szerda, június 12, 2024

Trending

Hasonlóak

Május 28-án, pénteken és június 1-jén kedden vetítik Csáki László Bagatelle című rövidfilmjét a Friss Húson

Hamarosan kezdődik a Friss Hús Budapest nemzetközi rövidfilmfesztivál (május 27. – június 2.). A versenyprogram Magyar Versenyfilmek II., Válaszúton elnevezésű blokkjában vetítik Csáki László kísérleti rövidfilmjét, a Bagatelle-t, amely Petri György azonos című versére készült. 

Az alig kétperces kísérleti film az orrfújás viszontagságairól szól. A Bagatelle Petri György azonos című versét dolgozza fel, narrátora Csoma Judit. Az abszurd humorú filmben egyaránt megtalálhatóak a különböző technikával készült, kockánként rajzolt klasszikus 2D-animációk és az archaizált Super 8-as filmfelvételek. 

A Friss Hús rövidfilmfesztivált Budapesten, a Toldi moziban, valamint az interneten rendezik meg május 27. és június 2. között. A Bagatelle-t a versenyprogram Magyar Versenyfilmek II., Válaszúton elnevezésű blokkjában vetítik. A blokknak összesen három vetítése lesz a moziban, egy pedig online: május 28-án, pénteken 19 és 20 órakor és június 1-jén, kedden 16 órakor lehet megnézni a Toldiban, az online vetítésre pedig 28-án, pénteken 21 órakor kerül sor a Távmoziban.

Csáki László, aki a METU-n is tanít, gyakran adja hallgatóinak egyetemi vizsgamunkaként azt a feladatot, hogy készítsenek versadaptációt animációs film formájában. Ezúttal úgy döntött, hogy saját maga is filmen dolgoz fel egy verset. A rendező a Bagatelle-lel kísérletezte ki azt a hibrid technikát, amit a Kék Pelikan című, jelenleg készülő egész estés animációs filmjében is használ. A film operatőre, Horváth Árpád – aki a Kék Pelikanon is dolgozik – többek között a Super 8-as betétekért felel. A hangmérnök Érsek Lajos, aki szintén a Kék Pelikan hangcsapatát gazdagítja. A film gyártója az Ulab és a 235 Productions, producerei Kázmér Miklós, Felszeghy Ádám és Juhász Péter.

A Kék Pelikan című filmről:

„Mit ér a szabadság, ha nem lehet vele élni?” A Kék Pelikan a szabadságvágy mindennél erősebb érzését mutatja be, és azt, hogy hogyan érhetjük el kreatívan a céljainkat – igaz történet alapján.

A Kék Pelikan az első egész estés animációs dokumentumfilm, amely a közelmúlt magyarországi történelmét idézi meg, fanyar humorral. A kézzel rajzolt animációs film az amerikai indie filmek stílusában, művészi igényességgel készül.

Bagatelle
Kék Pelikan. Forrás: Friss hús

A késő nyolcvanas, kora kilencvenes évek szabadságmámora, a rendszerváltás idejének várakozással teli hangulata jelenik meg Csáki László fanyar humorú, erős és jellegzetes képi világú animációjában. A rendező éveken át készített interjúkat olyanokkal, akiknek az életére sorsfordító hatással volt a Kék Pelikan indigóval írt, hamisított vonatjegyekkel történő nemzetközi utazás. A képzőművész-rendező a legjobb történetekből néhány éve krétával készült képregényt rajzolt a Jurányi Galéria falaira, most pedig közösségi animációs dokumentumfilmet készít belőlük. 

Az Umbrella gyártásában készülő film elnyerte a 2018-as Inkubátor Program támogatását. 

Ivány Bence
Ivány Bence
Sziasztok, Bence vagyok! Gyermekkorom óta imádom a filmeket. Akkoriban élő műsorújság voltam. Betéve tudtam az egész heti tv műsort (csatorna, filmcím, játékidő, tartalom és főszereplők). Imádom a műveszeteket, mind a filmek és sorozatok, mind pedig a zene fontos szerepet játszanak az életemben. Ezek közül számos helyen volt szerencsém kipróbálni magam: Filmezés, zenélés, írás, média (szerkesztő asszisztens és riporter). Jelenleg a Filmsomnia mellett színészként dolgozom és egy Podcast-et is vezetek. Nagyon fontos számomra az objektivitás mércéje, ezért igyekszem mindig a lehető legobjektívebben közvetíteni a mondandóm. Ez persze nem könnyű, hiszen az a fránya szubjektív vélemény minden sarokból árgus szemekkel figyel és vár. Ezért mindig résen kell lennem és nem szabad elgyengülnöm, mert különben átveszi az irányítást.