csütörtök, május 23, 2024

Trending

Hasonlóak

Joker (Joker – 2019) [Kritika]

A DC Comics Batman ellenfeleként megalkotta az egyik legzseniálisabb és legmisztikusabb antagonistát, Joker személyében. A méltán hírhedt ellenlábast már megannyi filmben, megannyi színész játszotta vagy szólaltatta meg, mint például Jack Nicholson, Heath Ledger, Mark Hamil vagy Jared Leto. A héten pedig moziba kerül a Joker című film, ami merőben megfogja változtatni a karakterről kialakított képünket. Lássuk, hogy miképpen!

Arthur Fleck (Joaquin Phoenix) édesanyjával él, Pennyvel (Frances Conroy) egy nem túl jó környéken és arról álmodik, hogy egyszer stand up komikus lesz belőle. De Gotham City cudar hely és nem sok lehetőséget tartogat az alsó középosztálybelieknek. Így, amikor egy szerencsétlen véletlen miatt Arthur elveszíti a munkáját, olyan mélységekbe zuhan, ahonnan talán már nincs is kiút.

A filmet az a Todd Phillips írta és rendezte, akitől eddig olyan műveket láthattunk, mint a Terhes Társaság, a Másnaposok széria, a Sulihuligánok, a Haverok Fegyverben és a Cool túra, erre kijön ezzel a filmmel és húz egy hatalmas Matthew McConaughey-t, vagyis újra definiálja filmes karrierjét. A legtökösebb húzása, hogy 2019-ben volt bátorsága egy olyan művel előállnia, ami minden elemében, olyan, mintha a hetvenes és nyolcvanas évek között készült volna. Az ihletettségek is teljesen egyértelműek, érződnek a különböző rendezők hatásai, mint például Martin Scorsese (A Taxisofőr, A Komédia királya), Milos Forman (Száll a kakukk fészkére) és Sydney Lumet (A város hercege, Hálózat, Kánikulai Délután). Ez pedig meg is határozza az alkotás hangulatát, valamint tempóját és ez sajnos sokaknak nem fog tetszeni.

Mivel múltat idéző darabról van szó, ezért nem biztos, hogy a jelen generációnak feküdni fog ez a stílus, mert tulajdonképpen ez nem egy blockbuster film vagy egy szupergonosz eredettörténet, hanem minden nemében egy kőkemény karakterdráma, de abból is a legminőségibb. Ehhez pedig Phoenix kiemelkedő játéka is hozzájárult, az a háttérmunka, amit előkészületként beletett meg is látszik a végeredményen és az, hogy a nevetést egy valóban létező betegségről mintázta csak még emberibbé teszi a karaktert. Igen Joker még talán sohasem volt ennyire csupasz és ember közeli. A további szereplők is remekelnek Frances Conroy és Robert De Niro, mint veterán színészek hozzák a tőlük elvárható szintet, valamint az újonnan érkező Zazie Beetz is remekel a szerepében.

A Joker egy nagyon sötét és nyomasztó karakterrajz, de nem pusztán a címszereplőé, hanem Gotham City-é, valamint annak társadalmá-é is. Hiszen ebben a filmben Joker a protagonista és maga a város, valamint annak lakosai tetszelegnek az antagonista szerepében ez pedig egy hihetetlen bátor vállalás a rendező részéről. Todd Phillips ezzel az alkotással megtette az első és egyben legnagyobb lépést az A listás rendezők pódiumának irányába és nem lenne meglepő, ha ezután tárt karokkal fogadnák, hiszen a Jokerrel egy új klasszikus művet tett le az asztalra, ami tulajdonképpen túl nő a képregény adaptációkon és önmagában, mint független film is megállja/megállná a helyét.

Neked mennyire tetszett a film?
Olvasói értékelés64 Votes
70


Joker
Összességében
A film egy nyomasztó utazás egy súlyosan beteg ember elméjében és egy elnyomó társadalomban, amely sokkoló, naturalista módon tárja fel előttünk, hogyan válik a szerény Arthur Fleck a félelmetes és könyörtelen Jokerré. Új klasszikus született!
Pozitívumok
Joaquin Phoenix, mint Joker
Todd Phillips múltidéző rendezése
A nyomasztó atmoszféra és a mocskos naturalista megvalósítás
Komoly és sokkoló történet
Erős mellékszereplők
Negatívumok
Múltidéző mivoltából nem mindenkinek való
95
Értékelés
Ivány Bence
Ivány Bence
Sziasztok, Bence vagyok! Gyermekkorom óta imádom a filmeket. Akkoriban élő műsorújság voltam. Betéve tudtam az egész heti tv műsort (csatorna, filmcím, játékidő, tartalom és főszereplők). Imádom a műveszeteket, mind a filmek és sorozatok, mind pedig a zene fontos szerepet játszanak az életemben. Ezek közül számos helyen volt szerencsém kipróbálni magam: Filmezés, zenélés, írás, média (szerkesztő asszisztens és riporter). Jelenleg a Filmsomnia mellett színészként dolgozom és egy Podcast-et is vezetek. Nagyon fontos számomra az objektivitás mércéje, ezért igyekszem mindig a lehető legobjektívebben közvetíteni a mondandóm. Ez persze nem könnyű, hiszen az a fránya szubjektív vélemény minden sarokból árgus szemekkel figyel és vár. Ezért mindig résen kell lennem és nem szabad elgyengülnöm, mert különben átveszi az irányítást.