Nézhető B-film: Vérvörös égbolt (Blood Red Sky – 2021, Netflix) kritika

Kétségtelenül másodkategóriás mozi lett a Vérvörös égbolt, mégsem mondanám azt, hogy ne lehetne jót szórakozni rajta.

Azt nem lehet mondani, hogy a Netflix tartalmai egysíkúak lennének. Pár éve még eléggé megszokott volt, hogy a sorozatok minőségéhez képest a filmjeik többsége igen silányak voltak. Szerencsére az utóbbi időben a filmekre is egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek, és sokszor Hollywoodi nagyprodukciókat megszégyenítő minőséget villantanak. A Vérvörös égbolt érdekes darabja a Netflix filmes gyárának, ugyanis alapvetően B-kategóriás filmről beszélünk, mégsem lehet rá azt mondani, hogy ne lehetne élvezni.

Vérvörös égbolt
(B-J): Peri Baumeister, mint Nadja. Kredit: STANISLAV HONZIK/NETFLIX © 2021

Egy New Yorkba tartó repülőgépen járunk, amit terroristák szállnak meg. Tervükbe azonban porszem kerül, ugyanis a kisfiával utazó Nadjaról kiderül, hogy vámpír. A történetről egyebet kár lenne elárulni, alapvetően a mozi kilencven százaléka a repülőn játszódik, és azt látjuk, ahogyan Nadja hagyja, hogy eluralkodjon rajta a másik énje, és megmenti az utasokat.

Nagyon érdekes érzéseim voltak a mozi közben. Összességében érzi az ember, hogy B-filmet indított el, mégis az alkotás első fele egészen jól építkezik, sokszor igen feszült pillanatokat tud teremteni. Aztán persze be-be csúsznak a viccesebb, kínosabb jelenetek, de így sem érződik rajta, hogy rossz film lenne. A problémák inkább a film második felével, különösen az utolsó harmaddal vannak.

Vérvörös égbolt
Peri Baumeister, mint Nadja. Kredit: NETFLIX © 2021

Látszik a minőségen a költséghatékonyság, ám ezen alapvetően átsiklik az ember, ha maga a sztori és a hangulat viszi magával. Egész sok ponton megvolt ez itt is, ám sajnos, ahogy elszabadul a pokol a gépen, egyre többször éreztem azt, hogy önmaga paródiájává vált a mozi. Teljesen logikátlan döntések és sokszor inkább vicces, mintsem félelmetes jeleneteket kapunk, így gyakorlatilag pont emiatt a hullámzó minőség miatt nem lehet igazán komolyan venni.

Pedig az alapkoncepcióra még azt is lehet mondani, hogy egészen eredeti, és volt benne potenciál, amit sajnos csak részben tudtak kiaknázni. A vámpírok megjelenítésével nem volt igazából probléma, a büdzséhez képest teljesen korrektnek mondható.

Vérvörös égbolt
Dominic Purcell, mint Berg. Kredit: NETFLIX © 2021

Ami a B-filmek természetes velejárója, az a színészek korlátozott kvalitása, ami sajnos itt is jelen volt. A legnagyobb sztár kétségkívül Dominic Purcell, aki a Szökés óta nem igen vett részt nagysikerű filmes produkcióban, ám még így képes hozni egy egész magas szintet, így a jelenléte a többséghez képest üdítő volt. A főszereplőt alakító Peri Baumeister teljesen jól hozta mind az emberi, mind a vámpír énjét, és a fiát alakító színész is teljesen hiteles volt, még ha sokszor idegesítő is néhány cselekedete. Egyes karakterek, különösen a főgonosz vállalhatatlanul ripacs játéka végig irritált.

Vérvörös égbolt
ALexander Scheer, mint Eightball. Kredit: NETFLIX © 2021

A Vérvörös égbolt kétségkívül másodkategóriás film, azokból viszont a jobbik fajta. Egyes részein egészen élvezhető és képes némi feszültséget és izgalmat teremteni, ám újra és újra előjönnek a B-filmes jegyek. Különösen a film utolsó harmada során, valamint a kicsit kínos befejezésnél, amik lerombolják az addig épített reményeket. Sokat ne várjunk tőle, ám egy esélyt megérdemel.

Friss

Szabó János emlék fragmentumai

Szabó János 1967-ben fejezte be tanulmányait a Képzőművészeti Főiskolán, ahol Barcsay Jenőtől, Konecsni Györgytől,...

Mindenki odavan a Top Gun: Maverickért

A cannes-i fesztiválon ötperces álló ovációval ünnepelték Tom Cruise új szuperprodukcióját, a Top Gun: Mavericket, a sztár pedig...

Viking dráma a javából: Az Északi kritika (The Northman – 2022)

Robert Eggers már első mozijával feltette magát a filmezés térképére. A 2015-ös A Boszorkány...

Az utolsó Halloween-filmen, lehet, csodálkozni fognak a rajongók

Lehet, hogy Stephen King is bele fog kavarni az utolsó Halloween-filmbe, ezzel még kegyetlenebb véget...
Nagy Norbert
Nagy Norbert
Hello, Norbi vagyok! Kiskorom óta rajongok a filmekért, sorozatokért. Műfajtól függetlenül, bármit megnézek, és szeretem utána kifejteni a véleményem róluk. Kritikáim írásban és videó formájában is megjelennek általában.

Hasonlóak

Viking dráma a javából: Az Északi kritika (The Northman – 2022)

Robert Eggers már első mozijával feltette magát a filmezés térképére. A 2015-ös A Boszorkány...

Nincs ki a négy kereke, de nem baj: Álom két keréken (Along for the ride, 2022 – Netflix) kritika

Ismét egy fiatalokról szóló, klasszikus történettel állt elő a Netflix, hogy megpróbálja kielégíteni egyre...

Multiverzumos túra Dokival: Doctor Strange az őrület multiverzumában (Doctor Strange in the Multiverse of Madness – 2022) kritika

A Marvel legújabb fázisának célja egyértelmű az Endgame óta. Bevezetni a nézőket a Multiverzumba...