szerda, június 12, 2024

Trending

Hasonlóak

Anglia válasza a lángoló lány portréjára: Ammonite (2020) kritika

1840, British múzeum. Fosszília érkezett Lymeból, Mary Anning (Kate Winslet) felfedezése, ami később hozzájárult az őskori életről és földtörténetről való tudományos gondolkodás fontos változásaihoz. Többek között.
Mary Anning ugyanis a La Manche csatorna mentén fekvő Lyme Regisnél található térség Kék Lias szikláiban keresett leleteket, különösen a téli hónapokban, amikor a földcsuszamlások új fosszíliákat tártak fel, amelyeket gyorsan össze kellett gyűjteni, mielőtt a tengerbe vesztek.Ahogy a múzeumba érkezik a lelet (ahol egy nő súrolja a padlót, ha nem lenne egyértelmű, hogy itt női sorsok feletti elmélkedés lesz), máris eltüntetik Mary nevét, ezzel is jelezvén, hogy bizony volt időszak, mikor nőként érvényesülni sokkal, de sokkal nehezebb volt, mint ma.
Anning autodidakta módon tanulta a fosszíliagyűjtést és az őslénykutatást.
Tanulatlan volt, szegény és nő.

Ammonite
Ammonite: Kate Winslet, mint Mary Anning és Saoirse Ronan, mint Charlotte Murchison/ Kép: Variety

Nem egy vonzó rajtkő ez a 19. századi Európában. Vagy csak úgy a 19. században.

Apja 11 éves korában halt meg. A filmből kiderül, hogy több testvére is meghalt. Az anyja (Gemma Jones) valamilyen tüdőbajjal küszködhetett, mert a film egy pontján vért köhög. De ennek előzményéről és utózöngéjéről vajmi keveset tudhatunk meg. Mondjuk nem is érdekes a történet szempontjából.
Gemma Jones hozza a szokásos, gyanakvó tekintetű öreglányt, aki az elveszett báránykáit (elhunyt gyermekei) nippekkel pótolja, amiket minden nap meg kell tisztítani, valami különös oknál fogva.
Jó, tudom, metafora, de akkor sem volt akkora súlya, hogy ennyiszer az arcunkba tolják. A főszereplő élethelyzetén kardinálisan egy centit sem változtat a játékidő folyamán.
Megmaradt gyerek, a túlélők bűntudatával ápolgatja édesanyját egy huzatos, angol, tengerparti vityillóban.

Még mindig nem egy vonzó kiindulási pont, ha felemelő szórakozásra vágysz. De vágjunk bele.

Viszonylag hamar megismerhetjük Charlotte Murchisont (Saoirse Ronan), aki szintúgy létező személy volt, csak éppen 11 évvel idősebb Anningnál. Szóval a szereposztás ez esetben nem annyira adekvát. De oda se neki.
Mindenesetre a Wikipédia is szoros barátságot említ a két nő között.
Az, hogy ez mennyire volt szoros, hát erről nem sok bizonyíték maradt fenn. Igazából semmi nem utal a homoerotikus kapcsolatra, amit a film bemutat. De hogyan adhatnánk el egy filmet a paleontológiában nagy mérföldköveket megmozgató (éééértted!!??), de az említett tudományágon kívül senkit nem érdeklő nő életéről?

Ammonite
Ammonite: Kate Winslet, mint Mary Anning és Saoirse Ronan, mint Charlotte Murchison/ Kép: Reel

Esetleg ágyazzuk egy jól ismert és imádott főgonosz karakterébe a mondanivalónkat.
Itt-ott ki is lóghat a lóláb, akkor imádni fogják!

Mondjuk, ez a recept itt pont nem működik.

Kár.

Na de ott a másik Jolly Joker!! FEMINIZMUS ÉS HOMOSZEXUALITÁS!

Ammonite
Ammonite: Saoirse Ronan, mint Charlotte Murchison és Kate Winslet, mint Mary Anning/ Kép: Reddit

Félre ne értsen senki. Nagyon nagy rajongója vagyok a fenti témákban készülő alkotásoknak.  De kezd kicsit nagy lenni a dózis. Értem én, hogy túl kell tolni a balanszírozáshoz, de akkor is. El kell fogadni, hogy nem mindent lehet eladni két nő egymáshoz való vonzódásával. A szubkultúra meleg szeretettel (muhaha) fogad minden női szerelmet, de azért nem lehet kilóra megvenni!

Persze, baromi vonzó, mikor Kate Winslet és Saoirse Ronan (Kisasszonyok) nem tudják visszafogni magukat és végre megcsókolják egymást a játékidő felénél, de a történet ettől valahogy szemernyit sem lesz jobb. Ugyanúgy csordogálnak tovább az események. A két nő kavicsokat gyűjt, új, nagyértékű, megkövesedett csontváz kerül ki a kezük alól. Néhányszor szexelnek úgy, ami még nem 18-as karika, de azért csak a csontodig hatol egy jófajta szégyenérzet. Mert leginkább úgy érzed, hogy az ajtórésen át kukkolsz, vagy esetleg ott állsz egy gyertyával a kezedben és egy erőltetett vigyorral a zavarban lévő fejeden, megfogalmazódik benned a gondolat, hogy ennyire sokat tulajdonképpen mégsem akartál látni egyik színésznőből sem.

Ammonite
Ammonite: Saoirse Ronan, mint Charlotte Murchison és Kate Winslet, mint Mary Anning/ Kép: Nerdspan

Mindez azzal a tudattal, hogy Winslet és Ronan maguk koreografálták meg a szexjeleneteket, amire nagyon is büszkék.

Lányok és kedves direktor ÚR, a kevesebb néha több.

Szóval adott egy nagyon vékonka történet, amit megpróbáltak felpimpelni egy szép női szerelemmel, ami igazából nem egyértelmű, ahol nincsenek dolgok kimondva, ahol alig látom a vonzódást – viszont ha szexről van szó, akkor két nimfomániás, megélt asszony csap orgiát előttem –, alig történik valami, de az viszont olyan elviselhetetlen tempóban, hogy egy háromfogásos ebéd elkészül mellette és nem maradtál le semmiről.

Valamint még csak nem is hiteles, csak eszközként használja a melegséget.

Ammonite
Ammonite: Kate Winslet, mint Mary Anning és Saoirse Ronan, mint Charlotte Murchison/ Kép: Rolling Stone

Mondjuk, nem ártanak az ilyen tényfeltáró történetek. Tudják csak a lányok, hogy lehet tudományos pályát is választani.
(van ennek menő változata. Lásd: Scully effekt)

Szóval én őszintén örülök, hogy megismertem Mary Anning történetét.

Bár ne lett volna ennyire rossz élmény.Gerzsenyi Bettika
Gerzsenyi Bettika
H’ellőke,Bettika vagyok, első ezen a néven! Bárki mást állít.. az rosszul tudja. Engem 36 éve hív így a nagymamám, szóval én nyertem!Édesanyám 5-6 évesen faragott belőlem filmrajongót. Kár, hogy a 6. életévemet megfelelőnek találta arra, hogy megnézzük a Rémálom az Elm utcában-t.. szánja-bánja, instant karma volt neki a 2 évig wc-re kísérgetésem, szóval ne bántsuk érte!De mondjuk utána már meg sem kottyant a kultikus „Get away from her you bitch!” mondat és a Boszorkányokat is végig tudtam nézni a moziban, míg más gyerekeket ki kellett kísérni. Nem rossz ez egy óvodástól, azért nah! Szóval nem sok mindentől lehet eltántorítani - na jó, a Szürke 50 árnyalata már sehogy sem csúszott - és 30 év izmos filmfogyasztásával a hátam mögött véleményem van kérem, s nem félek használni.Ennek az eredménye, hogy ezt a bemutatkozót ki kellett izzadnom magamból. Enjoy! #kattadióda