fbpx
3 C
Budapest
vasárnap, február 28, 2021
Kezdőlap Film Kritikák Meztelen befutó (Flitzer - 2017)

Meztelen befutó (Flitzer – 2017) [Kritika]

Nem gyakran jut el a magyar mozikba svájci film. Főleg nem olyan, ami már lassan 2 éve debütált a gyártó országban. A Meztelen befutó, ugyanis 2017-ben jelent meg a svájci mozikban. Maga az alaptörténet nem újkeletű, hiszen aki otthonosan mozog a sportban, azon belül is a sportközvetítésekben, az már biztosan találkozott legalább egyszer egy Streakerrel. Ők azok a személyek, akik valamilyen megfontolásból, legyen az egy elvesztett fogadás, egyszerű rendzavarás, vagy egy cég által élő reklámtáblaként „fellépő” férfi vagy nő, meztelenül berohan egy sportesemény (többnyire focimérkőzés) közben a pályára, ezzel magára vonva a figyelmet és megszakítva a játékot. Az egyik, ha nem a leghíresebb ilyen személy, egy Jimmy Jump nevű spanyol férfi volt, aki szinte minden nagy döntőn vagy komolyabb volumenű meccsen beszaladt a pályára, kijátszva az „éber” biztonságiak figyelmét. Ő például ezt hivatássá avanzsálta a maga számára.

Manapság is fel felbukkan egy-két ilyen renitens ember, de a sportszövetségek határozottan megtiltották, hogy az élő közvetítések idején ez adásba kerüljön, ezzel is elvéve a leendő próbálkozók kedvét… kisebb nagyobb sikerrel. Legutóbb az oroszországi labdarúgó világbajnokságon volt ilyen incidens, ráadásul pont a döntőben, ahol Putyin ellenes aktivisták (két nő és egy férfi) szakították meg a meccset. Sokan azonban egyszerűen azért szalad be, hogy egy közös selfiet kérjen kedvencétől, aki vagy engedi, vagy vonakodik tőle.

De visszakanyarodva a filmre, a Meztelen befutó más aspektusba helyezi ezt a fajta viselkedést. A főszerepben egy középkorú, köztiszteletnek örvendő tanár áll, akinek az az álma, hogy a város egykori, híres szülöttének tiszteletére létre hozzon egy múzeumot. De a tanács leszavazza ötletét, és inkább sportpálya építésére szánja a megtakarított összeget. Viszont emberünk egy rossz fogadás miatt elveszíti a rábízott pénzt, így nem lesz más választása, minthogy valahogyan össze szedje az összeget, mielőtt az kiderülne és emiatt börtönbe kerül. Ebben segítségére lesz a fodrásza, aki azt az ötletet dobja fel, hogy csináljanak Streaker fogadásokat, ami annyit tesz, hogy az emberek fogadásokat köthetnek mennyi ideig tudnak Ádámkosztümben a pályán maradni a „befutók”. Ehhez persze kellenek bevállalós egyedek is, akinek toborzása szintén főszereplőnkre vár. Közben pedig még számolnia kell egy dögös rendőrnővel és egy építési vállalkozóval is, akik szintén a tanárúr nyomában vannak.


Aki szereti a német humort és érti is, annak nem lesz csalódás ez a film, hozza a tőle megszokott stílust, ahol a meztelenkedés, vicces helyzetkomikumok úgy váltogatják egymást, mint Magenheim Julcsi a barátait a Szomszédok című teleregényben. Valahogy a német ajkú filmesek előszeretettel teszik meg az iskolai környezetet filmjeik központi helyszínévé. Fura mód valamiért nem akarnak elszakadni a suliktól, csak a karakterek és némileg a történetek változnak. Elég csak a Hangyák a gatyában, a Csajok a csúcson, a Fák Ju tanárúr, vagy az Az a hülye szív című filmekre gondolni. Mondhatni a német vonatkozású filmnek az iskola az, mint a magyar konyhának a Vegeta. Nem biztos, hogy szükséges bele, de rosszabb biztos nem lesz tőle…

A hazai publikum számára nem hinném, hogy találunk olyan húzóneveket a filmben, akik biztos garanciát jelentenének egy alkotás sikerére, mint Hollywoodban – bár manapság már ez a megállapítás sem helyes – egy-egy nagy világsztár. A főszereplő tanárt, Balz Naf-ot, Beat Schlatter (A homokember) alakítja, a film írója és rendezője pedig Peter Luisi volt, aki az előbb említett, A homokember című alkotást is tető alá hozta. Tehát a magyar közönség tényleg csak egy jó ajánló, vagy előzetes győzheti meg arról, hogy érdemes-e megnézni a Meztelen befutót, vagy sem. A film szerencsére kevés üresjáratot tartalmaz, ennek ellenére a 93 perces játékidő pont elég volt arra, hogy ezt a történetet feldolgozza. A karakterek nagyon jól illenek a film stílusához mind történet, mind pedig a német vonal megszokott stílusjegyeihez viszonyítva.

[letsreviewuserrating postid=”14373″ id=”1594″ title=”Neked mennyire tetszett a film?” content_title=”Olvasói értékelés” image=”14382″ format=”1″ design=”1″ score_box=”off” skin=”2″][/letsreviewuserrating]

Hírdetés

KI NE HAGYD!