EXKLUZÍV: Filmötletek Valentin napra

Kezdjük egy gyors áttekintéssel, hogy mi is az a Valentin nap, hogyan lett a szerelmesek ünnepe? Szent Valentine – a magyaroknál Bálinta szerelmesek, a lelkibetegek és az epilepsziával élők védőszentje. Az angolszász országokban Valentine (Bálint) napján (február 14.) tartott Valentine’s Day ünnepe a 20. század végétől világszerte elterjedt “szerelmes-ünnepként”.

A keresztény szokás eredete Szent Bálint püspökre vezethető vissza, aki a 14. században a jegyesek és fiatal házasok védőszentjévé vált. Mielőtt – a hagyomány szerint – február 14-én kivégezték keresztény hite miatt,  a börtönőre lányának vakságát meggyógyította, majd búcsúüzenetet küldött a lánynak, amelyet így írt alá: „A Te Bálintod.” Ez a Bálint-napi üzenetküldés eredetének leggyakoribb magyarázata.A 17. század közepén az angol nemességnél Valentin napon egyre elterjedtebb lett a virág- és a levélküldés, innen pedig gyorsan meghonosodott ez a szokás. Az angol kivándorlók magukkal vitték a Valentin napi szokásokat az Egyesült Államokba, akik a 2. világháború alatt Európa egyéb országaiban is elterjesztették. Általánosan ismertté nem meglepő módon a virágtermesztők és az édességipar reklámjaival lett, melynek hatását a mai napig érezzük, hiszen ilyenkor számottevően megnő a virág, a csokoládé és az édesség ajándékozási kedv. Ez az időszak a romantikus filmbemutatóktól sem mentes, hiszen ki tudna ellenállni egy romantikus mozis randevúnak?

A következő összeállításnál igyekeztem olyan romantikus filmeket választani, amiben van régi klasszikus és friss újdonság is. Remélem, hogy Te is megtalálod benne a neked/nektek tetszőt, de ha nem, várjuk kommentben, hogy te mit nézel a Valentin hétvégén!

U.I.: Az édesség és a virág szép ajándék, de ne feledkezz meg egy tál popcornról és egy pohár kóláról, amivel a doboz bonbon mellett még randisabbá teheted a Valentin napi filmet!

1. Valentin nap (Valentine’s Day – 2010)
Főszereplők: Jessica Biel, Bradley Cooper, Jamie Foxx, Jennifer Garner

Valentin nap
Valentin nap/ Forrás: port.hu

Kezdjük is mindjárt a nagyszerű Garry Marshall (Micsoda nő!, Neveletlen hercegnő) filmjével, ami a Valentin nap körül forog. Felépítésében hasonlít az Igazából szerelemre, vagyis itt is több különböző szálon futnak az egymástól függetlennek tűnő cselekmények, amik egy ponton összeérnek. Én egyébként Jessica Biel Anti-Valentin bulijára azóta is szívesen elmennék és biztos, hogy ezzel nem vagyok egyedül…

2. Kémes hármas (This Means War – 2012)
Főszereplők: Reese Witherspoon, Chris Pine, Tom Hardy

Valentin nap
Kémes hármas/ Forrás: The Hollywood Reporter

Nem értem, hogy ez a film miért áll olyan alacsony pontszámon a Rotten Tomatoes-on, én imádom! Akciófilm és romkom egyszerre, ahol lehet drukkolni Hardy-nak és Pine-nak, hogy elnyerjék Whitherspoon szívét, miközben egy sor vicces helyzetbe kerülnek. Ha te is azok közé tartozol, akinek nem tetszett, nézd meg újra, hátha majd most!

3. Randiguru (Hitch – 2005)
Főszereplők: Will Smith, Eva Mendes, Kevin James

Valentin nap
Randiguru/ Forrás: port.hu

Már az ötlet is zseniális, hogy egy nagymenő segít eligazodni szerencsétlenebb férfitársainak a csajozás világában. Persze, amikor a saját szerelmi életéről van szó, főhősünk már nem olyan ügyes, de minden jó, ha a vége jó… Will Smith egyik remek vígjátéka, hajrá urak, tanuljatok belőle!

4. Római vakáció (Roman Holiday – 1953)
Főszereplők: Gregory Peck, Audrey Hepburn

Valentin nap
Római vakáció/ Forrás: Mental Floss

Egyetlen igazi klasszikusként szerepel a listán, hiszen már majd’ 70 éve meghódította a szíveket. A római körutazás, a lassan kibomló szerelmi szál és persze Audrey Hepburn, aki remekel élete első filmfőszerepében. Ha még nem láttad, most már itt az ideje és bár a story ismerős lesz – azóta végtelen sok hasonló készült – ebben mégis van valami, ami megkülönbözteti társaitól. Talán pont Audrey Hepburn és Gregory Peck.

5. Szerelmünk lapjai (The Notebook – 2004)
Főszereplők: Rachel McAdams, Ryan Gosling, Gena Rowlands

Valentin nap
A szerelmünk lapjai/ Forrás: Time Magazine

Tudom, tudom. A Szerelmünk lapjai igen sok listán szerepel, de a Valentin napiról nem hagyhattam ki. Nicholas Sparks férfi létére olyan szépen ír a romantikáról, hogy minden alkalommal képes vagyok könnyet hullatni az utolsó jelenetnél. McAdams és Gosling pedig fantasztikus páros, nem csoda, hogy a forgatás után össze is jöttek (bár sokáig utáltak egymással dolgozni). A film egyik legismertebb csókjelenetéért pedig az MTV Movie Awards – Best kiss (Legjobb csók) díját is megkapták, mely máig az egyik legjobb élőben előadott csók volt a díjátadó történetében.

6. Palm Springs (Palm Springs – 2020)
Főszereplők: Andy Samberg, Cristin Milioti

Valentin nap
Palm Springs/ Forrás: The Verge

A tavalyi év meglepetésfilmje, ami mindössze 5 millió dollárból készült és rövid idő alatt 370 milliót kaszált a pénztáraknál. Egy kis időhurok, egy kis romantikázás és máris kész a romkom, de persze kellett hozzá a remek forgatókönyv is. Ha nagyon nehezen veszed rá a pasid, hogy megnézzetek egy Valentin filmet, akkor ez legyen az, mert még ő is meg fog lepődni, hogy milyen jó! És utána jöhetnek a mélyebb, romantikusabb filmek, ha már megpuhítottad…

7. Bridget Jones (Bridget Jones’s Diary – 2001)
Főszereplők: Renée Zellweger, Colin Firth, Hugh Grant

Valentin nap
Bridget Jones naplója/ Kép: port.hu

„Itt Bridget Jones, dévaj szexistennő, lábai közt egy nagyon rossz fiúval.” Szóval igen, egyes mondatokat kívülről tudok a filmből. Elég angol, néhol romantikus és természetesen vicces is. Grant és Firth verekedése pedig a sokszor visszatekerős jelenet. Hogy ezt párban vagy egyedül érdemes inkább nézni? Nem tudom, mindenesetre tökéletes választás mindkét esetben.

8. Mindig csak talán (Always Be My Maybe – 2019)
Főszereplők: Ali Wong, Randall Park, Keanu Reeves

Valentin nap
Mindig csak talán/ Forrás: The Guardian

Mi történik, ha a legjobb barátoddal még tiniként összejössz, majd elsodor egymástól az élet, végül 15 év után újra találkoztok és rájössz, hogy lehet egymásnak vagytok teremtve? Az ismerős történet egyik meglepetése, hogy a kiszemelt Ő az önmagát alakító Keanu Reeves-szel randizik. Lehet, hogy nem a legmaradandóbb alkotás, de remek kikapcsolódás estére.

9. Kőgazdag ázsiaiak (Crazy, Rich, Asians – 2018)
Főszereplők: Constance Wu, Henry Golding, Michelle Yeoh

Valentin nap
Kögazdag ázsiaiak/ Forrás: CinemaBlend

John M. Chu filmje felkavarta a hollywood-i romkomok állóvizét 2018-ban, és ekkora sikerre még a filmet jegyző Warner Bros. sem számított, tekintve, hogy a csak ázsiai szereplőkkel forgatott filmben bár vannak híresebb szereplők, egyikőjük sem olyan vonzó név, mint mondjuk Julia Roberts-é vagy Jennifer Aniston-é. A helyszín az egzotikus Szingapúr, a történet pedig bájos és vicces, pont amennyire kell.

10. A fiúknak, akiket valaha szerettem (To All the Boys I’ve Loved Before – 2018)
Főszereplők: Lana Condor, Noah Centineo, John Corbett

Valentin nap
A fiúknak, akiket valaha szerettem/ Forrás: Glamour

Mit sem ér a valentin napi lista, ha kihagyom az egyik legfelkapottabb tinifilmet, ami a Netflixen fut. A Jenny Hahn trilógiájából készült filmváltozat hatalmas siker, ráadásul a befejező harmadik rész február 12.-én debütál a streamingszolgáltató platformján. És hogy mi lesz Lara Jean és Peter kapcsolatával, ami csak egy színjátéknak indult? Az hamarosan kiderül!

+1 Nem kellesz eléggé (He’s Just Not That Into You – 2009)
Főszereplők: Ginnifer Goodwin, Jennifer Aniston, Ben Affleck, Bradley Cooper

Valentin nap
Nem kellesz eléggé/ Forrás: port.hu

Zavar a tökéletes happy end? Akkor ezt a filmet ajánlom Neked Valentin napra, mert bár hemzseg a romantikus komédiákra jellemző kliséktől, nem minden az, aminek látszik. Te értesz a jelekből? Tudod, hogy miért nem hív vissza a tegnapi randid? Rájöttél már, hogy a párod miért nem kérte meg a kezedet? Érted a nőket vagy a férfiakat? Ha nem, ezután sem biztos, hogy fogod, de egy próbát megér!


Friss

Bosszúra készen kritika (Do Revenge, 2022 – Netflix): Van füle, meg farka, csak a törzse hiányzik

Nagyon sok jó vígjáték létezik, amit kár lenne kihagyni, de manapság már egyre kevesebb...

Ellenbacher Ibolya és Juhász Éva: Közel vagy című kiállításán jártunk a XV. Kerületi Kulturális Örökség Háza és Helytörténeti Gyűjteményben

A XV. Kerületi Kulturális Örökség Háza és Helytörténeti Gyűjtemény rendszerint időszaki kiállításokat is szokott...

Nincs baj, drágám kritika (Don’t Worry Darling, 2022) – Nem minden az, aminek látszik

A „Nincs baj, drágám!” című filmről, valószínűleg azok is hallottak, akiket annyira nem izgat...

6 dolog, amit nem tudtál a szülinapos Mark Hamillről

Mark Hamill legismertebb szerepe valószínűleg élete végéig Luke Skywalker jedi lovag (majd későbbi mester...
Horváth Móni
Horváth Móni
Szia, Móni vagyok! Az Aladdint làttam először moziban és ez, valamint hogy 5 éves korom óta nagy Star Wars rajongó vagyok, biztosan megalapozta a filmek iránti rajongàsomat. Szeretem, hogy női szemmel nézve sokszor eltèr a véleményem 1-1 film esetében és ezt nem is rejtem véka alà.

Hasonlóak

6 dolog, amit nem tudtál a szülinapos Mark Hamillről

Mark Hamill legismertebb szerepe valószínűleg élete végéig Luke Skywalker jedi lovag (majd későbbi mester...

Star Wars maratont tartanál? Íme a teljes idővonal, hogy biztosan a helyes sorrendben nézd a filmeket és sorozatokat!

Az Artsomnia szerkesztősége úgy döntött ad egy kis támpontot azoknak, akik szeretnék ledarálni a...

110 érdekesség a Harry Potter és a Legendás állatok filmekről

Már-már ijesztő bele gondolni abba, hogy az első Harry Potter film több, mint húsz...