csütörtök, február 29, 2024

Ha imádod a karácsonyt!: Film- és sorozatajánló

Vannak, akik tűkön ülve várják minden évben a karácsonyt. Vannak, akik ha csak meghallanak egy dallamot az All I Want For Christmas Is You-ból, menten epilepsziás rohamot kapnak. Nos, ez a lista nem az utóbbi embertípusba tartozók számára készült…

Az alábbi listába próbáltam minél többfajta filmből és sorozatból válogatni. Szó lesz örök klasszikusokról, újdonságokról és animációs filmekről is, csak hogy mindenki kedvére tudjon válogatni.

Reszkessetek, betörők! (Home Alone – 1990)

Karácsony
Kép: Promotions.hu

Talán be sem kell mutatnom ezt a filmet, hiszen az évek során szinte kultuszstátuszt vívott ki magának. Ha valamelyik családnak netalántán kedve támadna leheveredni a kanapéra a kiadós karácsonyi menü elfogyasztása és a fárasztó ajándékbontogatás után, és bekapcsolják a tévét, szinte biztos, hogy a Bud Spencer–Terence Hill filmeken kívül belebotlanak a véletlenül otthonhagyott, majd a betörőket furfangosan kicselező kisfiú karácsonyába. Hiszen tény, hogy nincs karácsony Kevin nélkül.

Rossz anyák karácsonya (A Bad Moms Christmas – 2017)

Karácsony
Kép: Filmtekercs

Ha valaki valami őrültre, szórakoztatóra, de mégis meghitt hangulatúra vágyik, ez a film lehet a megfelelő választás. A folyamatos sürgés-forgás, a szinte barokkos képi világra emlékeztető rohanás egy pillanatra sem áll meg ebben a filmben, és talán minden korosztály egy kicsit magára ismerhet egy-egy karakterben. Ám aki békés családi környezethez szokott és nem szeretné felkavarni nyugodt lelkivilágát, annak inkább nem ajánlanám.

Polar Expressz (The Polar Express – 2004)

Karácsony
Kép: Blikk

Ez az animációs film gyerekekről szól, de nem csak gyerekeknek. Aki hisz a csodákban, vagy csak szimplán kedveli az elragadóan bűbájos, örömmel és izgalommal teli karácsonyi filmeket, annak kifejezetten ajánlom. Ez az alkotás elrepít egy olyan fantasztikummal és varázslattal teli világba, ahol akár még a felnőttek is 99 perc erejéig újra átélhetik a gyermekkor csodáit. Viszont nem garantálható, hogy aki megkérdőjelezi a Mikulás létezését, az ez után a filmélmény után sem fog hinni benne…

Karácsony a családdal (Over Christmas – 2020)

Karácsony
Kép: Netflix

Aki netalántán inkább ünnepi sorozatra vágyna, és szereti az izgalmas, történésekkel teli, de nem csak cukormáz tematikájú karácsonyi alkotásokat, annak ez a Netlix által gyártott darab a legmegfelelőbb választás. Árulás, identitáskeresés, megfeleléskényszer, nézeteltérések, illetve az önmagunkkal és a családdal szembeni viszályokkal való megküzdés is szerepet játszik ebben a német sorozatban. Ha valaki szereti a karácsonyt, de nem feltétlenül hisz a csodákban, hanem a szeretet ünnepét egy sokkal racionálisabb oldalról szereti megközelíteni, akkor ezt imádni fogja.

Múlt karácsony (Last Christmas – 2019)

Karácsony
Kép: Empire

A lista zárásaként egy olyan filmet választottam, ami viszonylag újdonságnak számít. Aki esetleg kedvelte a Trónok harca sárkányanyukáját, és szeretné az őt megtestesítő Emilia Clarke-ot egy másfajta szerepben viszont látni, valamint szereti a bohókás, szórakoztató, mégis néhol mély érzelmeket felszínre hozó alkotásokat, annak ez a film jó választás lehet egy jó adag bejgli elfogyasztása után. A főszereplő vívódásai és nevettető megnyilvánulásai mellett elengedhetetlen a szerelmi szál, valamint a karácsonyi zenék, illetve a díszek és a fények túlzsúfoltságának hangsúlyozása is, így aki valami könnyedebet keres, de nem zárja ki teljesen a meghatott könnyek elhullajtásának esélyét sem, akkor ajánlom, hogy kuckózzon be és mihamarabb indítsa el ezt a filmet.Friss

A felszín alatt (Under the Skin – 2013) kritika

Jonathan Glazer videóklip- és filmrendező legújabb műve, az Érdekvédelmi terület 5 Oscar-jelölést kapott, így...

Megjelent Jurisits Tamás első lemeze a Connect The Dots

Elérhető és meghallgatható Jurisits Tamás Group: Connect The Dots című világszínvonalú fusion lemeze, mely...

Bejelentették a Sand Land animét

Az egész világon híres Dragon Ball alkotójának Akira Toriyama-nak egy kevésbé ismert története a...

27. filmjét kapja meg a Meitantei Conan franchise

A Meitantei Conan, vagyis a baromi régóta futó Conan, a detektív folytatódik, hiszen jön...
Nagy Dóra
Nagy Dóra
Dóri vagyok, a magyar irodalom szerelmese, a kortárs magyar filmek és sorozatok lelkes nézője. Az irodalmat nemcsak olvasni, de művelni is szeretem, évek óta próbálkozom versekkel, novellákkal, regényekkel, tanulmányaim során pedig az utóbbi időben forgatókönyvvel is - ugyanis filmelméletet hallgatok a Pázmányon. Hiszek abban, hogy a kultúrát gondozni kell: olvasni és írni róla, de legfőképp csinálni. Ez utóbbiak miatt vagyok én itt.

Hasonlóak

Kurosawa és társai: A 20 legjobb szamurájfilm, amit muszáj megnézni legalább egyszer

A japán történelem mindig is lenyűgözött. Mondhatni abba a korosztályba tartozom, akiknek gyerekként a...

6 dolog, amit nem tudtál a szülinapos Mark Hamillről

Mark Hamill legismertebb szerepe valószínűleg élete végéig Luke Skywalker jedi lovag (majd későbbi mester...

Jurassic Park/World maratont tartanál? – Íme, hogy mennyi időt venne igénybe!

Hosszú várakozás finisébe értünk, hiszen négy év után végre megérkezik a Jurassic World trilógia...