vasárnap, június 16, 2024

Trending

Hasonlóak

Ha imádod a karácsonyt!: Film- és sorozatajánló

Az alábbi listába próbáltam minél többfajta filmből és sorozatból válogatni. Szó lesz örök klasszikusokról, újdonságokról és animációs filmekről is, csak hogy mindenki kedvére tudjon válogatni.

Reszkessetek, betörők! (Home Alone – 1990)

Karácsony
Kép: Promotions.hu

Talán be sem kell mutatnom ezt a filmet, hiszen az évek során szinte kultuszstátuszt vívott ki magának. Ha valamelyik családnak netalántán kedve támadna leheveredni a kanapéra a kiadós karácsonyi menü elfogyasztása és a fárasztó ajándékbontogatás után, és bekapcsolják a tévét, szinte biztos, hogy a Bud Spencer–Terence Hill filmeken kívül belebotlanak a véletlenül otthonhagyott, majd a betörőket furfangosan kicselező kisfiú karácsonyába. Hiszen tény, hogy nincs karácsony Kevin nélkül.

Rossz anyák karácsonya (A Bad Moms Christmas – 2017)

Karácsony
Kép: Filmtekercs

Ha valaki valami őrültre, szórakoztatóra, de mégis meghitt hangulatúra vágyik, ez a film lehet a megfelelő választás. A folyamatos sürgés-forgás, a szinte barokkos képi világra emlékeztető rohanás egy pillanatra sem áll meg ebben a filmben, és talán minden korosztály egy kicsit magára ismerhet egy-egy karakterben. Ám aki békés családi környezethez szokott és nem szeretné felkavarni nyugodt lelkivilágát, annak inkább nem ajánlanám.

Polar Expressz (The Polar Express – 2004)

Karácsony
Kép: Blikk

Ez az animációs film gyerekekről szól, de nem csak gyerekeknek. Aki hisz a csodákban, vagy csak szimplán kedveli az elragadóan bűbájos, örömmel és izgalommal teli karácsonyi filmeket, annak kifejezetten ajánlom. Ez az alkotás elrepít egy olyan fantasztikummal és varázslattal teli világba, ahol akár még a felnőttek is 99 perc erejéig újra átélhetik a gyermekkor csodáit. Viszont nem garantálható, hogy aki megkérdőjelezi a Mikulás létezését, az ez után a filmélmény után sem fog hinni benne…

Karácsony a családdal (Over Christmas – 2020)

Karácsony
Kép: Netflix

Aki netalántán inkább ünnepi sorozatra vágyna, és szereti az izgalmas, történésekkel teli, de nem csak cukormáz tematikájú karácsonyi alkotásokat, annak ez a Netlix által gyártott darab a legmegfelelőbb választás. Árulás, identitáskeresés, megfeleléskényszer, nézeteltérések, illetve az önmagunkkal és a családdal szembeni viszályokkal való megküzdés is szerepet játszik ebben a német sorozatban. Ha valaki szereti a karácsonyt, de nem feltétlenül hisz a csodákban, hanem a szeretet ünnepét egy sokkal racionálisabb oldalról szereti megközelíteni, akkor ezt imádni fogja.

Múlt karácsony (Last Christmas – 2019)

Karácsony
Kép: Empire

A lista zárásaként egy olyan filmet választottam, ami viszonylag újdonságnak számít. Aki esetleg kedvelte a Trónok harca sárkányanyukáját, és szeretné az őt megtestesítő Emilia Clarke-ot egy másfajta szerepben viszont látni, valamint szereti a bohókás, szórakoztató, mégis néhol mély érzelmeket felszínre hozó alkotásokat, annak ez a film jó választás lehet egy jó adag bejgli elfogyasztása után. A főszereplő vívódásai és nevettető megnyilvánulásai mellett elengedhetetlen a szerelmi szál, valamint a karácsonyi zenék, illetve a díszek és a fények túlzsúfoltságának hangsúlyozása is, így aki valami könnyedebet keres, de nem zárja ki teljesen a meghatott könnyek elhullajtásának esélyét sem, akkor ajánlom, hogy kuckózzon be és mihamarabb indítsa el ezt a filmet.Nagy Dóra
Nagy Dóra
Dóri vagyok, a magyar irodalom szerelmese, a kortárs magyar filmek és sorozatok lelkes nézője. Az irodalmat nemcsak olvasni, de művelni is szeretem, évek óta próbálkozom versekkel, novellákkal, regényekkel, tanulmányaim során pedig az utóbbi időben forgatókönyvvel is - ugyanis filmelméletet hallgatok a Pázmányon. Hiszek abban, hogy a kultúrát gondozni kell: olvasni és írni róla, de legfőképp csinálni. Ez utóbbiak miatt vagyok én itt.