vasárnap, április 14, 2024

Trending

Hasonlóak

Mit tud majd felmutatni az őrszemként kommandózó Olga Kurylenko?

Az eredeti, Sentinelle címet látva úgy ugrottam rá a streamingóriás hamarosan érkező akcióthrillerére, mint az a bizonyos gyöngytyúk, és ha te is a kilencvenes években voltál gyerek, akkor megérted, mire képes az emberrel a nosztalgia. Már maga a „szentinel” szó is emlékfoszlányok rendezett sorát vonultatta fel előttem, megemlékezve a Richard Burgi alakította Jim Ellison felerősödött érzékszerveiről, vagy a bongyor frizurás Blair Sandburgről, párás tekintettel felidézve az amerikai Sentinel című sorozat hangulatát.

Olga Kurylenko
Olga Kurylenko, mint Klara (Az őrszem) / Kép: Critical Hit

A sentinelle szó őrszemet jelent, így talán nem nagy dolog kitalálni, hogy egy ilyen címmel megáldott film vagy sorozat merre fog kanyarodni. Esetünkben a francia–ukrán származású Olga Kurylenko alakítja Klarát, a francia hadsereg frissen visszahívott szuperkatonáját, aki egy traumatikus bevetés után kerül haza a szíriai háborúból, majd a Sentinel Hadművelet részeként Nizzába helyezték át. Regenerálódása nem tart sokáig, mert egyik este húgát, Taniát (Marilyn Lima) egy brutális támadás után félholtan találják meg a tengerparton. Klara bosszút esküszik, képességeit bevetve akcióba lendül, hogy kézre kerítse a testvére bántalmazóit. Hajtóvadászata során útját Yvan Kadnikov (Andrey Gorlenko) orosz oligarcháé keresztezi, mely várhatóan nem lesz mentes a durva akcióktól.

Olga Kurylenko-t a 2007-es – Hitman Nikájaként is sokan ismerik, de A Quantum csendje Camille-ja is ő volt, illetve nem is olyan régen az Amikor lehunyod a szemed kapcsán borzolta a kedélyeket. A Sentinelle-ben a csendes megfigyelő vagy az események passzív elviselője helyett dühös, aktív harcost alakít majd, a februárban napvilágot látott előzetes szerint testhezálló lesz számára a szerep. Bármennyire is tetszetős azonban a történet előképe, a várható klisé (felbosszantják – bosszút áll – jönnek a ruszkik) árnyéka vastagon rávetül a sztorira, nem is beszélve női főszereplők által megformált magányos harcosok viszonylag alacsony érdeklődést kiváltani képes figuráiról. Mi mindenesetre már nagyon várjuk, és bízunk benne, hogy nem nekünk lesz igazunk.Majer Judit
Majer Judit
Műfajtól függetlenül képes vagyok rajongani filmekért és sorozatokért, igyekszem bennük meglátni a jót, és szeretem őket részletekbe menően is elemezni. Objektív kritika nem létezik, de törekedni kell rá.