A Volt egyszer egy képregény kapcsán Harza Tamással beszélgettünk a filmről, képregényekről és a Kingpin kiadóról

A Volt egyszer egy képregény premierje alkalmából lehetőségünk nyílt feltenni néhány kérdést Harza Tamásnak, akit manapság a legtöbben a Kingpin kiadónál végzett munkájáról ismerhetnek. Harza már a rendszerváltás előtt, gyermekként, komoly érdeklődést mutatott a műfaj iránt. Munkássága során  aktívan részt vett az Adoc-Semic kiadó mindennapi életében, túl van számtalan Képregény Börze megszervezésén és a Kingpin is idén tölti a 15. születésnapját. Saját kiadóján keresztül olyan történeteket olvashattunk itthon, mint a Tökéletes Pókember, A nevető ember vagy a fináléhoz közeledő Y, az utolsó férfi.

Artsomnia (A.): Először is azt szeretném megkérdezni, hogy milyen érzés volt kivételesen saját magadat látni a filmvásznon.

Harza Tamás (H. T.): Hát, új… Nagyon új volt, nagyon fura volt, és mint mindenki, szerintem senki nem így képzeli el saját magát, ahogy a filmen látod.

A.: De annyira mégsem szokatlanok a kamerák, mert pár hete-hónapja csináljátok a rendszeres Kingpin… vlog videókat? Nevezhetjük így?

H. T.: Nevezzük!

Forrás: Tiszatáj online

A.: Erről mondasz pár szót?

H. T.: Igazából ez volt előbb  (a Volt egyszer egy képregény – a szerk.), tehát ez a felvétel egy éve leforgott, ez az interjú. Ezeket kezdtük előbb. Csak pár hónapja csináljuk a képregényes videókat. Azért kezdtük el, mert volt egy srác, a PC Guru volt szerkesztője, akinek van szintén egy hasonlója, és engem hívott vendégnek és beszélgettünk online, élőben másfél órát. Olyan jó témákat sikerült megpedzenie, hogy nagyon nagy érdeklődés lett, hogy ezt valahogy folytatni kéne. És akkor kitaláltuk, hogy jó, akkor csináljunk egy sajátot mi is.

A.: Tök jó. Változott-e benned valami a film hatására? Esetleg megmozgatott benned valamit?

H. T.: Hát én úgy érzem, nem én vagyok a célközönség, merthogy azért volt ez egy jó film, mert nagyon érthetően magyarázta el ezt az egészet, amit laikusok is  megérthetnek. Tehát, ami itt elhangzott, én azt kb 95 százalékban tudtam, tehát nagyon sok hatást nem tett rám, inkább csak az, hogy készült egy ilyen, ez tök jó!

A.: Kicsit Kingpines téma: Eléggé fű alatt jelent meg a Life Story, tehát semmi beharangozást nem kapott, mondjuk ellenben egy Tökéletes Pókemberrel. Ez elsikkadt, vagy direkt meglepetésnek szántátok inkább?

H. T.: Ez abszolút meglepetés volt, mert ugye meghatározzuk az idővonalunkat és ez a történet ugye egy olyan jó két évvel újabb történet, mint ahol most tartunk és nem akartuk ellőni és ez egy nagyon-nagyon nagy durranás ez a sztori, nagyon jó. Azt akartuk, hogy így üssön.

Harza Tamás
Harza Tamás. Forrás: dehir.hu

A.: Idén eddig ez a kedvencem, úgyhogy üt is! Van-e még egyéb meglepetésetek erre az évre?

H. T.: Igazából van! Tehát decemberi megjelenés lenne, de mivel október 31.-én lesz a Börze, már arra szeretnénk kijönni vele, úgyhogy most gőzerővel dolgozunk, hogy addigra megtörténjen ez a csoda.

A.: Egy utolsó kérdés: az Y és a Prédikátor is a végéhez közeledik, ha jól tudom. Terveztek-e helyette valamit hasonló vonalon, vagy a Vertigo-tól búcsút kell vennünk?

H. T.: Vertigótól nem, egy másik kiadótól egy másik sorozatot szeretnénk kiadni, ami szintén teljesen elrugaszkodott ettől a mainstreamtől, amiket kiadunk, de mindenképpen megvárjuk, amíg ez a kettő véget ér.

Friss

A MűvészTerem pályázat lezárult

Nyáron írtunk a MűvészTerem nevű pályázatról. A kétfordulós verseny eredménye megvan, a második forduló...

Megérkezett az Outlander szakácskönyv

Történt már veled olyan, hogy néztél egy filmet/sorozatot, amiben jóízűen falatoztak és te nyál...

A vérszívó diktátor – A gróf (El Conde, 2023 – Netflix) kritika

Pablo Larraín világhírű chilei rendező konzervatív politikus szülők gyermekeként látta meg a napvilágot és...

“Tehetsz méh többet!” a Magyar Természettudományi Múzeum rendezvénye kisgyermekeknek

A Magyar Természettudományi Múzeum, Tehetsz méh többet! című rendezvénye főként a kisgyermekeket célozza meg....
Török Dániel
Török Dániel
Tizenéves korom óta foglalkoztatnak a különböző művészeti ágak. Leginkább a zenében érzem otthon magam, tizenöt éves korom óta játszom, azóta a legkülönfélébb hangszereken próbáltam ki magam: csellón, gitáron, ütősökön, szintetizátorokon. Stilisztikailag a metál áll legközelebb a szívemhez, de szívesen hallgatok és beszélek más stílusokról is. Szintén foglalkoztat a képregények világa, jelenleg több, mint ötszáz példányt számol a gyűjteményem. A hétköznapokban a színház világában munkálkodom, világosítóként.

Hasonlóak

Kurosawa és társai: A 20 legjobb szamurájfilm, amit muszáj megnézni legalább egyszer

A japán történelem mindig is lenyűgözött. Mondhatni abba a korosztályba tartozom, akiknek gyerekként a...

6 dolog, amit nem tudtál a szülinapos Mark Hamillről

Mark Hamill legismertebb szerepe valószínűleg élete végéig Luke Skywalker jedi lovag (majd későbbi mester...