péntek, április 19, 2024

Trending

Hasonlóak

Szűzőrség (Blockers – 2018) [Kritika]

Kay Cannon, aki eddig olyan filmeknél működött közre forgatókönyvíróként, mint a Tökéletes hang-trilógia és a Hogyan legyünk szinglik?, most pedig rendezőként is megmutathatta magát ebben az eszement vígjátékban. Amely Amerikában már a bemutató hetében nem várt sikereket aratott, így én is kíváncsian vártam, mire fel ez a nagy érdeklődés.

A történet három tini lányról és (talán túlságosan is) szerető szüleikről szól. A gyerekek épp a bankettjükre készülnek, mielőtt egyetemre mennének és végleg kirepülnének otthonról. Jule, Sam és Kyala általános iskola első osztályától fogva legjobb barátnők. A három lány elhatározza, hogy szövetséget, úgynevezett szex paktumot kötnek. Ami annyit tesz, hogy az érettségi bankett után el szeretnék veszíteni a szüzességüket. A terv igazán egyszerűnek tűnik, annak ellenére, hogy a lányok teljesen különbözőek. Julie az egészet úgy képzeli le, mint egy romantikus filmet: gyertyák, rózsaszirmok, lágy zene..stb. Kayla apja nevelésének köszönhetően elég fiús és laza. Így, ő úgymond találomra rábök az egyik tanulótársára, hogy vele akarja elveszteni ártatlanságát. Sam visszafogott, félénk, elsőre nem tetszik neki az ötlet, meg ugye barátjával még sehol sem tartanak, de nem akar kimaradni.

A hiba akkor csúszik a gépezetbe, mikor Julie nem lép ki az otthoni gépéből, és nyitva hagyja a chat ablakot. Amit később elolvas anyja, Lisa (Leslie Mann – 40 és annyi, Felkoppintva, Megint 17, Csajok bosszúja) és a másik két lány apja: Michell (John Cena) és Hunter (Ike Barinholtz – Rossz szomszédság 1-2) is. Ezzel akkora gond még nem is lenne, ugyanis Emijokkal “kódolva” folyik a csevegés és ezt a kedves szülők nem igazán tudják értelmezni. Kivéve Hunter-t, aki imádja a rejtvényeket, főleg a Dan Brown regények megfilmesített változatai óta. Az üzenetek megfejtése után a három szülő összeáll és elhatározza, hogy megállítják ezt a fertőt és nem engedik kicsi lányaiknak, hogy ilyen fiatalon veszítsék el a szüzességüket.

Bevallom az első pár percben arra gondoltam, hogy ez az alapötlet nem túl fantáziadús. Ráadásul erősen hajaz a nagysikerű Amerikai pite sorozat első részére. Aztán jöttek a kellőképpen kattant, de nagyon is szerethető szülők, akik különböző önös okokból kifolyólag, de szeretnék megvédeni gyerekeiket a csalódástól. A film az első perctől kezdve komoly humorfaktorral rendelkezik. Ellenére annak, hogy a színészek többsége ismeretlen lehet a hazai közönség számára. Ötletes gegek és sztereotípiák tömkelege fedezhető fel benne, mindezt annyira szórakoztató formában, hogy nem tudod megállni, hogy ne nevess fel hangosan! A jelenetek első sorban nem az altesti poénokra koncentrálnak, hanem a verbális humorra helyezik a hangsúlyt.

A főszereplő gyerekek mellett Leslie Mann alakítását emelnem ki, aki szépen viszi a hátán az alkotást. Iszonyatosan jól állnak neki az ilyen karakterek és látszik, hogy nagy rutinja van a vígjátékok terén. Ez talán férjének, Judd Apatow-nak is köszönhető. Tökéletesen működik az összhang/kémia közte és a másik két szülőt alakító, John Cena és Ike Barinholtz között. John Cena, többszörös pankrátor világbajnok és WWE győztes, aki mozis karrierjét a Tengerészgyalogos című akciófilmmel indította be, de vígjátékokban is  megcsillogtatta  már tudását, nem is egyszer: Megjött apuci 1-2, Ferdinánd, Vigyázz, kész , szörf 2. A nagy benga, ahogy a filmben is illetik ezzel a jelzővel, esetlenségével és egy-egy szimpla megszólalásával is képes mosolyra görbíteni az ember száját. Egy hatalmas ember még nagyobb szívvel, akinek mindene a lánya.

Ike Barintholtz nekem igazi meglepetés színész volt ebben a filmben. Bevallom nem nagyon hallottam még a nevét és nem is emlékszem, hogy láttam volna bármiben is. Először egy ellenszenves, utálatos figurát alakít, aztán ahogy halad a történet és mindenki jobban kibontakozik, teljesen elfogadható alakítást nyújt. A poénjai egy normális ember számára elsőre talán nem túl befogadóképesek, de ennek ellenére karaktere messze a legszórakoztatóbb a filmben.

Szűzőrség
Összességében
A Szűzőrség egy nem túl sokat akaró, de szerethető vígjáték lett, ami valószínűleg nem fog klasszikussá válni, de ennek ellenére én szívesen látnék egy folytatást ezekkel a szereplőkkel, mert lehet még hová fokozni ezt a történetet.
Pozitívumok
A szereplők játéka
Ötletes jelenetek
Fülbemászó zenék
Negatívumok
Graham Phillips karakterének jelentéktelensége
Sok karakter kidolgozatlan maradt
85
Értékelés
Jordáki Gábor
Jordáki Gábor
Világ életemben nagy tisztelettel és szenvedéllyel voltam a filmek iránt. Első mozis élményem a Fehér nindzsa volt. Lehettem talán 6 éves. Filmajánlók irásával 7eve foglalkozom. Komolyabban, szakmai háttérrel 4 éve . Több online filmes és életmód magazinba jelentek meg cikkeim, kritikáim. Minden műfajt szívesen nézek de a horror és a vígjáték áll az első helyen.