vasárnap, április 21, 2024

Trending

Hasonlóak

Az aszfalt királyai (Ford v Ferrari – 2019) [Kritika]

A Le Mans-i 24 órás autóverseny a világon a legrégebben – egészen pontosan 1923 óta – megrendezett futam, amelynek volt egy nagyon emlékezetes, de ugyanakkor rendkívül ellentmondásos éve. Az 1966-os szezonról van szó, amikor is a Ford Motor Company eldöntötte, hogy beszáll a verseny bizniszbe, azért, hogy legyőzze a rivális Ferrarit. Erről az eseményről és annak körülményeiről mesél nekünk James Mangold legújabb filmjében Az aszfalt királyaiban.


Ken Miles (Christian Bale) profi autóversenyző, aki egy autószerelő műhelyt vezet. Egy nap jóbarátját Carroll Shelbyt (Matt Damon), aki szintén autóversenyző felkeresi a Ford Motor Company egy visszautasíthatatlan ajánlattal, a feladata egyszerű megkell alkotnia a leggyorsabb versenyautót, amit a világ valaha látott, hogy az autógyártó cég megtudja nyerni a 66-os Le Mans-t. Shelby ebben Miles segítségét kéri, de nincsen könnyű dolguk, hiszen nem csak az idővel és a silány alapanyagokkal, de még a cég öltönyöseivel is fel kell venniük a harcot, hogy teljesíteni tudják a lehetetlennek tűnő megbízást.

Nem vagyok nagy autóverseny rajongó és a kocsik sem hoznak lázba túlzottan. A sokak által kedvelt és méltatott Hajsza a győzelemért sem volt ez én filmem, aminek ennek ellenére elismerem az érdemeit. Erre most jött James Mangold és azt kell mondjam le a kalappal előtte. Elérte azt, hogy a székbe süppedve izguljak a versenyeken és végig az volt az érzésem, hogy ott ülök a szereplők mellett a kocsiban, sőt mi több élvezem az élményt. Ez pedig a dinamikus és pörgős rendezésnek, valamint feszes vágásnak köszönhető. Ráadásul amellett sem lehet elmenni, hogy mennyire zseniális a film zenéje, amit Marco Beltrami és Buck Sanders raktak össze. Olyan extra löketet ad a mű tempójához, amihez foghatót régen tapsztaltam mozgóképnél. Annyira erős ennek a hármasnak (rendezés, vágás és filmzene) a hangulata, hogy már pusztán csak ez trió elvinné a hátán a mozit, de akkor még nem esett szó a dramaturgiai szempontból pazarul szerkesztett forgatókönyvről és a tökéletes castingról.

Mindezek olyan egyveleget alkotnak, ami garantáltan pozitív élményt fog nyújtani azoknak is, akik esetleg nem rajonganak az autókért. Matt Damon és Christian Bale között rendkívül jó a dinamika, egyszerűen pazarul működik a párosuk és mind a ketten Oscar gyanús alakítást nyújtanak, de legfőképp Bale. Hozzájuk zárkózik fel a harmadik helyre John Bernthal, aki ebben a filmben először ki tudott lépni a macsó  akciósztár skatulyából és megmutatta, hogy tud ő komoly drámai szerepekben is tetszelegni. De rajtuk kívül is minden színész telitalálat, mindenki maximális teljesítményt nyújt és látszik, hogy lubickolnak szerepekben.

James Mangold megcsinálta a közel tökéletes autóversenyes filmet Az aszfalt királyaival, amely ezek után nem csak címében használja ezt a megtisztelő jelzőt, hanem egyúttal az ilyen témával foglalkozó filmek trónjára is felül. Innentől pedig nagyon kemény dolga lesz annak, aki megpróbálja majd ezt a filmet túlszárnyalni, mert a léc most nagyon magasra lett felhelyezve. Mindezt persze nem csak magának köszönheti, hanem a jól szervezett és profi stábnak, valamint a színészeknek is, akik mind egytől egyig hatalmas alázattal álltak hozzá Ken Miles és Carroll Shelby karakterének és barátságának, a 60-as évek hangulatának, a Ford Motor Company és a Ferrari rivalizálásának és a Le Mans-i 24 órás autóverseny szabályainak és menetének részletes bemutatásához. Voltak ugyan csetlései és botlásai a múltban Mangoldnak, de követte az Azonosság, A nyughatatlan, A börtönvonat Yumába és a Logan által kitaposott ösvényt és sikerült elkészítenie eddig legjobb filmjét.

Neked mennyire tetszett a film?
Olvasói értékelés16 Votes
84


Az aszfalt királyai
Összességében
Az Aszfalt királyai a nagybetűs autóversenyes életrajzifilm és egyben Mangold legjobb munkája is. Minden tekintetben profi produkció és még azoknak is kielégítő élményt fog nyújtani, akik nem rajonganak, ezért a műfajért.
Pozitívumok
Bale és Damon párosa
Pörgős, feszes és felemelő
Mangold hibátlan rendezése
Zseniális filmzene
Jon Bernthal végre komoly szerepben
Negatívumok
Pár apró baki, de ez csak szőrszálgasogatás
95
Értékelés
Ivány Bence
Ivány Bence
Sziasztok, Bence vagyok! Gyermekkorom óta imádom a filmeket. Akkoriban élő műsorújság voltam. Betéve tudtam az egész heti tv műsort (csatorna, filmcím, játékidő, tartalom és főszereplők). Imádom a műveszeteket, mind a filmek és sorozatok, mind pedig a zene fontos szerepet játszanak az életemben. Ezek közül számos helyen volt szerencsém kipróbálni magam: Filmezés, zenélés, írás, média (szerkesztő asszisztens és riporter). Jelenleg a Filmsomnia mellett színészként dolgozom és egy Podcast-et is vezetek. Nagyon fontos számomra az objektivitás mércéje, ezért igyekszem mindig a lehető legobjektívebben közvetíteni a mondandóm. Ez persze nem könnyű, hiszen az a fránya szubjektív vélemény minden sarokból árgus szemekkel figyel és vár. Ezért mindig résen kell lennem és nem szabad elgyengülnöm, mert különben átveszi az irányítást.