szombat, május 18, 2024

Trending

Hasonlóak

Rangsor: Fűrész-filmek a legrosszabbtól a legjobbig

Jövőhéten, egész pontosan Október 26-án kerül bemutatásra a Freeman Film forgalmazásában a Fűrész sorozat legújabb, szám szerint nyolcadik része a Fűrész – Újra játékban című film. Mi pedig rangsoroltuk az eddig bemutatott hét részt a legrosszabtól, a legjobbig.

7. Fűrész VII. – Az utolsó fejezet (2010)

A Fűrész sorozat befejező részének legnagyobb hibája az, hogy a szálakat túl gyorsan szeretné lezárni és emiatt kapkodóvá, valamint sokszor borzalmasan logikátlanná válik. A végén lévő utolsó nagy csavaron pedig látszik, hogy igazán ütős befejezésnek hitték a készítők, de valójában ez adta meg a kegyelem döfést a szériának. A csapdák is kissé egyhangúak voltak ebben a részben, viszont talán minden eddiginél goreosabb volt, ami összeségébe jól állt neki.

Érdekesség: Eredetileg két részben tervezték volna lezárni a szériát, de miután a hatodik rész a vártnál rosszabbul teljesített a kasszáknál ezt az elképzelést kukázta a stúdió.

IMDb: 5.6 / Rotten Tomatoes: 9% / Metacritic: 24 / Filmsomnia: 50% / Összesen: 35%

6. Fűrész V. (2008)

Az ötök részen már érezhető, hogy nagyon eltávolodott az első film szellemiségétől. Itt már nem az számított, hogy a kiszemeltek a csapdák befejeztével “megjavuljanak”, egész egyszerűen csak brutálisabbnál brutálisabb halálnemeket szeretett volna bemutatni a vásznon, de ez sem sikerült teljes egészében. A csapdák talán ebben a részben voltak a legötlettelenebbek és az áldozatok egyikéért sem tudtam öszintén szorítani.

Érdekesség: Az utolsó csapdához állati vért használtak a készítők. Később a rendező (David Hackl) azt nyilatkozta, hogy ha tudták volna előre mennyire büdös lesz, akkor mással próbálkoznak.

IMDb: 5.8 / Rotten Tomatoes: 12! / Metacritic: 20 / Filmsomnia: 55% / Összesen: 36%

5. Fűrész IV. (2007)

Az igazi “Kirakós”, John Kramer a harmadik rész végén meghalt, de ez nem tántorította el a készítőket attól, hogy folytassák a szériát. És habár én az egész sorozatot szeretem ahogy van mégis, úgy érzem, hogy ennek a résznek már nem kellett volna elkészülni. A harmadik rész szépen elvarrt minden szálat, de a pénz nagy úr és folytatni kellett. Nem mondom, hogy a Fűrész IV rossz film lenne, de teljesen felesleges volt egy másik tanítványt behozni a történetbe minden előzmény nélkül és maga Jigsaw is sokkal érdekesebb volt még mielőtt megismertük volna a múltját.

Érdekesség: Ez volt az első olyan Fűrész film, amiben az eddigi filmek írója, Leigh Whannell már nem vett részt.

IMDb: 5.9 / Rotten Tomatoes: 17% / Metacritic: 36 / Filmsomnia: 60% / Összesen: 43%

4. Fűrész VI. (2009)

A kifejezetten gyengére sikerült ötödik rész után igazi feludülés volt ez az epizód. Habár néhol itt is túlzásba estek a készítők a brutalitást illetően, mégis működött. A csapdák ötletesek, a csavar a széria egyik legjobbja és ami a legfontosabb újra volt mondanivalója. Amerikában mindig is nagy vitákat generált és generál a mai napig a biztosítási rendszer működése és ezt a témát a Fűrész VI tökéletesen járja körbe, miközben állást is foglal, továbbá egy szép nagy középső ujjat is fel mutat.

Érdekesség: A körhintás csapda eredetileg 10 emberes lett volna, de végül lecsökkentették a számukat 6-ra, mivel túl elnyújtott lett volna a jelenet, valamint a 6-os szám jobban reflektált a film számozására is.

IMDb: 6.0 / Rotten Tomatoes: 37% / Metacritic: 30 / Filmsomnia: 60% / Összesen: 47%

3. Fűrész III. (2006)

A Fűrész harmadik része most érett be igazán nálam, pedig már láttam legalább háromszor. Lassabban indul be, mint bármelyik másik rész, de pont emiatt jó. Van idő a karakterek bemutatására és azok elmélyítésére. Az Amanda és Jigsaw közti mester/tanítvány, “apa”/”lánya” kapcsolat a film egyik legnagyobb erőssége, a vége csavar üt, a csapdák érdekesek és összeségében a befejezés is tanulságos. A koponyaműtétet pedig garantáltan nem felejti el egyhamar, aki végig bírja nézni szemtakarás nélkül.

Érdekesség: Csak azok a színészek kapták meg a teljes forgatókönyvet, akik a film zárójelenetében szerepeltek. A készítők ezzel szerették volna elkerűlni az esetleges kiszivárogtatásokat.

IMDb: 6.2 / Rotten Tomatoes: 28% / Metacritic: 48 / Filmsomnia: 65% / Összesen: 51%

2. Fűrész II. (2005)

A folytatatás, ami majdnem olyan jó, mint az első. Igaz minden tekintetben tipikus második rész. Több szereplő, több csapda és sokkal több vér, de ezekkel együtt több izgalom is jár. Egy szoba helyett már egy egész házban zajlik a játszma, ami a széria legötletesebb próbatételeit tartalmazza. A Jigsaw-t alakító Tobin Bell játékával pedig egy szempillantás alatt bebetonozta magát a filmtörténelem legemlékezetesebb gonosztevői közé.

Érdekesség: A filmhez 5 alternatív befejezést is leforgattak.

IMDb: 6.6 / Rotten Tomatoes: 36% / Metacritic: 40 / Filmsomnia: 65% / Összesen: 52%

1. Fűrész (2004)

A Fűrész ékes példája annak, hogy mindenből az első a legjobb. 13 éve igazán üdítőnek hatott egy olyan horror film, mint a Fűrész. Költségvetés terén visszafogott volt, ennek ellenére viszont rendkívül ötletes is. A színészek jól hozták a karaktereiket, a teljes játékidő alatt fent tudta tartani a nézők érdeklődését, a végén pedig sikerült mindezt megfejelni egy olyan csavarral, amire szerintem senki sem számított.

Érdekesség: Mindössze nyolc nap kellett a stábnak, hogy leforgasság a teljes filmet.

IMDb: 7.7 / Rotten Tomatoes: 48% / Metacritic: 46 / Filmsomnia: 70% / Összesen: 60%Németh Gergő
Németh Gergő
Lelkes amatőrből lett filmkritikus, aki nem csak nézi a filmeket és ír róluk, de gyűjti is azokat. Az Artsomnia oldalán eddig közel 2000 cikk fűződik a nevemhez és reméljük a jövőben ez a szám csak nőni fog. Kedvenc filmek: Harcosok Klubja, Kontroll, Drive - Gázt!, A bárányok hallgatnak, Hetedik, Space Jam, Harry Potter-sorozat... Instagram: https://www.instagram.com/tattooedmoviecollector/