péntek, április 19, 2024

Trending

Hasonlóak

EXKLUZÍV: Filmötletek Valentin napra

Kezdjük egy gyors áttekintéssel, hogy mi is az a Valentin nap, hogyan lett a szerelmesek ünnepe? Szent Valentine – a magyaroknál Bálinta szerelmesek, a lelkibetegek és az epilepsziával élők védőszentje. Az angolszász országokban Valentine (Bálint) napján (február 14.) tartott Valentine’s Day ünnepe a 20. század végétől világszerte elterjedt “szerelmes-ünnepként”.

A keresztény szokás eredete Szent Bálint püspökre vezethető vissza, aki a 14. században a jegyesek és fiatal házasok védőszentjévé vált. Mielőtt – a hagyomány szerint – február 14-én kivégezték keresztény hite miatt,  a börtönőre lányának vakságát meggyógyította, majd búcsúüzenetet küldött a lánynak, amelyet így írt alá: „A Te Bálintod.” Ez a Bálint-napi üzenetküldés eredetének leggyakoribb magyarázata.A 17. század közepén az angol nemességnél Valentin napon egyre elterjedtebb lett a virág- és a levélküldés, innen pedig gyorsan meghonosodott ez a szokás. Az angol kivándorlók magukkal vitték a Valentin napi szokásokat az Egyesült Államokba, akik a 2. világháború alatt Európa egyéb országaiban is elterjesztették. Általánosan ismertté nem meglepő módon a virágtermesztők és az édességipar reklámjaival lett, melynek hatását a mai napig érezzük, hiszen ilyenkor számottevően megnő a virág, a csokoládé és az édesség ajándékozási kedv. Ez az időszak a romantikus filmbemutatóktól sem mentes, hiszen ki tudna ellenállni egy romantikus mozis randevúnak?

A következő összeállításnál igyekeztem olyan romantikus filmeket választani, amiben van régi klasszikus és friss újdonság is. Remélem, hogy Te is megtalálod benne a neked/nektek tetszőt, de ha nem, várjuk kommentben, hogy te mit nézel a Valentin hétvégén!

U.I.: Az édesség és a virág szép ajándék, de ne feledkezz meg egy tál popcornról és egy pohár kóláról, amivel a doboz bonbon mellett még randisabbá teheted a Valentin napi filmet!

1. Valentin nap (Valentine’s Day – 2010)
Főszereplők: Jessica Biel, Bradley Cooper, Jamie Foxx, Jennifer Garner

Valentin nap
Valentin nap/ Forrás: port.hu

Kezdjük is mindjárt a nagyszerű Garry Marshall (Micsoda nő!, Neveletlen hercegnő) filmjével, ami a Valentin nap körül forog. Felépítésében hasonlít az Igazából szerelemre, vagyis itt is több különböző szálon futnak az egymástól függetlennek tűnő cselekmények, amik egy ponton összeérnek. Én egyébként Jessica Biel Anti-Valentin bulijára azóta is szívesen elmennék és biztos, hogy ezzel nem vagyok egyedül…

2. Kémes hármas (This Means War – 2012)
Főszereplők: Reese Witherspoon, Chris Pine, Tom Hardy

Valentin nap
Kémes hármas/ Forrás: The Hollywood Reporter

Nem értem, hogy ez a film miért áll olyan alacsony pontszámon a Rotten Tomatoes-on, én imádom! Akciófilm és romkom egyszerre, ahol lehet drukkolni Hardy-nak és Pine-nak, hogy elnyerjék Whitherspoon szívét, miközben egy sor vicces helyzetbe kerülnek. Ha te is azok közé tartozol, akinek nem tetszett, nézd meg újra, hátha majd most!

3. Randiguru (Hitch – 2005)
Főszereplők: Will Smith, Eva Mendes, Kevin James

Valentin nap
Randiguru/ Forrás: port.hu

Már az ötlet is zseniális, hogy egy nagymenő segít eligazodni szerencsétlenebb férfitársainak a csajozás világában. Persze, amikor a saját szerelmi életéről van szó, főhősünk már nem olyan ügyes, de minden jó, ha a vége jó… Will Smith egyik remek vígjátéka, hajrá urak, tanuljatok belőle!

4. Római vakáció (Roman Holiday – 1953)
Főszereplők: Gregory Peck, Audrey Hepburn

Valentin nap
Római vakáció/ Forrás: Mental Floss

Egyetlen igazi klasszikusként szerepel a listán, hiszen már majd’ 70 éve meghódította a szíveket. A római körutazás, a lassan kibomló szerelmi szál és persze Audrey Hepburn, aki remekel élete első filmfőszerepében. Ha még nem láttad, most már itt az ideje és bár a story ismerős lesz – azóta végtelen sok hasonló készült – ebben mégis van valami, ami megkülönbözteti társaitól. Talán pont Audrey Hepburn és Gregory Peck.

5. Szerelmünk lapjai (The Notebook – 2004)
Főszereplők: Rachel McAdams, Ryan Gosling, Gena Rowlands

Valentin nap
A szerelmünk lapjai/ Forrás: Time Magazine

Tudom, tudom. A Szerelmünk lapjai igen sok listán szerepel, de a Valentin napiról nem hagyhattam ki. Nicholas Sparks férfi létére olyan szépen ír a romantikáról, hogy minden alkalommal képes vagyok könnyet hullatni az utolsó jelenetnél. McAdams és Gosling pedig fantasztikus páros, nem csoda, hogy a forgatás után össze is jöttek (bár sokáig utáltak egymással dolgozni). A film egyik legismertebb csókjelenetéért pedig az MTV Movie Awards – Best kiss (Legjobb csók) díját is megkapták, mely máig az egyik legjobb élőben előadott csók volt a díjátadó történetében.

6. Palm Springs (Palm Springs – 2020)
Főszereplők: Andy Samberg, Cristin Milioti

Valentin nap
Palm Springs/ Forrás: The Verge

A tavalyi év meglepetésfilmje, ami mindössze 5 millió dollárból készült és rövid idő alatt 370 milliót kaszált a pénztáraknál. Egy kis időhurok, egy kis romantikázás és máris kész a romkom, de persze kellett hozzá a remek forgatókönyv is. Ha nagyon nehezen veszed rá a pasid, hogy megnézzetek egy Valentin filmet, akkor ez legyen az, mert még ő is meg fog lepődni, hogy milyen jó! És utána jöhetnek a mélyebb, romantikusabb filmek, ha már megpuhítottad…

7. Bridget Jones (Bridget Jones’s Diary – 2001)
Főszereplők: Renée Zellweger, Colin Firth, Hugh Grant

Valentin nap
Bridget Jones naplója/ Kép: port.hu

„Itt Bridget Jones, dévaj szexistennő, lábai közt egy nagyon rossz fiúval.” Szóval igen, egyes mondatokat kívülről tudok a filmből. Elég angol, néhol romantikus és természetesen vicces is. Grant és Firth verekedése pedig a sokszor visszatekerős jelenet. Hogy ezt párban vagy egyedül érdemes inkább nézni? Nem tudom, mindenesetre tökéletes választás mindkét esetben.

8. Mindig csak talán (Always Be My Maybe – 2019)
Főszereplők: Ali Wong, Randall Park, Keanu Reeves

Valentin nap
Mindig csak talán/ Forrás: The Guardian

Mi történik, ha a legjobb barátoddal még tiniként összejössz, majd elsodor egymástól az élet, végül 15 év után újra találkoztok és rájössz, hogy lehet egymásnak vagytok teremtve? Az ismerős történet egyik meglepetése, hogy a kiszemelt Ő az önmagát alakító Keanu Reeves-szel randizik. Lehet, hogy nem a legmaradandóbb alkotás, de remek kikapcsolódás estére.

9. Kőgazdag ázsiaiak (Crazy, Rich, Asians – 2018)
Főszereplők: Constance Wu, Henry Golding, Michelle Yeoh

Valentin nap
Kögazdag ázsiaiak/ Forrás: CinemaBlend

John M. Chu filmje felkavarta a hollywood-i romkomok állóvizét 2018-ban, és ekkora sikerre még a filmet jegyző Warner Bros. sem számított, tekintve, hogy a csak ázsiai szereplőkkel forgatott filmben bár vannak híresebb szereplők, egyikőjük sem olyan vonzó név, mint mondjuk Julia Roberts-é vagy Jennifer Aniston-é. A helyszín az egzotikus Szingapúr, a történet pedig bájos és vicces, pont amennyire kell.

10. A fiúknak, akiket valaha szerettem (To All the Boys I’ve Loved Before – 2018)
Főszereplők: Lana Condor, Noah Centineo, John Corbett

Valentin nap
A fiúknak, akiket valaha szerettem/ Forrás: Glamour

Mit sem ér a valentin napi lista, ha kihagyom az egyik legfelkapottabb tinifilmet, ami a Netflixen fut. A Jenny Hahn trilógiájából készült filmváltozat hatalmas siker, ráadásul a befejező harmadik rész február 12.-én debütál a streamingszolgáltató platformján. És hogy mi lesz Lara Jean és Peter kapcsolatával, ami csak egy színjátéknak indult? Az hamarosan kiderül!

+1 Nem kellesz eléggé (He’s Just Not That Into You – 2009)
Főszereplők: Ginnifer Goodwin, Jennifer Aniston, Ben Affleck, Bradley Cooper

Valentin nap
Nem kellesz eléggé/ Forrás: port.hu

Zavar a tökéletes happy end? Akkor ezt a filmet ajánlom Neked Valentin napra, mert bár hemzseg a romantikus komédiákra jellemző kliséktől, nem minden az, aminek látszik. Te értesz a jelekből? Tudod, hogy miért nem hív vissza a tegnapi randid? Rájöttél már, hogy a párod miért nem kérte meg a kezedet? Érted a nőket vagy a férfiakat? Ha nem, ezután sem biztos, hogy fogod, de egy próbát megér!


Horváth Móni
Horváth Móni
Szia, Móni vagyok! Az Aladdint làttam először moziban és ez, valamint hogy 5 éves korom óta nagy Star Wars rajongó vagyok, biztosan megalapozta a filmek iránti rajongàsomat. Szeretem, hogy női szemmel nézve sokszor eltèr a véleményem 1-1 film esetében és ezt nem is rejtem véka alà.