Egy majdhogynem szerethető gengszter előélete: Ferry (Netflix – 2021) kritika

Egy belga-holland sorozat előtörténete

Aki nem berzenkedik az európai sorozatoktól és meg meri kockáztatni, hogy egy filmiparáról nem túl híres ország alkotását is műsorra tűzi magának, az talán ismeri az Undercover című sorozatot. Az európai, 2×10 részes krimi, meg kell hagyni, nem lesz a legismertebb alkotások egyike, de aki belemerül a beépülő főhős történetébe, bizony ott is marad. A sorozat jó, izgalmas, és hűen az európai szokásokhoz kissé mélyebb, mint tengerentúli rokonai. A fedett ügynök, Bob Lemmens arra vállalkozik, hogy beépül a helyei meth-gyártó maffia soraiba. Ügynöknő társával szállást bérel egy kempingben, melyek egyik faházában lakik a hálózat főnöke, Ferry Bouman…

De miért olvasok itt állandóan a sorozatról, teheti fel a kérdést a cikk okvasója. Azért, mert a Ferry című film ennek a bizonyos főnöknek az előtörténetét dolgozza föl egészen addig a pontig, hogy Ferry és a kemping örök barátságot köt.

Ferry
Kredit: NETFLIX © 2021

A film egyébként egyedül is megállja a helyét. Ha valaki a sorozat ismerete nélkül kezd bele, egy megfelelően furcsa krimit kap viszonzásul. A furcsaság a hangvételnek köszönhető. Ferry ugyanis igazi bűnöző, a fő-főnök verőembere, erőszakos rosszfiú. Mégis van benne valami szerethető, mely később visszaköszön a sorozat epizódjaiban. Ismerjük már ezt a karaktert: a kedves bűnöző alakját, aki bár rosszakat tesz, de valahogy csak rosszfiúkat bánt, aki öl ugyan, de mégis mintha joga lenne rá, csak olyanokat küld a másvilágra, akiket mi is oda küldenénk. Ferry, a rosszfiú így nem is olyan rossz.

A történetről nem érdemes sokat írni, mert azzal ellőnénk pár fordulatot. A lényeg, hogy Ferry-t, a fogdmeget elküldik más rosszfiúk után, ő el is megy, és ami aztán történik, az egyenesen visz a sorozatbéli kempingbe.

Ferry
Ferry: Huub Stapel, mint Brink. Kredit: NETFLIX © 2021

A film tehát egy tisztességes, nem túl látványos gengszterfilm. A hangulata pedig félúton van a könnyed és a komoly között. Nem bagatellizál, de mégis halványan érzünk benne némi (angolszász, ravaszagypuskacső ihletésű) iróniát, melankóliát, közvetlenséget, mely által szimpatizálni kezdünk főhősünkkel. Lényegét viszont akkor fedezhetjük fel igazán, ha ismerjük a rá következő sorozatot. Ekkor válik érthetővé és elfogadhatóvá az amúgy kifejezetten idealizált befejezés, a szereplők sorsa, és úgy egyáltalán az egész hangulata.

Ferry
Kredit: NETFLIX © 2021

Úgy vélem, hogy a filmet akkor érdemes megnézni, ha utána belevetjük magunkat a sorozatba, melynek hangulata ezen előzményfilmhez lépest sokkal sötétebb és komolyabb. A Ferry tehát egy élvezhető, könnyed bevezető egy nem is olyan könnyed, hosszú történethez.

Friss

Az utolsó Halloween-filmen, lehet, csodálkozni fognak a rajongók

Lehet, hogy Stephen King is bele fog kavarni az utolsó Halloween-filmbe, ezzel még kegyetlenebb véget...

Gerlóczy Sári: Társas mező című kiállításán jártunk a Fugában

Gerlóczy Sári ecsettel a kezében mutatja meg mindennapi gondjait és problémáit. Az emberek társas...

Tom Cruise ritka szerelmi jelentben szerepel a Top Gun: Maverickben

A Top Gun elképesztő légi felvételeivel lett kultuszfilm 36 évvel ezelőtt, de sokat lendített rajta Tom Cruise híres...

Olescher Tamás: Az igazságnak és a szeretetnek című kiállításán jártunk

Olescher Tamás festő, népművelő emlék kiállítását a Műcsarnokban láthatjuk. A tárlat körülbelül harminc éves...
Varga Lóránt
Varga Lóránthttp://www.vargalorant.hu
A nevem Varga Lóránt és író vagyok. Nyomtatásban megjelent műveim mellett két éve "közösségi íróként" tevékenykedem, ami nyomon kísérhető honlapomon és Facebook oldalamon is. Kis gyerekkorom óta nézek filmeket. Ennek megfelelően mindig is közelemben maradt ez a művészeti ág. Egyetemi éveim alatt számtalan filmesztétika kurzus hallgatója voltam. Ha akarjuk, ha nem a XX. század második felétől a vizuális kutúra átvette a vezető szerepet. A tény fölött egyetlen író sem hunyhat szemet. Ennek szellemében egy általam vezetett, immár 10 éves Olvasókör is rendszeresen tárgyal filmalkotásokat. Olvasni jó. És jó filmet nézni is jó. Ez van!

Hasonlóak

Nincs ki a négy kereke, de nem baj: Álom két keréken (Along for the ride, 2022 – Netflix) kritika

Ismét egy fiatalokról szóló, klasszikus történettel állt elő a Netflix, hogy megpróbálja kielégíteni egyre...

Multiverzumos túra Dokival: Doctor Strange az őrület multiverzumában (Doctor Strange in the Multiverse of Madness – 2022) kritika

A Marvel legújabb fázisának célja egyértelmű az Endgame óta. Bevezetni a nézőket a Multiverzumba...

Egy kedvelt műfaj sótlan tálalása: Ördög a részletekben (The Little Things – 2021) kritika

https://www.youtube.com/watch?v=9nLP4sGsWuw&t=2s A kilencvenes években kétségtelenül a thriller műfaj reneszánszát tapasztalhatták meg a filmrajongók. Szinte egymást...