Hab (2020): Kritika

Nagyon úgy néz ki, hogy a hazai gyártású filmek nagyot fognak menni idén a magyar mozikban. A diadalmenetet a Pesti balhé indította, és vélhetően a stafétát Lakos Nóra romantikus vígjátéka, a Hab fogja továbbvinni. Jó kérdés, hogy ez meddig fog kitartani, de bízzunk benne, hogy a pandémia által teremtett hézagokat egyre több magyar alkotással fogják kitölteni, ezzel is még nagyobb teret adva a hazai filmeknek. De lássuk, hogy vajon felér-e a Hab című vígjáték a fentebb említett stafétaátvételhez.

Hab
Forrás: InterCom, Fotó: AGAMedia

Az örök romantikus Dóra (Kerekes VicaApró mesék) nem kimondottan szerencsés a szerelemben, ezért ideje nagy részét Hab nevű cukrászdájában tölti. Egy gond van csupán, ami belerondít az idilli összképbe. A cukrászda csődközelbe kerül, és ha Dóra nem szerez pénzügyi támogatást, el is búcsúzhat a Habtól. Főhősünk azonban mesteri tervet eszel ki: jelentkezik egy családi vállalkozásokat támogató versenybe, ehhez pedig szerez magának egy kis családot is, a szomszéd kisfiú (Gyarmati Erik) és egy jóképű agglegény (Mátray LászlóKojot) személyében. A kérdés már csak az, hogy Dóra sikerrel jár-e vagy végkép elbúcsúzhat szeretett cukrászdájától?Ha a történetet nézzük, akár azt is mondhatnánk, hogy egy régi ismerőst köszönthetünk Lakos Nóra első egész estés filmjében. Ráégethetnénk a billogot, hogy már ezerszer láttuk ezt a formulát, például a Családi üzelmekben, de ez egyáltalán nem lenne fair. Ennek kapcsán viszont kiemelném, hogy a recept, vagy ha úgy tetszik, a formula másolható, és ha jól csinálják, akkor lehet szórakoztató és szerethető, sőt messzebb megyek, kiváló is a végeredmény. Mert igen, a Hab egy rendkívül szórakoztató, bájos és aranyos film lett, ráadásul még aktuális is, hiszen melyik kisvállalkozó ne tudna azonosulni Dóra kilátástalan helyzetével. Lakos Nóra nagyon érzékenyen és intelligensen nyúl a témához, jó arányban és még jobb érzékkel használja/keveri a komédia és a dráma műfaj elemeit. Továbbá az alkotás kényelmes tempót diktál, olyannyira, hogy úgy elrepül a kilencven perces játékidő, mint a sicc. Erről a dinamikus vágás, a helyszínként szolgáló pusztazámori kastély és a pazar operatőri munka gondoskodik. De persze az élmény nem lenne teljes a színészek nélkül, szóval lássuk, ők hogyan teljesítenek.

Hab
Forrás: InterCom, Fotó: AGAMedia

Nem meglepően jól, sőt hihetetlen alázattal és profin játszanak. Kerekes Vica iszonyat szerethetően hozza a harmincas évei közepén járó, reménytelenül romantikus, a szerelemben már nem egyszer csalódott, és ezért a férfiak irányába kissé zárkózott Dórát. Neki a szöges ellentéte a Mátray László által alakított agglegény, aki egy igazi nagydumás csajozógép, akit abszolút nem mozgat a romantika. Számomra a show-t mégis a látszólag narcisztikus, örök cinikus, tenyérbe mászó stílusú szomszéd fiút játszó Gyarmati Erik vitte el, hiszen fiatal kora ellenére hihetetlen teljesítményt nyújt a filmben. A három főszereplő mellett a mellékszereplők tábora sem hagy kivetnivalót maga után, hiszen olyan színészeket köszönthetünk személyükben, mint Bányai Miklós, Bozó Andrea, Szikaszai Rémusz és Elek Ferenc.

Hab
Forrás: InterCom, Fotó: AGAMedia

Összességében a Hab egy nagyon szerethető, cuki, romantikus komédia, amit Lakos Nóra rendező, a színészek és a stáb alázatos munkája és lelkesedése emel ki a középszerből és helyez fel egy magasabb polcra. Így aki egy könnyed őszi délutáni romantikus kikapcsolódásra és a jelenlegi helyzetben pozitív kicsengésű szórakozásra vágyik, annak kifejezetten ajánlott a film.Friss

Creed III kritika (Creed III, 2023) – Még mindig megvan benne a tűz

Talán kijelenthető, hogy eddig mindkét Creed film kiválóan vitte tovább a Rocky franchise örökségét,...

65 kritika (65, 2023) – Jurassic Parkban a helyzet változatlan

Tehát adott egy minimál karakteres túlélőfilm. Nem nagy ügy, vagyis lehetne az, mert ugye...

Hadik kritika (2023)

Képzeljük el, ahogy Rango, a kaméleon huszárruhát ölt, majd elkiáltja magát: „És most vágtatunk”....

Sikoly VI. kritika (Scream VI, 2023) – Ghostface New Yorkban

2022-ben több, mint egy évtizedes álmából keltették fel a Sikoly franchise-t. A Wes Craven...
Ivány Bence
Ivány Bence
Sziasztok, Bence vagyok! Gyermekkorom óta imádom a filmeket. Akkoriban élő műsorújság voltam. Betéve tudtam az egész heti tv műsort (csatorna, filmcím, játékidő, tartalom és főszereplők). Imádom a műveszeteket, mind a filmek és sorozatok, mind pedig a zene fontos szerepet játszanak az életemben. Ezek közül számos helyen volt szerencsém kipróbálni magam: Filmezés, zenélés, írás, média (szerkesztő asszisztens és riporter). Jelenleg a Filmsomnia mellett színészként dolgozom és egy Podcast-et is vezetek. Nagyon fontos számomra az objektivitás mércéje, ezért igyekszem mindig a lehető legobjektívebben közvetíteni a mondandóm. Ez persze nem könnyű, hiszen az a fránya szubjektív vélemény minden sarokból árgus szemekkel figyel és vár. Ezért mindig résen kell lennem és nem szabad elgyengülnöm, mert különben átveszi az irányítást.

Hasonlóak

Creed III kritika (Creed III, 2023) – Még mindig megvan benne a tűz

Talán kijelenthető, hogy eddig mindkét Creed film kiválóan vitte tovább a Rocky franchise örökségét,...

65 kritika (65, 2023) – Jurassic Parkban a helyzet változatlan

Tehát adott egy minimál karakteres túlélőfilm. Nem nagy ügy, vagyis lehetne az, mert ugye...

Hadik kritika (2023)

Képzeljük el, ahogy Rango, a kaméleon huszárruhát ölt, majd elkiáltja magát: „És most vágtatunk”....