vasárnap, június 16, 2024

Trending

Hasonlóak

Gemini Man (Gemini Man – 2019) [Kritika]

Már egy éve, hogy bombaként robbant a neten: Will Smith a Lánchíd tetején parádézik és igen, neki ez is jól áll! Most ne menjünk bele, hogy kapott erre engedélyt, és hogy tudta kivitelezni (bár az országimázst 1000% hogy növelte az instagramon eddig 19 millió megtekintés fölött járó videóval), de nekünk, magyaroknak valahogy mosolyra fakad a szánk, ha ezek után Will Smith-ről és a Budapest-szeretetéről van szó. Persze, emlékeim szerint Kate Beckinsale-n kívül még nem nagyon volt olyan sztár, aki hazánkra rossz szájízzel emlékezett volna vissza a sajtóban, és neki is az esővel és a hideggel volt baja, amikor az Underworld filmeket forgatta.De persze a kötelező körökön túl Will Smith, Ang Lee rendező és Jerry Bruckheimer producer igyekeztek többször is hangoztatni, milyen szuper volt az itt töltött idő, a remek stáb és így tovább, de a kötelező elemeken túl, ha valakinek, akkor Will Smith-nek elhiszem, hogy a lelkesedése valódi és tényleg szeret itt lenni.

Lassan talán el is felejthettük volna, hogy itt forgott a Gemini Man is, amikor bemutatták a hivatalos plakátot, amin az idősebb és a fiatalabb Smith között nem más, mint maga a Parlament kapott helyet – ugye mindenki más is mosolyog? Mégiscsak egy Will Smith film plakátjáról néz ránk vissza a Parlament!– és tetézte azzal, hogy a Paramount Pictures ide szervezte a film vörös szőnyeges világpremierjét, amit a tényleges moziba kerülés előtt nagyjából 1-3 héttel szoktak tartani, többnyire Los Angelesben, New Yorkban vagy épp Londonban – nem pedig Magyarországon.  Ráadásként ott volt még az ingyenes, születésnapi koncertje a Bazilika előtt, ami azokat is megmozgatta, akik elsősorban nem Will Smith zenei karrierjéért rajonganak.

Szóval ezek után mondhatom, hogy a magyarok többsége bizakodva fog beülni a filmre, mert ha mindez a kedves felhajtás nem lenne elég, Ang Lee ismét csavart egyet a dolgon és a szokásos kamerák helyett olyan 3D-s kamerákkal forgatott, amit 60-120 képkocka per másodperc sebességgel rögzített, a megszokott 24 képkocka helyett. Ennek eredményeként a film sokkal inkább valóságszerű, mint „filmszerű”, nekem mégis néhány jelenetnél olyan érzésem volt, mintha egy számítógépes játékban ülnék.

A Gemini Man már vagy 20 éve hánykolódott és várta a megfilmesítését és a technikát, amivel megoldható, hogy egy 50-es, nyugdíjba vonuló elit bérgyilkos találkozzon saját, fiatal másával, akinek az az egyetlen küldetése, hogy megölje őt. A fiatal Will Smith így lényegében teljes mértékben számítógéppel felépített „ember”, akit az igazi Smith eljátszott motion capture technológiával, vagyis szürke ruhában, kamerákkal és pöttyökkel a fején. És vannak jelenetek, amiknél az ember tényleg megzavarodik egy pillanatra, hogy kit is lát és ez mégis hogy történhetett? De azért nem kell attól tartanunk, hogy hamarosan Audrey Hepburn vagy James Deant újra a vásznon láthatjuk, mert ezen még van mit fejleszteni.

A film egyébként egyáltalán nem olyan rossz, mint amilyennek a külföldi sajtó már most tartja. Egész tisztességes akciófilm, amit jobb nem agyonelemezgetni, mert az ember persze hibákba fog botlani. Hogy ezt vagy azt miért így oldották meg? Miért is akar visszavonulni Henry (WillSmith)? Danny (Mary Elizabeth Winstead) hogy is került oda, ha nem lefokozták? De ezektől senki nem fog álmatlanul forgolódni. A forgatókönyvet mondjuk elég sokan írták, köztük a Trónok harcás David Benioff, aki a sorozat legrosszabb akarom mondani utolsó évadával csúnyán beleégett a rajongók emlékezetébe, mégis, még dolgozhattak volna rajta egy keveset. Mindenesetre Will Smith lelkesedése teljes átjön a vásznon és látszik, hogy élvezi, hogy 50 fölött újra akciófilmeket forgat. Hogy keresztül-kasul motorozik a városon, verekedjen egy jót, golyók elöl ugráljon, nagy fegyverekkel lövöldözzön és beszóljon valami vicceset, amikor arra van szükség. Mi pedig bónuszként azt is élvezni fogjuk, mikor a katakombákban akciózik, a Vajdahunyadnál parkol és a Széchényi fürdőben sétálgat.

Neked mennyire tetszett a film?
Olvasói értékelés9 Votes
52
Gemini Man
Összességében
A Gemini Man-t nyugodt szívvel tudom ajánlani Will Smith rajongóknak, akciófilmre vágyóknak, valamint azoknak, akik szeretik a Magyarországon forgatott filmeket és csemegézni mit-hol forgattak.
Pozitívumok
Technikai téren hibátlan
Will Smith még mindig élvezi az akciósztárságot
Jól koreografált akciójelenetek
Negatívumok
Sablonos és viszonylag kidolgozatlan forgatókönyv
75
Értékelés
Horváth Móni
Horváth Móni
Szia, Móni vagyok! Az Aladdint làttam először moziban és ez, valamint hogy 5 éves korom óta nagy Star Wars rajongó vagyok, biztosan megalapozta a filmek iránti rajongàsomat. Szeretem, hogy női szemmel nézve sokszor eltèr a véleményem 1-1 film esetében és ezt nem is rejtem véka alà.