szombat, július 13, 2024

Trending

Hasonlóak

Szinkron Színházat mindenkinek! – Ilyen volt az idei Színházak Éjszakája a Karinthy-ban

Nagyon felfutott az éjszakázás. Mármint tudományos, kulturális, sőt akár sport vagy játék területen. Kutatók, múzeumok, mozgás éjszakája… de ami minket most igazán érdekel, az a Színházak Éjszakája. Idén 34 színház közel 200 eseménye közül választhattak az érdeklődők, a programok témája bőséges és szerteágazó volt, színházbejárás, nyílt próbák, tánctanítás, stand up és interaktív előadások – felsorolni is sok lenne. Mi idén a Karinthy Színházba látogattunk el, ahol – kapaszkodjatok! – Trónok Harca szinkronszínházat rendeztek.

A sorozat és úgy általában a szinkron szerelmeseinek igazi csemege volt a Karinthy kora esti idősávjában megtartott előadás, amelyet leginkább interaktív színdarab és kötetlen kerekasztal-beszélgetés fúziójaként tudnék jellemezni. Dányi Krisztián színész és szinkronszínész 2015-ben indította útjára a programot, ami azóta is töretlen népszerűségnek örvend. És hogy mi is az a szinkron színház? Egy olyan színházi esemény, mely során az ismert és közkedvelt külföldi médiatermékek magyar hangjai összejönnek egy órára, bemutatják magukat és a munkájukat, szemtől szemben találkozhatnak a nézőkkel, akik szem- és fültanúi lehetnek kedvenc karaktereik magyar nyelvű életre keltésének, sőt, részeivé is válnak az előadásnak.

Ezen az estén az utóbbi évek legnagyobb érdeklődést kiváltó sorozatára, a Trónok harcára esett a választás. Azok, akik ellátogattak, nemcsak találkozhattak Láng Balázzsal (TyrionLannister), Bogdányi Titanillával (Missandei), Dögei Évával (Sansa Stark), Czető Rolanddal (Havas Jon), Pekár Adriennel (Arya Stark), Széles Tamással (Petyr Baelish) vagy Molnár Ilonával (Daenerys Targaryen), hanem Juhász Anna szinkronrendező tolmácsolásában érdekességeket, kulisszatitkokat is megtudhattak kedvenc sorozatukról. Andrádi Zsanett és Dányi Krisztián műsorvezetése során a kerekasztal-beszélgetés után munkára fogták a közönséget: Juhász Anna vezetésével a nézők tömegjelenetet szinkronizáltak. Igen, a nézők. Szenzációs élmény volt, ahogy a körülöttem ülők egy értő szinkronkarmester irányításával a megfelelő pillanatban a megfelelő erejű és típusú üdvrivalgást, csatakiáltást vagy épp fújolást produkálták! Sőt, a nézők közül a legügyesebbek még egy HBO-s ajándékcsomagot is bezsebelhettek. Nem maradt el persze a lényeg sem: a színészek három kiválasztott jelenetnek élőben adták a hangjukat, de hogy ez is mókásabb legyen, mindig volt olyan szereplő, akinek a szinkronhangja nem ült ott a színpadon, így ehhez is a nézők közül várták az önkénteseket.

Ahogy véget ért a műsor, kifelé jövet azt vettem észre, hogy mindenkinek fülig ér a szája. Biztos az is benne volt, hogy a színészek készségesen állták a rajongók rohamát és jó kedélyűen osztották az autogramokat, vagy épp közös fotót készítettek velük, de inkább az a valószínű, hogy az embereket még mindig megmozgatja a szinkronhangok világa. Az elmúlt több mint 80 évben a hazai szinkron letette a névjegyét az asztalra, minősége világhírűvé avanzsált, akár filmről, akár sorozatról vagy mese- és rajzfilmekről volt szó. Több olyan beszélgetésnek is fültanúja voltam, ahol azt ecsetelték, hogy a Trónok Harcából egy részt se láttak, mégis vonzotta őket az esemény, mert látni szerették volna a színészeket szinkronmunka közben. Ez a program pedig pontosan erről szólt. Kampányolni kellene egy kicsit, hogy ne csak évente egyszer rendezzék meg, mert annyi zseniális szinkronmunka született már olyan sok, mára kultikussá vált műhöz, hogy ha hetente lenne egy ilyen előadás, akkor se érnénk egyhamar a végére.

Érdekel a szinkron világa? Szeretnél többet megtudni a színészekről, akik a hangjukat adják kedvenc karaktereidnek, a szakmáról, ami által magyarul szólalnak meg a filmek és sorozatok, esetleg kíváncsi vagy a „hogyan készült” részre? Akkor kövesd a Filmsomniát, mert a magyarszinkron.hu közreműködésével hamarosan új, izgalmas és érdekes tartalmakkal fogunk rendszeresen jelentkezni a témában!

Fotók: Majer Judit

Majer Judit
Majer Judit
Műfajtól függetlenül képes vagyok rajongani filmekért és sorozatokért, igyekszem bennük meglátni a jót, és szeretem őket részletekbe menően is elemezni. Objektív kritika nem létezik, de törekedni kell rá.