csütörtök, június 20, 2024

Trending

Hasonlóak

Laza Laca: Pesti Kornél, avagy a legnagyobb kulturális mérföldkő a magyar hip-hopban

12 éve beszélek arról, hogy a hip-hop igazi költészet. Nyelvi bravúrokra mindig is lehetett találni remek mc-ket. Ilyen volt Újonc „Akkezdet Phiaiból”, vagy „Mikee Mykanic”. Vitathatatlanul pazar tudás van mögöttük, és rendkívül szórakoztatóak a sorok. Viccesek, viszont túl nagy mélységre itt nem számíthat az ember, itt inkább a nyelvi bravúr, és viccek dominálnak.

Újonc válogatás:

 

Mikee Mykanic:

 

A másik útja a hip-hopnak a kőkemény a szocio, ami a nyomor olyan tárnáiba vezet be, ahova amúgy nem tudnánk alászállni. Ennek a vonalnak nagy képviselője Funktasztikus, vagy a Z!ENEMi zenekarban Juró. A panel nyomor olyan részleteibe avat be minket Funktasztikus, amibe nem biztos, hogy szerettünk volna betekinteni. Megfogja a kezünket és mint Vergilius végigvezet a pokol tárnáin.

Funktasztikus:

 

Juró a Z!ENEMiben:

 

Egy másik vonal a társadalom kritikus minőségi hip-hop volt. Amit az Emlp hozott el. Nagyon kedveltem ezt az értelmiségi reppelést. A társadalmunkról, a hétköznapjainkról, az instagramm, facebook látszat világról:

 

Viszont volt egy kitöltetlen lap, és ez az igazi líra volt. Széles körben senki nem próbált meg ezen a pályán játszani. Viszont eljött a Sör és fű formációból ismert „Laza Laca” a Pesti Kornéllal. Nos ez az a művésznév, ami mellé ilyen minőséget nem csatolna az ember. Elképesztő volt meghallgatnom ezt a dalt.

 

A „jazz-rap” beat is kegyetlen hangulatot hordoz. Viszont a sorok minősége egyszerűen ledöbbentett.

„Mily sekély a mélység, és mily mély a sekélység
Nem veszi észre, és ezért még így él a szegénység
Amíg tömör a hígság, és komor a vígság
Addig nem lehet teljeskörű egészség, így hát”

Vagy:

„…a laikus is végül talán kiutat talál Magának,
nem nekem, nem neked, nem neki
A bánatból ezzel rengeteg menne ki
Belőle, végül nem maradna, csak ennyi
Légy mint a minden, te semmi”1

Laza Laca
Laza Laca: 215B boríttó/ Forrás: Discogs

Ez igazi költészet, és igen tudom, hogy Kosztolányitól pár sor kölcsönözve lett, de az elmúlt 12 évemet igazolta Laza Laca, és végre az üres oldalra bekerült egy dal. 100% líra. Úgy érzem, hogy a legnagyobb kulturális mérföldkő ez a dal a hip-hop történetében. Nem régen jelent meg Laza Laca 215B című lemeze. Rendelje meg bárki, aki szereti ezt a műfajt, mert ez a srác ezzel a dallal olyat tett le, amihez foghatót sosem hallottam még. Teljes a döbbenet és áhítat.