szombat, május 18, 2024

Trending

Hasonlóak

Rangsor: A DC-moziuniverzum filmjei a legrosszabbtól a legjobbig

Jövő héten kerül bemutatásra a DC legújabb adaptációja, a Ragadozó madarak (és egy bizonyos Harley Quinn csodasztikus felszabadulása) című film személyében. Ennek megfelelően pedig kapva kaptunk az alkalmon és az IMDb, a Rotten Tomatoes, a Metacritic és a saját értékeléseink alapján rangsoroltuk a DC filmes univerzumának eddigi hét alkotását. És még mielőtt valaki hiányolná listánkról a tavaly bemutatott Joker-t, előre szólunk, hogy azért nem szerepel, mert habár DC adaptáció, de hivatalosan nem az összefüggő DC-moziuniverzum része. Íme! Egyetértetek velünk?

7.. Batman Superman ellen – Az igazság hajnala (2016)

A DC második filmjének legnagyobb hibája az, hogy a Marvel közel 8 éves előnyét egy filmmel akarta behozni, ezáltal pedig kapkodó és széteső lett a végeredmény. Zack Snyder komorabb elképzelésével véleményem szerint nem lett volna baj, de néhol túlságosan is komolyan vette magát a film és inkább hasonlított egy drámára (abból is a rosszabb fajtára), mint egy szuperhős mozira. Affleck és Gadot tökéletesek voltak a szerepükben, Henry Cavill Supermanje, annak ellenére, hogy ő az egyik címszereplő nem sok vizet zavart, Jesse Eisenberg pedig ripacs üzemmódban asszisztálta végig a filmet, mint az ifjabbik Lex Luthor.

Érdekesség: Superman-nek mindössze 42 mondata van ebben a filmben.

IMDb: 6.5 / Rotten Tomatoes: 27% / Metacritic: 44 / Filmsomnia: 65% / Összesen: 50%

6. Suicide Squad – Öngyilkos osztag (2016)

Az univerzum leginkább gyűlölt alkotása nálunk a negyedik lett, igaz csak egy hajszállal sikerült megelőznie a Batman Superman ellent. A Suicide Squad – Öngyilkos osztag minden egyes hibája (van belőle bőven) ellenére szerintem egy elejétől a végéig szórakoztató akció film, amit egy percre sem lehet és nem is szabad komolyan venni. A neonfényes közeg kifejezetten jól állt ennek a műnek, Jared Leto, Will Smith és Margot Robbie pedig igazi üde színfoltjai voltak az alkotásnak. A vágás ezzel szemben hagyott némi kivetni valót maga után és a speciális effekteken is lehetett volna még mit javítani.

Érdekesség: Jared Leto a nyílt utcán tökéletesített Joker nevetését, ugyanis látni akarta melyiktől érzik a legkényelmetlenebbül magukat az emberek.

IMDb: 6.1 / Rotten Tomatoes: 27% / Metacritic: 40 / Filmsomnia: 75% / Összesen: 51%

5. Az Igazság Ligája (2017)

Mindent összevetve az Igazság Ligája, bár messze nem hozta azt, amit kellett volna neki, de egyáltalán nem lett rossz film, sőt, megkockáztatom hogy ordító hibái ellenére a Wonder Womant követően a lehető legjobb irányba mozdította tovább a DC filmes univerzumát. Nem borongós, nem túl hosszú, picit buta, de van szíve, és korrekten elszórakoztat. Lehet, hogy jövőre már nem is fog rá emlékezni senki sem, de ez még mindig jobb, mintha a hibái miatt maradna emlékezetes. Az egész olyan mint az eredeti Justice League képregények, és rajzfilmek. Az Igazság Ligája pedig egy nagyon jó élőszereplős mesefilm… (Gál István)

IMDb: 6.5 / Rotten Tomatoes: 40% / Metacritic: 45 / Filmsomnia: 70% / Összesen: 55%

4. Az acélember (2013)

Az acélember még nem akart görcsösen univerzumot építeni, csak mesélni szeretett volna nekünk egy történetet egy másik bolygóról érkezett fiúról, aki keresi a helyét a világban. Zack Snyder és Henry Cavill közös erőfeszítésének köszönhetőn ez maradéktalanul sikerült is. Végre megszerettették velem Superman karakterét és a drámai elemek mellett tökéletesen szórakoztató popcorn moziként is megállta a helyét. A grandiózus finálé során ugyan túlzásokba esik a film, de messze nem annyira, mint a Batman Superman ellen. Cavill hibátlan Superman, a Zod tábornokot alakító Michael Shannon pedig a DC filmes univerzumának legjobb és legárnyaltabb főgonoszát prezentálta. Az Oscar-díjas Amy Adams azonban velük ellentétben fájdalmasan sótlan és funkciótlan.

Érdekesség: Ben Affleck is szóba került, mint lehetséges rendező, de visszautasította a felkérést azzal az indokkal, hogy nem érzi magát kellőképpen képzettnek a speciális effektusok terén.

IMDb: 7.1 / Rotten Tomatoes: 56% / Metacritic: 55 / Filmsomnia: 70% / Összesen: 63%

3. Aquaman (2018)

A masszív ütközetek – akár háborús, több lényt megmozgató, akár szűkösebb, személyesebb bunyókról van szó – kiválóan megkomponáltak. A frappáns operatőri munka és a dinamikus, pörgős koreográfia mozgalmas és szórakoztató akciójelenetek eredményeztek. Ugyan, ezek sem mentesek a klisék alól, és néha nehéz eldönteni, hogy a vagányság tudatosan fordult át nevetségességgé, vagy csak túltolták az alkotók az adott rész. Ettől függetlenül azonban minden újabb közeg sajátos megvalósításokat tesz lehetővé, a rendező pedig a teret és a lehetőségre álló eszközöket kiválóan alkalmazza, függetlenül attól, hogy Aquaman épp péppé ver egy adag kalózt egy tengeralattjáró keskeny folyosóin, párharcot vív Ormmal, vagy Szicíliában az épületek között lavírozva küzd meg üldözőivel. Ez pedig a lelke a filmnek: nem gondolkozik túl sokat, csak zúz, dübörög előre, de mindezt lendülettel és lelkesedéssel, ahol egyetlen célja – sikeresen –a kikapcsolódás és felületes szórakoztatás. (Georgiadisz Leonidas)

Érdekesség: A rendező, James Wan elárulta, hogy az Elveszett frigyláda fosztogatói, valamint a Smaragd románca című filmek voltak a legnagyobb hatással az Aquaman-re.

IMDb: 7.3 / Rotten Tomatoes: 65% / Metacritic: 55 / Filmsomnia: 70% / Összesen: 66%

2. Wonder Woman (2017)

Be kell, hogy valljam: Wonder Woman sosem tartozott a kedvenc képregényhőseim közé, ebből adódón a különálló filmjét sem kifejezetten vártam. Mondom ezt annak ellenére, hogy a Batman Superman ellen béli, pár perces felbukkanása talán a film legjobb mozzanata volt. Gal Gadot már abban a néhány jelenetben bebizonyította, hogy tökéletes választás volt a szerepre. Most pedig az is kiderült, hogy egy teljes filmet is el tud vinni a hátán ebben a szerepben. Vicces, szexi, de ha kell egy perc alatt harcos amazonná változik. A másik főszereplő, Chris Pine is telitalálat, aki a Star Trek után újra egy olyan szerepben tűnik fel, amiről még sokáig eszünkbe fog jutni. Gadot és közte végig izzik a levegő. A romantikus szál pedig pont annyira van jelen a filmben, hogy az egy percre sem tűnik beleerőszakoltnak a történet szempontjából.

A remek szereplőválogatás mellett dicséret illeti a film nagyszerű ritmusát és gyönyörű fényképezését is. A két és fél órás játékidő mondhatni elröppent és egyszer sem éreztem elnyújtottnak. A mozi, fantasy jellegű első harmada, szemet gyönyörködtető helyszíneken alapozza meg Diana jellemét és indítékait, ezzel egyértelművé téve mit és miért tesz. A középső harmad ennek tökéletes ellentéte, ahol a komor, első világháború dúlta Londonba csöppenünk. Diana itt szembesül először a háború borzalmaival és ekkor éled fel benne igazán a harci szellem. Ez a középső etap egyébként a film legerősebb része. Amikor a Batman Superman ellen-ben is felcsendülő fő témájára zúzza a német katonákat az nem csak, hogy epic, de egyenesen hidegrázós jelenet. A végső harmadban aztán, ha nem is látványosan, de meginog a film, amiben erősen közre játszik a szuperhősfilmek rákfenéjének számító sablonos főgonosz, valamint a CGI-ban tobzódó finálé is.

Érdekesség: A film utóforgatása alatt Gal Gadot öt hónapos terhes volt, ezért a pocakját számítógépes effektekkel kellett retusálni.

IMDb: 7.5 / Rotten Tomatoes: 93% / Metacritic: 76 / Filmsomnia: 75% / Összesen: 80%

1. Shazam! (2019)

Összességébe véve joggal kijelenthető, hogy a Shazam! a DCEU legjobb alkotása. Abszolút jól áll neki a filmet körüllengő gyermeki báj, amire Levi játéka csak még jobban ráerősít. És persze létre hozták az egyik legmegalapozottabb motivációval rendelkező főgonoszt is a DCEU-n belül, Dr. Sivana személyében. Igaz nem egy Joker, Thanos, Killmonger, Wilson FiskKillgrave, Keselyű vagy Ozymandias csak, hogy a legjobbakat említsem, de abszolút korrekt karakter és érthető a motivációja is. Leginkább a Tim Burton féle Batman főgonoszokhoz hasonlítható az ő történetszála. A Shazam! egy vicces, laza szuperhős történet jókora adag gyermeki bájjal megfűszerezve. Ennek a receptnek hála pedig, olyan erővel robban be, hogy ki is röpíti trónjából Wonder Woman-t és röhögve ül a helyére. Mindenképpen ajánlott családi szórakozás. (Ivány Bence)

Érdekesség: A film egyik jelenetében kiszúrható egy Annabelle baba, ami azért került bele, mert a rendező David F. Sandberg készítette az Annabelle 2: A teremtés című filmet.

IMDb: 7.3 / Rotten Tomatoes: 91% / Metacritic: 70 / Filmsomnia: 90% / Összesen: 81%


Németh Gergő
Németh Gergő
Lelkes amatőrből lett filmkritikus, aki nem csak nézi a filmeket és ír róluk, de gyűjti is azokat. Az Artsomnia oldalán eddig közel 2000 cikk fűződik a nevemhez és reméljük a jövőben ez a szám csak nőni fog. Kedvenc filmek: Harcosok Klubja, Kontroll, Drive - Gázt!, A bárányok hallgatnak, Hetedik, Space Jam, Harry Potter-sorozat... Instagram: https://www.instagram.com/tattooedmoviecollector/