARA San Juan: Az...

A művész és a társadalom – Szurcsik József: A varázsló kertje című kiállításán jártunk

Szurcsik József képzőművész kiállítása a Műcsarnokban látható. Címe: A varázsló kertje. A címadó képet...
Horváth Móni
Horváth Móni
Szia, Móni vagyok! Az Aladdint làttam először moziban és ez, valamint hogy 5 éves korom óta nagy Star Wars rajongó vagyok, biztosan megalapozta a filmek iránti rajongàsomat. Szeretem, hogy női szemmel nézve sokszor eltèr a véleményem 1-1 film esetében és ezt nem is rejtem véka alà.

Hasonlóak

Az MCU szerintünk: A nagy Marvel rangsor

Még az összeomlás szélén álló Marvel sem gondolhatta 2008-ban, hogy az akkor debütáló Vasember...

Star Wars maratont tartanál? Íme a teljes idővonal, hogy biztosan a helyes sorrendben nézd a filmeket és sorozatokat!

Az Artsomnia szerkesztősége úgy döntött ad egy kis támpontot azoknak, akik szeretnék ledarálni a...

Kurosawa és társai: A 20 legjobb szamurájfilm, amit muszáj megnézni legalább egyszer

A japán történelem mindig is lenyűgözött. Mondhatni abba a korosztályba tartozom, akiknek gyerekként a...